Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Festivalul bucuriei în inima orașului

Festivalul bucuriei din ultima seară, 28 iulie 2012, din cadrul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, a fost foarte dinamic, tinerii reușind să își exteriorizeze bucuria transmițând energie pozitivă. Emoțiile au fost stăpânite cu succes, iar protagoniștii au înfățișat ce au avut mai bun. S-a desfășurat la complexul Palas.

În introducere, PS Petru Gherghel a încurajat pe toți tinerii participanți să păstreze bucuria în sufletele lor, pentru a rămâne înrădăcinați în Cristos. Cuvintele înălțătoare au rămas în inima tinerilor. Ei vor ca în parohiile lor să inspire adevărata bucurie, care vine de la Domnul.

După ce Alexandra Ciobanu a interpretat imnul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (INTC), manifestarea bucuriei a prins elan. Cei care au dat startul au fost tinerii din Onești, care au interpretat un mic recital de cântece religioase live. Ei au încheiat momentul artistic reamintindu-le tinerilor că viitorul le aparține și speranța este în ei.

Tineri inimoși din protopopiatul greco-catolic Reghin, au prezentat prin intermediul dansului, muzicii și mimicii o scenetă. Lucian Blaga spunea că "veșnicia s-a născut la sat". Plecând de la acest citat au realizat un tablou al vieții satului cu toate momentele sale esențiale. O imagine de ansamblu, cu toate etapele din viața omului, la care Dumnezeu asistă ca iubitor de oameni. Membrii comunității au lucrat la câmp, au asistat la o nuntă și au plecat la război întorcându-se apoi, marcați de acesta, la casele lor. Au luptat cu răul și l-au învins doar cu ajutorul Fiului lui Dumnezeu, bucurându-se în Domnul.

Ansamblul "Ecoul din vale" din Valea Mare a dansat melodii populare, împărtășind tuturor din spiritul petrecăreț al moldovenilor. Pentru a mai liniști puțin atmosfera, tinerii din Onești au interpretat un cântec pe tema întâlnirii: "Bucurați-vă mereu în Domnul!".

Voluntarii, de când au ajuns la Iași, nu s-au ocupat doar cu organizarea evenimentului, ci au pregătit și un flash-mob: "INTC în pași de dans". Cu zâmbetele pregătite, multă voie bună și disponibilitate au dansat în public, reușind să ridice în picioare toți spectatorii.

Cu mult talent și devotament, cei din Timișoara au pus în scenă Capra cu trei iezi, poveste ce își are originea în Moldova, fiind scrisă de Ion Creangă. Surpriza a constat în faptul că varianta modernă a întrecut-o în amuzament pe cea originală.

Cu o varietate de instrumente muzicale, tinerii din București au cântat o melodie pe tema întâlnirii. Participanții din Alba-Iulia au prezentat o pantomimă ce s-a derulat pe o coloană sonoră. Momentele principale din viața unui om au fost prezentate pe principiul "Așa DA, așa NU". Pornind de la acest principiu, tinerii au înțeles că au întotdeauna posibilitatea de a alege felul în care își trăiesc viața. Prezentarea s-a încheiat cu un scurt cântec.

În final, Narcis Iustin Ianău a interpretat o melodie după care, plini de satisfacție, a fost cântat pentru ultima dată imnul INTC.

Am fost curioși să vedem ce părere au cei din oraș despre eveniment, de aceea le-am adresat două întrebări.

Ce știți despre acest eveniment?

  • "Este un eveniment organizat pentru tinerii creștini. Felicit inițiativa Bisericii Catolice și mi-aș dori ca și alte biserici să ia exemplu de la dumneavoastră. Foarte frumos". (Consuela Prâsleanu, Iași)

  • "Știu că este întâlnirea națională a tinerilor catolici din întreaga țară și este o inițiativă frumoasă, este o acțiune foarte frumoasă". (Maria F., Iași)

  • "Sunt catolic și eu, știu că este ziua națională a tineretului catolic, o consider un eveniment important; suntem o minoritate aici în România și este un sentiment plăcut că ne găsim aici împreună, ne bucurăm împreună, e importantă conștientizarea noastră de catolici și faptul că ne-am adunat aici să ne bucurăm împreună. Le urez tinerilor să se bucure de viață". (Emanuel Marcel, Bacău)

Am văzut că ați ascultat programul nostru cultural, cu ce impresie ați rămas?

  • "Este prima oară din toate serile când am venit aici, a fost foarte bine organizat, voi veni și mâine. Mi-a plăcut foarte mult, a fost foarte, foarte frumos". (Dana N., Iași)

  • "Tot spectacolul a fost o reușită deplină, a predominat bucuria, o stare de bine, un sentiment minunat care ne-a cuprins pe toți. Vă mulțumim pentru tot efortul pe care l-ați făcut, ne-ați adus zâmbetul și cu adevărat bucuria. Vă mulțumesc din suflet!" (Corina, Iași)

  • "Este prima seară când am venit aici. M-a surprins și mi-a plăcut foarte mult. Nu am cuvinte, foarte frumos, de abia așteptăm să veniți și mâine, dacă mai continuă programul vostru. Ne dorim cât mai des asemenea spectacole". (Ioan, Iași)

  • "Am dat telefon colegilor și cunoscuților ca să fie cât mai mulți lângă noi să vadă acest eveniment. Mi-a plăcut foarte mult și muzica populară, dansurile, cântăreții și muzica folk, a fost grozav. Dar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este bucuria la tot tineretul, zâmbet, bucurie, ceva ce nu se vede pe fața tuturor". (Floarea, Iași)

La finalul serii, pr. Felix Roca, coordonator general, a mulțumit prezentatorilor, tinerilor, care deși sunt obișnuiți și fac lucruri obișnuite, în această seară și-au arătat talentul. Tot protagoniștii au arătat că viața este plină de bucurii, credință și speranță. Cuvântul de final a fost următorul: "Cristos nu răpește nimic, ci dăruiește totul!"

Ana-Maria Sescu și Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 iulie: INTC Iași: Festivalul bucuriei în inima orașului

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat