Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Semnificații. Ce poartă tinerii spre casele lor

Aproape 1.200 de tineri din Moldova au participat duminică, 29 iulie 2012, la celebrarea Zilei Tineretului la nivel diecezan de la Iași. Ei s-au adăugat celor peste 2.000 de tineri care au participat la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic care s-a încheiat în aceeași zi.

Au pornit mai mulți spre Iași, dar unii au fost întorși din drum, iar alții amendați, fiind suspectați de turism electoral.

Ziua Tineretului în Dieceza de Iași se ținea, de regulă, în prima duminică a lunii mai, dar anul acesta a fost transferată la celebrarea de încheiere a Întâlnirii Naționale a Tineretului.

Momentul central al Zilei a fost Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel. La celebrarea care a avut loc în Parcul Copou au luat parte PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, peste 110 preoți. În deschidere, păstorul diecezei a urat tuturor bun venit și a sugerat că în aceste zile s-a participat la olimpiada bucuriei, au fost zile intense, frumoase...

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Florentin Crihălmeanu. Mai întâi Preasfințitul a subliniat că Iașiul a fost în aceste zile capitala națională a bucuriei, dar a ținut să completeze că această bucurie nu poate fi trăită decât în comuniune. Referindu-se la tema acestor zile: "Bucurați vă mereu în Domnul!" (Fil 4,4), a vorbit despre bucurie, cuvânt pe care tinerii l-au rostit de mai multe ori cu voce tare. Predicatorul a intrat în dialog cu tinerii. I-a întrebat ce le vor spune celor de acasă dacă vor fi întrebați ce au adus. Toți au răspuns: "Bucurie". "Dar ce este bucuria? Cum arată? Care este chipul ei?", a întrebat Preasfințitul. "Chipul bucuriei este Cristos", a fost răspunsul episcopului, care i-a îndemnat pe tineri să-l poarte pe Cristos oriunde vor merge.

La final, pr. Felix Roca, organizatorul principal al acestor zile, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizare. Cu privire la locul unde va avea loc viitoarea INTC, PS Virgil Bercea, responsabil cu laicii în cadrul CER, le-a spus tinerilor că episcopii se vor întâlni, vor analiza și apoi vor comunica.

Revenind la Ziua Tineretului la nivel diecezan, crucea tinerilor și icoana Maicii Domnului au fost predate, la finalul Liturghiei, de către PS Petru Gherghel tinerilor de la Parohia Pildești pentru a organiza Ziua Tineretului la nivel diecezan anul viitor.

Cei peste 2.000 de tineri veniți pentru Întâlnirea Național a Tineretului din cele 11 dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din țară s-au întors acasă în după-amiaza zilei de duminică. Ei au participat în zilele de 25-29 iulie la diferite programe: Liturghii, cateheze, grupuri de discuții, conferințe, ateliere de lucru, dezbateri, momente de animare, vizitarea orașului Iași, muzică, procesiune, rugăciune.

Ce a însemnat pentru ei INTC 2012? Ce li s-a părut important în aceste zile? O mărturie a unei tinere din Valea Mare, jud. Bacău, spune mult: "Participând alături de atâția tineri la întâlnirea cu Cristos, în cadrul sfintei Liturghii, am primit darul de a simți în întreaga mea ființă bucuria întâlnirii cu Cristos în sfânta Euharistie. Am simțit pace, seninătate, siguranță, încredere, dorința de a mă abandona și a-mi oferi viața în mâinile lui... Vreau să îmi pun încrederea mea în el, în el este fericirea și bucuria mea".

Așadar, cu ce rămân tinerii participanți la INTC? Ce duc spre casele lor?

Rămân cu prietenii care s-au legat la Iași, cu o spovadă bună și cu hotărârea de a trăi frumos tinerețea, cu sentimentul bucuriei regăsite, cu răspunsuri la unele întrebări, cu o claritate mai mare cu privire la bucurie: unde o găsesc, cum o păstrează, cum s-o transmită; rămân cu "Youcat-ul", Catehismul tinerilor, pe care l-au primit în sacul pelerinului; unii îl vor citi în Anul Credinței. Și mai rămân poate cu un sentiment plăcut despre Iași... Oricum, mulți au plecat spre casă cântând imnul întâlnirii: "Bucurați-vă mereu în Domnul".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat