Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Talpa: Pentru prima oară "Vara Împreună"

În timp ce tinerii din întreaga țară se adunau la Iași trăind sărbătoarea bucuriei, la Talpa, într-un mic cătun, copiii din trei comunități (Talpa, Breaza și Chilia) trăiau, în perioada 26-28 iulie 2012, trei zile de intensitate maximă, reunindu-se împreună pentru prima dată în timpul vacanței, după-amiaza, în curtea școlii din Talpa, bucurându-se de momentele pline de entuziasm, participând cu mult curaj, catolici și ortodocși, la prima ediție de "Vara Împreună" organizată de Iosefinii lui Murialdo din Roman cu colaborarea autorităților locale civile, religioase, dar mai ales a tinerilor din cele trei comunități.

Joi, 26 iulie, după-amiaza, la ora 17.00, seminaristul-postulant Ciprian Dorel Mărtici din comunitatea Iosefinilor lui Murialdo a deschis această activitate cu un mic cuvânt în care s-a prezentat scopul acestor minunate momente și importanța lor pentru viață în societatea de astăzi.

Tema de anul acesta a fost Povestea lui Momo, fetița orfană care ne-a învățat că trebuie să prețuim timpul trăindu-l alături de prietenii noștri pentru a nu îl lăsa să ni se fure de alte lucruri neimportante persoanei noastre, deoarece timpul înseamnă viață, alături de alte mesaje utile vieții pe care seminariștii din parohiile învecinate, veniți special pentru a ajuta această activitate, au încercat să le transmită copiilor pentru a cultiva importanța vieții din punct de vedere moral și religios.

Sâmbătă, 28 iulie, ne-am putut bucura împreună de prezența părintelui Cristian Hanganu, parohul comunității ortodoxe, care și-a manifestat trăirea bucuriei Sfinției sale de a vedea adunați împreună copii nu numai în timpul școlii, ci și pe perioada vacanței de vară, luând parte în același timp la toate activitățile din ziua respectivă. Alături de părintele Cristian am fost bucuroși să avem prezența părintelui Maximilian Horlescu din Congregația Iosefinii lui Murialdo de la Roman.

Pe parcursul celor trei zile bucuria a fost de o mare amploare, deoarece seminariștii iosefini Gabriel Albert, Andrei Herciu, Ciprian Mărtici au venit special de la Roman pentru noi, dar nu a fost de trecut nici satisfacția de a-i avea în mijlocul nostru pe cei de la Seminarul diecezan din Bacău, Cristian Iacob și Cristian Minuț, care au depus suflet unindu-și forțele alături de copii pentru coordonarea bunului mers al activităților.

Datorită părintelui paroh Aurel Petrișor, care ne-a lăsat spațiul de lucru pentru toți cei care s-au implicat, dar și autorităților locale civile, am reușit să ducem aceste zile la bun sfârșit trăindu-le din plin după ce și-au exprimat acordurile necesare față de aceste activități minunate. Mulțumim pentru sprijinul lor moral sau financiar și de colaborarea de care au dat dovadă pe parcursul organizării și desfășurării campusului, dar nu o putem uita pe domnișoara Ana Cadar care a coordonat și pregătit cu noi în mod special momentele de la dansuri și teatru.

Sfânta Liturghie de închidere a fost celebrată în mod solemn de către părintele Maximilian cu participarea activă a tuturor copiilor care au reușit sa o transforme într-o mare sărbătoare prin cântecele lor arătând că pentru ei a fost o mare bucurie de a fi adunați împreună timp de trei zile pe parcursul vacanței.

La sfârșitul sfintei Liturghii au spus toți "adio" primei ediții a "Verii Împreună", la care au participat în jur de 90 de copii alături de un număr de circa 20 de animatori, luându-și apoi la revedere de la părintele Maximilian, dar și de la ceilalți seminariști pe care i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit, care au ajutat prin implicarea lor, aducând ceva nou comunităților noastre.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit pentru bunul mers al activităților moral sau financiar, dar în primul rând lui Dumnezeu pentru aceste momente minunate, dorind sa avem parte de multe astfel de evenimente în parohia noastră.

Dorim tuturor Iosefinilor lui Murialdo care ne-au arătat că lor le pasă de copii și tineri să rămână pentru fiecare copil și tânăr un prieten, un frate și un tată așa cum au demonstrat că sunt din sufletul lor în mijlocul nostru pentru fiecare dintre noi trăindu-și carisma și deviza fondatorului lor continuând-o asemenea sfântului Leonard Murialdo.

Alina-Mădălina Calvin

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-28 iulie: Talpa: Pentru prima oară "Vara Împreună"


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat