Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC reflectată de Radio Vatican

Radio Vatican a transmis în lumea întreagă relatări de la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic de la Iași. În continuare vă oferim înregistrările audio ale corespondențelor trimise din timpul evenimentului.

- 25 iulie: serviciul audio cu PS Petru Gherghel: (format mp3)

- 25 iulie: serviciul audio complet I pe fondul melodiei imnului întâlnirii: (format mp3)

- 25 iulie: serviciul audio cu pr. Felix Roca: (format mp3)

- 25 iulie: serviciul audio complet II pe fondul melodiei imnului întâlnirii: (format mp3)

- 26 iulie: serviciul audio: (format mp3)

- 27 iulie: serviciul audio: (format mp3)

- 28 iulie: serviciul complet audio cu secvențe muzicale din imnul INTC 2012: (format mp3)

- 28 iulie: impresii tineri tineri: (format mp3)

- 29 iulie: serviciul audio: (format mp3)

*

De miercuri 25 iulie, la Iași, Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012 pe tema "bucuriei în Domnul"

(RV - 24 iulie 2012) Cu gândul la Crucea Zilelor Mondiale ale Tineretului și la întâlnirile cu Sfântul Părinte, peste 2.000 de tineri din toată țara se reunesc la Iași pentru Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, ediția a XII-a, care se desfășoară în perioada 25-29 iulie 2012, tema fiind "Bucurați-vă mereu în Domnul" (Fil 4,4), se arată în comunicatul semnat de Pr. Cornel Cadar directorul Biroului de Presă al Diecezei de Iași.

Marți, 24 iulie în vechea capitală moldavă se făceau ultimele pregătiri pentru acest eveniment al tinerilor catolici la nivel național, aflăm de la părintele Felix Roca, responsabilul echipei de organizatori:

Aici serviciul audio cu pr. Felix Roca: (format mp3)

Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC) este organizată în spiritul Zilelor Mondiale ale Tineretului și dorește să ofere posibilitatea tinerilor catolici din România să se întâlnească într-un climat de rugăciune, bucurie și cultură, avându-l în centrul atenției pe Cristos Mântuitorul.

Programul INTC 2012 se va desfășura în principal în Parcul Copou și în aulele Universității "Alexandru Ioan Cuza". Participanții vor fi cazați în căminele studențești și în Institutul Teologic Romano-Catolic.

Tinerii sunt însoțiți de episcopi, preoți și călugări. Liturghia de deschidere (joi, 26 iulie, ora 9.30) va fi prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București. Celor peste 2.000 de tineri din țară li se vor adăuga alte câteva mii la Liturghia de încheiere: duminică, 29 iulie, ora 10.30, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Momentul de bun venit va avea loc miercuri, 25 iulie, începând cu ora 20.00, la care au fost invitate și oficialitățile Iașiului.

Programul fiecărei zile are trei componente: Bucuria rugăciunii cu rugăciunea de dimineață, sfânta Liturghie, cateheza, grupurile de discuții; Bucuria cunoașterii cu diferite programe alternative: conferințe, ateliere de lucru, dezbateri, momente de animare, vizitarea orașului Iași, vizitarea muzeelor etc.; Bucuria sărbătorii, ca un festival al bucuriei creat de tineri și pentru tineri, în care cea mai mare parte va fi ocupată de muzică.

Vineri seara, 27 iulie, începând cu ora 20.30, va fi o procesiune prin oraș urmată de o priveghere de rugăciune și de un concert al Corului de tineri "Juvenes Ecclesiae" în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Sâmbătă, 28 iulie, începând cu ora 21.00, pe scările din complexul Palas, tinerii vor susține un program cultural prin care vor promova valorile umane și creștine de bucurie, pace și prietenie.

INTC este un eveniment al Bisericii Catolice din România la care participă tinerii din cele 11 dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice și s-a născut în urma dorinței tinerilor de a se întâlni, de a se cunoaște mai bine, de a împărtăși trăirea valorilor creștine și de a manifesta împreună credința.

INTC are loc o dată la trei ani și este organizată alternativ de o dieceză romano-catolică și de o eparhie greco-catolică. Ediția Iași 2012 va fi a XII-a, după Vizantea (1991), Gheorghe Doja (1992), Faraoani (1993), Cărbunari-Blaj (1994), Butea (1995), București (1996), Cluj (1998), Timișoara (2001), Oradea (2003), Șumuleu Ciuc (2006) și Baia Mare (2009).

Ediția de anul acesta este prezentă și pe internet: www.intc2012.ro și pe Facebook. Site-ul Episcopiei Romano-Catolice de Iași - www.ercis.ro - are o secțiune dedicată, accesabilă din prima pagină, în care sunt prezentate programul și alte informații.

Aici serviciul audio complet pe fondul melodiei imnului întâlnirii: (format mp3)

*

La Iași, INTC 2012 - Bucurie, entuziasm, tinerețe

(RV - 26 iulie 2012) După marea deschidere, de miercuri, continuă până duminică la Iași, Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic pe tema bucuriei în Domnul: amplă corespondență transmisă de pr. Cornel Cadar, directorul Biroului de presă al Episcopiei Romano Catolice de Iași.

Aproape 2.000 de tineri din toată țara au venit la Iași la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, ediția a XII-a, care se desfășoară în perioada 25-29 iulie 2012, cu tema "Bucurați-vă mereu în Domnul" (Fil 4,4).

Primii sosiți au fost tinerii din Constanța și câțiva din București care au ajuns marți seara (22.50). Restul din Arhidieceza de București au sosit cu trenul miercuri dimineața (5.52). Sunt ușor de recunoscut, după pălăria pe care o poartă. Din Arhidieceza de Alba-Iulia, 12 tineri au ajuns cu trenul la ora 8.00 de la Hunedoara, ceilalți cu autocarul. Și pe ei îi poți recunoaște: vorbesc între ei în limba maternă: maghiara Tinerii din Eparhia de Lugoj au ajuns cu trenul la ora 9,50, iar cei din Dieceza de Timișoara, la ora 10.30. Din Cluj-Gherla, tinerii au sosit cu autocarele în prima parte a zilei de miercuri. Sunt îmbrăcați toți în tricouri roșii. Cei din Dieceza de Oradea au ajuns la prânz cu mașinile. Maria Lăpuște din Cluj a spus că ar dori să plece de la INTC îmbogățită spiritual și având o relație mai bună cu Dumnezeu. Din Dieceza de Satu Mare, Eparhia de Oradea Mare, Eparhia de Maramureș au ajuns cu autocarele, microbuzele și autoturismele în după-amiaza zilei de miercuri, la fel ca cei din Mitropolia de Alba-Iulia și Făgăraș, care au sosit cu autocarul și cu trenul. Cu trenul, autocarele sau microbuzele au sosit pe parcursul zilei de miercuri și cei aproape 500 de tinerii din Moldova. Grupurile sunt însoțite de preoți și călugări.

Toți au fost întâmpinați de aproape 200 de voluntari. Aceștia le-au urat bun-venit și i-au îndreptat spre căminele studențești, care au căpătat un aer entuziast, zarva și bucuria auzindu-se chiar și din Parcul Copou. Câțiva au fost cazați la Institutul Teologic.

Fiecare participant a primit rucsacul pelerinului cu o hartă a orașului Iași, o hartă a Universității "Alexandru Ioan Cuza" (corpurile A și B), Ghidul Întâlnirii Naționale a Tineretului, cartea Youcat, o umbrelă, un ecuson și alte materiale.

De joi până duminică toți participă la programul fiecărei zile care are trei componente: Bucuria rugăciunii cu rugăciunea de dimineață, sfânta Liturghie, cateheza, grupurile de discuții; Bucuria cunoașterii cu diferite programe alternative: conferințe, ateliere de lucru, dezbateri, momente de animare, vizitarea orașului Iași, vizitarea muzeelor etc.; Bucuria sărbătorii, ca un festival al bucuriei creat de tineri și pentru tineri, în care cea mai mare parte va fi ocupată de muzică.

În prima seară a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (25 iulie), pe scena de lângă Parcul Copou, s-a dat startul. PS Petru Gherghel a urat bun venit tuturor, invitându-i să se îndrepte spre rugăciune și spre Cristos, motivul bucuriei tuturor.

După mesajele de bun venit din partea episcopilor și a oficialităților și după prezentarea parohiilor și eparhiilor, a urcat pe scenă Sofia Vicoveanca. Din Bucovina, locul unde ea trăiește, a venit cu graiul, costumul și zâmbetul. A adus urări de bine, de pace și de înțelegere, de tot ce e mai frumos pe lume. Atmosfera creată a fost de neuitat, ropote de aplauze auzindu-se după fiecare cântec. Participanții au avut parte de o seară specială.

La final, un tânăr a întrebat-o: "Cine e pentru dvs. Dumnezeu?" "Totul, a fost răspunsul. Firul de iarbă nu se mișcă fără puterea lui. Noi trebuie mereu să îi mulțumim pentru că suntem. Eu am rugăciunea mea: Doamne, îmbătrânește-mă, dar nu îmi lua mințile!", a declarat artista.

Liturghia de joi a fost celebrată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București. Cel care a ținut cuvântul de învățătură a fost PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj. Episcopii i-au îndemnat pe tineri să trăiască din plin aceste zile, să se întărească în credință și să se bucure. La începutul Liturghiei s-a citit mesaje din partea nunțiului și a Consiliului Pontifical pentru Laici.

Catehezele sunt momente de formare și de împărtășire a credinței, un instrument indispensabil al INTC. Cateheții din acest an au fost aleși din trei zone: Iași, București, Oradea. "E greu de conceput o întâlnire de credință fără cateheză, spune pr. Petru-Sebastian Tamaș, responsabil cu departamentul catehetic. INTC este, înainte de toate, o întâlnire de credință. Momentele de cateheză sunt ocazii deosebite de cunoaștere a credinței, de întărire în credință. Cu ajutorul catehezei avem ocazia să exploatăm aspectele cele mai profunde ale realității".

Este impresionant. Pe mulți tineri i-am văzut în genunchi în rugăciune. Foarte mulți, după ce s-au spovedit, s-au împărtășit. Domină atmosfera de bucurie, de cântare, de tinerețe. În ciuda căldurii, ei caută să vorbească unul cu altul. Cei mai mulți sunt adolescenți: au viitorul înainte. În fața unei societăți care nu le oferă mare lucru, ei își îndreptă ochii spre altar. Intuiesc că de acolo vine un mesaj special pentru ei. Vor să-l asculte și apoi, cine știe, poate că îl vor pune în practică.

În fiecare zi iese un ziar: "Ecoul bucuriei", care se distribuie tuturor participanților în fiecare dimineață. Publicația culege impresiile lor și îi informează despre noutățile care apar în program.

Programele INTC se transmit live pe internet și la Radio Maria. Florin Santu, originar din Bacău, a scris: "Vă ascult din Italia, este nemaipomenit câtă bucurie puteți să aduceți in casele noastre prin intermediul ercis.ro și Radio Maria. Avem aceasta oportunitate să fim alături cu gândul de tinerii din România adunați la Iași. Fie ca Domnul să aducă în inimile tuturor bucuria adevărată a iubiri fata de Dumnezeu, de asemenea și în familiile care s-au îndepărtat, uitat de el".

În aceste zile, tinerii din cele 11 dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice se vor cunoaște mai bine, vor împărtăși trăirea valorilor creștine și vor manifesta împreună credința, avându-l în centrul atenției pe Cristos Mântuitorul.

Din Iași, pentru Radio Vatican, a transmis pr. Cornel Cadar

Aici serviciul audio: (format mp3)

*

La INTC 2012 de la Iași, tinerii încep să descopere valoarea tăcerii și a rugăciunii, salt calitativ în asumarea credinței

(RV - 27 iulie 2012) După marea deschidere de miercuri, joi, Liturghia în ritul latin, iar vineri în ritul bizantin român, la fel și sâmbătă, iar duminică, Liturghia de încheiere din nou în ritul latin.

Programul este intens, variat și bogat iar tinerii par să răspundă la așteptările organizatorilor, ceea ce denotă saltul calitativ, aproape uriaș, făcut de tinerii noii generații, în asumarea răspunderii credinței și descoperirea frumuseții întâlnirii cu Dumnezeu prin Cristos în Duhul Sfânt. În orașul universitar, fostă capitală moldavă, oraș al culturii și spiritualității, tinerii, în pofida crizei și dificultăților, primesc provocarea Apostolului Paul care îndeamnă "Bucurați-vă mereu în Domnul".

Pr. Cornel Cadar a transmis și o serie de impresii ale mai multor tineri participanți.

o La Iași continuă Întâlnirea Națională a Tineretului, începută în seara zilei de 25 iulie. Imnul întâlnirii compus de Maria-Daniela Păuleț, o tânără din Iași, este fredonat de mulți. "Bucurați-vă mereu în Domnul și nu vă temeți nicicând să îl urmați. Bucurați-vă mereu în Domnul, Cântați-i lui căci ne-a răscumpărat".

Ca o noutate, la această ediție a INTC în program este "timpul întrebărilor" de seară. Cele mai interesante întrebări care se nasc în grupurile mici sunt adresate preotului care a ținut cateheza. Ca să înțelegem preocupările tinerilor, iată, ca exemplu, una dintre întrebările care a fost joi sera: "Părinte, gândiți-vă la un tânăr care după ce a terminat masteratul, caută de ani buni un loc de muncă, dar nu găsește, la unul care s-a născut cu handicap, la unul care nu găsește o persoană cu care să se căsătorească. Cum se mai pot bucura acești tineri?"

Ziua de vineri, după rugăciunea de dimineață, a început cu sfânta Liturghie în rit bizantin, prezidată de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, alături de PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, PS László Böcskei, episcop de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, PS Vasile Bizău, episcop de Maramureș, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoți romano-catolici și greco-catolici din toată țara. Tinerii din Eparhia Greco-Catolică de Oradea au susținut cântarea. În cuvântul de învățătură PS Aurel Percă le-a vorbit tinerilor despre credință, îndemnându-i să trăiască Liturghia cu credință. "Așa cum mergem la farmacie convinși fiind că vom primi medicamentele potrivite pentru boala noastră, la fel să participăm la Liturghie cu credința că vom primi tot ceea ce avem nevoie pentru viața noastră spirituală", le-a spus episcopul.

Cateheza a început la ora 11.00, fiind ținută de pr. Ieronim Iacob, paroh de Constanța. Catehezele din cele trei zile au legătură între ele încercând să răspundă la întrebările: Care este izvorul bucuriei? Cum să ne păstrăm bucuria? Cum transmitem bucuria mai departe? Părintele a încercat să răspundă la cea de-a doua întrebare. Sfinția sa, însoțind discursul cu multe ilustrații, a identificat câteva mijloace care le stau la dispoziție tinerilor pentru a păstra bucuria: Liturghia, spovada, implicarea în viața celorlalți, citirea Sfintei Scripturi și a catehismului etc. Toate aceste mijloace au fost aprofundate în cele 110 grupurile mici. Peste 20 de programe alternative i-au pus în contact pe tineri cu probleme de care sunt sau pot fi interesați, cum ar fi: prietenia, cultura, trăirea credinței, lectio divina, înțelegerea Sfintei Scripturi.

Seara, ca o mărturie și o manifestare a credinței, în cântare și rugăciune, procesiune pe străzile orașului din Piața Unirii până la catedrală și apoi adorație și audiția unui concert susținut de corul de tineri al catedralei.

Ce înseamnă aceste zile pentru tineri? Ce au înțeles ei?

- "Mi-a plăcut că s-a vorbit despre ideea de a fi fericit și despre faptul că trebuie să profităm de ceea ce avem de la Dumnezeu". (Alexandra, Cluj)

- "Ne-a plăcut mult la grupul de discuții faptul că am fost împreună, am cunoscut persoane noi, am ascultat alte păreri decât ale noastre și fiecare din grup a avut răbdare cu ceilalți. Ne-a mai plăcut că preoții ne-au dat exemple simple, din viața de zi cu zi, legate de bucurie". (Bianca, Ramona, Andreea, Satu Mare)

- "Catehezele îmi plac întotdeauna, pentru că mă ajută în formarea caracterului meu, cunosc persoane noi și se creează relații de prietenie care durează și după această întâlnire". (Alexandru, Cugir)

Au fost câțiva tineri participanți la INTC vorbind despre experiența acestor zile.

În fiecare zi a INTC, între orele 15.00 și 18.00 diferite congregații moderează un program de adorație în capela Institutului Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Părăsind puțin agitația din jur, unii tineri pătrund în liniștea capelei. Ei au descoperit că tăcerea, cântarea și rugăciunea îi apropie mai mult de Cristos. INTC tocmai aceasta și-a propus: să orienteze pe tineri spre Acela care poate da sens și bucurie vieții.

Din Iași, pentru Radio Vatican, a transmis pr. Cornel Cadar.

Aici serviciul audio: (format mp3)

*

La INTC de la Iași, Episcopi, preoți și călugări îi însoțesc pe tineri: cât timp păstorii sunt cu oițele, acestea nu au cum să se împrăștie.

(RV - 28 iulie 2012) Vineri seara, programul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, deschis miercuri, 25 iulie și care se încheie duminică, 29 iulie, a pus accent mai mult pe partea spirituală. Din Piața Unirii până la catedrală, tinerii au mers în procesiune. Un șir de peste 300 de metri de tineri a umplut Bd. Ștefan cel Mare. În față, după cruce erau peste 50 de preoți și episcopi din toată țara. Aproape toți au mers în reculegere și în cântare. Era ca și cum ar fi dorit să arate că ei vor să se orienteze spre alte valori, spre acele valori pe care le cântau. A urmat adorația condusă de PS Petru Gherghel. Din nou tineri în rugăciune... După adorație, concertul corului "Juvenes Ecclesiae", care a cântat "Misa Criolla".

În modul lor specific, cei de la cor au demonstrat că pot transmite bucuria în sufletele celorlalți și prin intermediul muzicii. Unii dintre ei au participat pentru prima dată la un concert. De multe ori tinerii sunt acuzați că nu știu să caute decât petrecerile și zgomotul. Aseară ei au demonstrat contrariul... Au gustat o misa interpretată de tineri, ascultând-o cu atenție. E nevoie însă să li se ofere mai des astfel de programe.

Sâmbătă, după rugăciunea de dimineață a urmat Liturghia în rit bizantin, prezidată de PS Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș. Au participat episcopii Virgil Bercea, Alexandru Mesian, Florentin Crihălmeanu, Petru Gherghel, Aurel Percă și László Böcskei, cel care aținut omilia. Predicatorul le-a vorbit tinerilor despre adevărata bucurie care vine de la Cristos. "Așa îmi imaginez eu bucuria, a spus Preasfințitul: ca pe ceva care ne-a fost dat, un dar care în ansamblu rămâne singura sursă de lumină - un dar pe care nu îl așezi la păstrare, să se așeze praful pe el, ci îl porți în tine, te identifici cu el". La final, episcopul le-a zis tinerilor că atunci "când căutăm alte alternative, bucuria se eclipsează și nu mai are strălucire".

La cateheză, pr. Iuliu Muntean de la Oradea, a căutat să răspundă la întrebarea: cum putem să transmitem bucuria? așa cum cateheții din celelalte zilei au răspuns la întrebările: care este izvorul bucurie și cum păstrăm bucuria. Pr. Muntean, prin animarea tinerilor, a arătat că dacă nu ești plin de adevărata bucurie nu ai cum s-o transmiți.

În seara aceasta în Complexul Palas un spectacol realizat de tineri pentru tineri, cu gândul de a transmite valorile umane și creștine de prietenie, bucurie, unitate, pace. Este în același timp și o mărturie a bucuriei pe care ei o au în Cristos.

Programele alternative au rolul de a le oferi participanților întâlnirea cu problemele potrivite vârstei lor, de care sunt interesați. Astfel, în aceste zile, în aulele Universității, ei au putut să meargă la conferințe, dezbateri, mese rotunde...

De departe cel mai urmărit program alternativ a fost al soților Iulia și Dan Călinescu de la Cluj. Ei le-a explicat tinerilor învățătura Bisericii cu privire la trupul lor. Joi, într-o aulă a Universității, au fost peste 350 de tineri. Unii, nemaiavând loc în bănci, stăteau pe ferestre sau pe intervale. Peste o sută de băieți, peste 300 de fete au participat la conferințele specifice lor, cu titlul "Ce doresc fetele?", "Ce doresc băieții?" Dar tinerii au fost interesați și cum să citească Scriptura sau de programele de animare a celor de o vârstă cu ei.

Dar mai bine să-i lăsăm pe unii dintre ei cu ce impresii au rămas.

Ascultă audio tineri: (format mp3)

Au fost câțiva tineri care au vorbit despre bucuria acestor zile.

Tinerii sunt însoțiți în aceste zile de episcopi, preoți, călugări, călugărițe. Aceștia participă la program și apoi sunt prezenți în grupurile mici. Unii dintre preoți stau la dispoziția lor pentru a le asculta mărturisirea. Și nu puțini sunt cei care se spovedesc. I-am văzut pe episcopii László Böcskei și Florentin Crihălmeanu în grupurile de tineri. Fiind întrebat, PS Florentin a spus "Tinerii sunt cei care mă motivează, cu căldura și prietenia lor; de aceea, eu mă simt onorat de faptul că avem acești tineri minunați".

Astăzi, în timp ce tinerii erau în grupurile mici, unii preoți împreună cu episcopii au creat un grup al lor. Erau vreo peste 20. Ei au analizat cum pot să transmită bucuria generațiilor tinere, amintindu-și de cele notate în Scripturi: cât timp păstorii sunt cu oițele, acestea nu au cum să se împrăștie.

Din Iași, pentru Radio Vatican, a transmis pr. Cornel Cadar

- Aici serviciul complet audio cu secvențe muzicale din imnul INTC 2012: (format mp3)

*

Încheiată la Iași Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic - INTC 2012, denumită și "Olimpiada bucuriei". Liturghia de încheiere și semnificațiile evenimentului

(RV - 29 iulie 2012) La Iași s-a încheiat duminică cu o sfântă Liturghie solemnă INTC - Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012 pe tema bucuriei în Domnul și de aceea denumită în final și "Olimpiada Bucuriei", cum a spus PS Petru Gherghel, gazda întâlnirii, care a prezidat concelebrarea euharistică.

"Bucuria unei noi speranțe de trăire în Cristos în Biserica sa", a explicat predicatorul la Liturghia de încheiere PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, care i-a responsabilizat pe tinerii participanți în privința relației lor cu Biserica, parafrazând afirmația domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt despre Moldova: "Biserica nu este a mea și nici a voastră și nici a urmașilor voștri, ci a lui Cristos". În aceste zile, la Iași bucuria avea chipul lui Cristos dăruit tinerilor, avea chipul tinerilor reînnoiți prin sacramentele credinței Bisericii, Tainele mântuirii.

Despre semnificațiile evenimentului și despre ce poartă tinerii spre casele lor, corespondența din Iași a părintelui Cornel Cadar.

o Aproape 1.200 de tineri din Moldovă au participat duminică, 29 iulie, la celebrarea Zilei Tineretului la nivel diecezan de la Iași. Ei s-au adăugat celor peste 2.000 de tineri care au participat la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic care s-a încheiat în aceeași zi.

Au pornit mai mulți spre Iași, dar unii au fost întorși din drum, iar alții amendați, fiind suspectați de turism electoral.

Ziua Tineretului în Dieceza de Iași se ținea, de regulă, în prima duminică a lunii mai, dar anul acesta a fost transferată la celebrarea de încheiere a Întâlnirii Naționale a Tineretului.

Momentul central al Zilei a fost Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel. La celebrarea care a avut loc în Parcul Copou au luat parte PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, peste 110 preoți. În deschidere, păstorul diecezei a urat tuturor bun venit și a sugerat că în aceste zile s-a participat la olimpiada bucuriei, au fost zile intense, frumoase...

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Florentin Crihălmeanu. Mai întâi Preasfințitul a subliniat faptul că Iașiul a fost în aceste zile capitala națională a bucuriei, dar a ținut să completeze că această bucurie nu poate fi trăită decât în comuniune. Referindu-se la tema acestor zile: "Bucurați vă mereu în Domnul!" (Fil 4,4), a vorbit despre bucurie, cuvânt pe care tinerii l-au rostit de mai multe ori cu voce tare. Predicatorul a intrat în dialog cu tinerii. I-a întrebat ce le vor spune celor de acasă dacă vor fi întrebați ce au adus. Toți au răspuns: "Bucurie". "Dar ce este bucuria? Cum arată? Care este chipul ei?", a întrebat Preasfințitul. "Chipul bucuriei este Cristos", a fost răspunsul episcopului, care i-a îndemnat pe tineri să-l poarte pe Cristos oriunde vor merge.

La final, pr. Felix Roca, organizatorul principal al acestor zile, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizare. Cu privire la locul unde va avea loc viitoarea INTC, PS Virgil Bercea, responsabil cu laicii în cadrul CER, le-a spus tinerilor că episcopii se vor întâlni, vor analiza și apoi vor comunica.

Revenind la Ziua Tineretului la nivel diecezan, crucea tinerilor și icoana Maicii Domnului au fost predate, la finalul Liturghiei, de către PS Petru Gherghel tinerilor de la Parohia Pildești pentru a organiza Ziua Tineretului la nivel diecezan anul viitor.

Cei peste 2.000 de tineri veniți pentru Întâlnirea Național a Tineretului din cele 11 dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din țară s-au întors acasă în după-amiaza zilei de duminică. Ei au participat în zilele de 25-29 iulie la diferite programe: Liturghii, cateheze, grupurile de discuții, conferințe, ateliere de lucru, dezbateri, momente de animare, vizitarea orașului Iași, vizitarea muzeelor, muzică, procesiune, rugăciune.

Ce a însemnat pentru ei INTC 2012? Ce li s-a părut important în aceste zile? O mărturie a unei tinere din Valea Mare, jud. Bacău, spune mult: "Participând alături de atâția tineri la întâlnirea cu Cristos, în cadrul sfintei Liturghii, am primit darul de a simți în întreaga mea ființă bucuria întâlnirii cu Cristos în sfânta Euharistie. Am simțit pace, seninătate, siguranță, încredere, dorința de a mă abandona și a-mi oferi viața în mâinile lui... Vreau să îmi pun încrederea mea în el, în el este fericirea și bucuria mea".

Așadar, cu ce rămân tinerii participanți la INTC? Ce duc spre casele lor?

Rămân cu prietenii care s-au legat la Iași, cu o spovadă bună și cu hotărârea de a trăi frumos tinerețea, cu sentimentul bucuriei regăsite, cu răspunsuri la unele întrebări, cu o claritate mai mare cu privire la bucurie: unde o găsesc, cum o păstrează, cum s-o transmită; rămân cu "Youcatul", Catehismul tinerilor, pe care l-au primit în sacul pelerinului; unii îl vor citi în Anul Credinței. Și mai rămân poate cu un sentiment plăcut despre Iași... Oricum, mulți au plecat spre casă cântând imnul întâlnirii: "Bucurați-vă mereu în Domnul".

Din Iași, pentru Radio Vatican, a transmis pr. Cornel Cadar

Aici serviciul audio: (format mp3)

* * *

Radio Vatican în limba română are pagina de internet

http://www.radiovaticana.org/rom/index.asp

Cum puteți urmări emisiunile Radio Vatican în limba română? clic aici pentru detalii

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat