Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Surorile Clarise în anul de har al originilor

Suntem în pragul încheierii anului jubiliar în care am celebrat cel de-al VIII-lea centenar al convertirii sfintei Clara de Assisi și totodată nașterea unei noi realități în Biserică: Ordinul Surorilor Clarise.

A fost un an providențial în care prin diferite celebrări și pelerinaje, organizate de Federația Clariselor, am revizitat locurile unde a luat naștere carisma clariană, am aprofundat și reîmprospătat identitatea noastră de fiice ale sfintei Clara, pentru a fi în acest timp istoric atât de delicat și dificil în care trăim "sarea pământului și lumina lumii" (Mt 5,13-14) care să dea gust vieții și să lumineze orice întuneric.

Pe bună dreptate în bula de canonizare a sfintei Clara, papa Alexandru al IV-lea o descrie astfel: "Cât de vie este puterea acestei lumini, cât de puternică splendoarea acestui izvor luminos! Cu adevărat, această lumină era ținută închisă în ascunderea vieții claustrale, dar în afară iradia raze luminoase; se reculegea într-o mănăstire angustă, dar în afară se răspândea pe toată întinderea pământului. Se păstra înăuntru și se răspândea în afară. Clara, de fapt, se ascundea, dar viața sa era cunoscută tuturor. Clara tăcea, dar faima sa striga" (FF 3284). Acest strigăt silențios, care s-a auzit de-a lungul secolelor și care a ajuns până la noi, ne invită pe fiecare de orice condiție și categorie de viață am face parte, să nu ne fie teamă să ne aventurăm asemenea ei în trăirea vieții creștine după "perfecțiunea sfintei Evanghelii", cu fervoarea și pasiunea iubirii care a determinat-o să abandoneze afectele, bunurile pământești, casa..., pentru ca liberă de toți și de toate să-l poată urma pe Cristos cel sărac, străduindu-se să-și conformeze sentimentele cu cele ale lui Cristos (Fil 2,5).

În acest drum de urmare și transformare în Cristos, un rol deosebit l-a avut sfântul Francisc de Assisi: El este plin de admirație pentru curajul cu care Clara și surorile înfruntau orice fel de sărăcie, greutăți, umiliri... în noua "formă de viață evanghelică" îmbrățișată. Francisc, "mișcat de afecțiune paternă, a scris pentru noi forma de viață în acest mod: «Deoarece prin inspirație divină ați devenit fiice și slujitoare ale regelui preaînalt, Tatăl ceresc, și v-ați căsătorit cu Duhul Sfânt, alegând să trăiți după perfecțiunea sfintei Evanghelii, vreau și promit, din partea mea și a fraților mei, să am mereu de voi, ca de ei, grijă atentă și atenție specială»" (FF 2788). Grija și atenția specială constau în asistență spirituală și materială atât din partea lui, cât și a fraților săi, oferind surorilor hrana cuvântului și a Euharistiei (Trupul lui Cristos), pentru "a propăși mereu în bine și în slujirea lui Dumnezeu" (FF 2842).

Cunoaștem cât de tenace a fost sfânta Clara în a apăra și promova acest ajutor: când papa Grigore a interzis ca frații să meargă la mănăstire fără permisiunea lui pentru a le oferi hrana vieții, Clara i-a trimis înapoi la ministrul provincial și pe cei care se îngrijeau de hrana trupească, neavând cine să le ofere pâinea duhului (cf. FF 3232).

Cuvântul viu, pe care îl primim cu credință și pe care frații și preoții îl vestesc în ogorul lumii, îl păstrăm cu iubire în inimă, făcându-l să rodească, asemenea Fecioarei Maria care, primind cuvântul cu credință, i-a fost dat să-l poarte în sânul ei pe Dumnezeu făcut om.

Și pentru noi, Fiicele Sfintei Clara, care trăim pe acest tărâm, aniversarul originilor, care se va încheia în mod solemn în ziua de 11 august 2012, a fost motiv de bucurie și îl rugăm pe Tatăl milostivirilor ca sămânța acestei carisme semănată pe pământul României să încolțească în multe inimi, pentru ca, atrase și ele de idealul evanghelic care a inspirat-o pe sfânta Clara, să răspundă cu generozitate chemării Domnului.

Surorile Clarise din Roman


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat