Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Sărbătoare la Surorile Benedictine de clauzură

Bucurie, trăire spirituală intensă și recunoștință sunt cuvintele care au caracterizat ziua de 11 iulie 2012 pentru Surorile Benedictine de clauzură de la Viișoara care l-au sărbătorit pe sfântul Benedict (480-547) ca patron al Europei și fondator al Ordinului Benedictin.

Momentul a fost marcat de celebrarea unei sfinte Liturghii în biserica Mănăstirea "Maica Unității", de către pr. Mihai Enășel, decan de Piatra-Neamț, celebrare la care au participat numeroși credincioși din împrejurimi precum și din parohiile învecinate: "Sfântul Iosif Muncitorul", respectiv "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

Cuvântul de învățătură a fost oferit de pr. Ștefan Vacaru, paroh de Barticești, care pe marginea Evangheliei a pus în lumină figura și exemplul de viață al acestui mare sfânt al Bisericii, sfântul Benedict de Norcia, care, în ciuda celor aproximativ 1500 de ani trecuți de la moartea sa, continuă să rămână mereu actual prin învățătura și modelul său de viață. Motivul acestei continuități? Constă tocmai în altoirea lui pe vița cea adevărată, Cristos, a afirmat în repetate rânduri părintele predicator. Benedict, nimic preferând iubirii și slujirii lui Cristos, a lăsat totul pentru a avea totul. Luminat de harul divin, sfântul Benedict și-a dat seama de deșertăciunea celor lumești și a ales să trăiască mereu în prezența și sub privirea Celui Preaînalt, căutându-l cu asiduitate prin rugăciune, muncă și studiul Sfintei Scripturi.

Sfântul Benedict este o mlădiță care a dat mult rod în via Domnului. Prin intermediul operei sale de evanghelizare, semănând mănăstiri în toată Europa, a contribuit la evanghelizarea și propășirea spirituală și materială a popoarelor. Dându-l pe Benedict patron al Europei, Paul al VI-lea îl laudă astfel: "Făuritor al unității, maestru al civilizației, în primul rând crainic al lui Cristos și întemeietor al vieții călugărești în Occident, Benedict cu fiii săi au adus Europei progresul creștin prin cruce, prin carte și plug".

Ziua benedictinilor este în mod armonios ritmată de două principale ocupații: rugăciunea și munca (Ora et labora). Întâietatea este dată lui Dumnezeu care pretinde ca rugăciunea - opus Dei - să aibă locul privilegiat în viața călugărului. În acest sens, părintele predicator a dorit să ne facă să înțelegem valoarea rugăciunii adevărate, spuse din inimă și de la inimă la inimă, într-o convorbire personală și intimă cu Domnul, nu doar ca o recitare rece și mecanică a unor formule prestabilite dintr-o carte. Rugăciunea este asemeni unui fir invizibil de ață care ne ține în legătură cu Domnul și uniți între noi. Oamenii vin cu atâta încredere la aceste centre de spiritualitate, de viață și lumină care sunt mănăstirile tocmai pentru că știu că aici trăiesc oameni ai rugăciunii care mijlocesc pentru necesitățile tuturor.

Chiar dacă primatul este oferit rugăciunii, nu trebuie neglijată nici importanța muncii făcută în spirit de slujire, cu seriozitate, umilință și responsabilitate, cu bucurie și seninătate, mereu în ascultare și în iubire. Munca capătă astfel o valoare de cult, de slujire care, fiind de folos fraților, dă mărire lui Dumnezeu. Ea alungă lenea, dușmanul sufletului și cauza tuturor patimilor. Atât rugăciunea cât și munca sunt puse sub semnul echilibrului și moderației care sunt și rămân trăsături distinctive ale spiritualității benedictine.

Mulțumim încă o dată și pe această cale bunului Dumnezeu care ne-a oferit bucuria acestei sărbători. Mulțumim preoților care ne-au fost alături în pregătirea și celebrarea ei: părintelui vicar Iosif Bălteanu care ne celebrează zilnic sfânta Liturghie și care s-a implicat trup și suflet, mai ales la animarea corului surorilor și al tinerilor precum și la aranjamentele din biserică la care a venit cu nenumărate sugestii.

Mulțumim părintelui decan Mihai Enășel pentru celebrarea sfintei Liturghii și părintelui predicator Ștefan Vacaru care ne-a înălțat sufletește prin gândurile, sfaturile și pildele expuse în cadrul cuvântului de învățătură.

Recunoștința noastră se îndreaptă și către grupul de tineri și copii Scout veniți din Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Piatra Neamț, către seminariștii și celelalte persoane consacrate, precum și credincioșilor care prin a lor prezență și participare au susținut firavele noastre voci și au făcut ca sărbătoarea comunității monastice să fie trăită la intensitate și bucurie spirituală depline.

Asupra tuturor invocăm harurile și binecuvântările spirituale necesare prin mijlocirea sfântului Benedict, patron al Europei.

Ut in omnibus glorificetur Deus!

Surorile Benedictine

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 iulie: Viișoara: Sărbătoare la Surorile Benedictine de clauzură


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat