Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Liturghia de încheiere

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a prezidat sfânta Liturghie, duminică, 29 iulie 2012, la ora 10.30, în Parcul Copou din Iași.

Sâmbătă seara organizatorii s-au gândit la un alt program cultural în care fiecare grup a contribuit cu ceva. Festivalul a avut loc la Palas și a strâns un număr mare de persoane, atât pe cei implicați în mod direct, cât și curioși. În dimineața zilei de duminică s-a atins apogeul bucuriei: tinerii s-au strâns în parcul Copou în jurul orei 9.30 și au participat la rugăciunea de dimineață.

Sfânta Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, a început la ora 10.30. Au fost prezenți PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și peste 100 de preoți, aproape 4.000 de persoane. Celebrarea liturgică a fost animată de corul reunit al tinerilor din Iași.

PS Florentin Crihălmeanu a ținut cuvântul de învățătură despre bucurie. Mai întâi a subliniat faptul că Iașiul a fost în aceste zile capitala națională a bucuriei, dar a ținut să completeze că această bucurie nu poate fi trăită decât în comuniune. Chiar dacă Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC) se încheie azi, "olimpiada bucuriei trebuie să continue în toată țara și în toate parohiile prin voi, dragi tineri". La final, Excelența sa i-a întrebat pe tineri "Ce chip are bucuria?". "Bucuria are chipul lui Cristos dăruit în aceste zile vouă. Avea chipul fiecăruia dintre noi care răspândea bucuria. Este darul care ne transformă, darul de a trăi bucuria și acela de a fi frați în Domnul". Iar după cum spunea sfântul Ioan Gură de Aur despre creștinul împăcat cu Dumnezeu: "Nici un necaz nu-l va putea scoate din bucuria lui".

Pe fundalul cântecului "Bine fii cuvântat tu, Doamne", la Ofertoriu, tinerii au înaintat spre altar cu daruri deosebite, printre care a fost logo-ul INTC făcut din piese origami.

La Împărtășanie, foarte mulți tinerii au primit trupul lui Isus Cristos, păstrând bucuria în suflete.

În încheiere, părintele Felix Roca a mulțumit fiecărui departament de voluntari, cât și responsabililor acestora, episcopilor și preoților, asociațiilor ecleziale, partenerilor și sponsorilor, tuturor corurilor care au cântat și tuturor celor implicați. PS Virgil Bercea l-a felicitat pe PS Petru Gherghel pentru organizarea acestui eveniment în numele Conferinței Episcopilor din România (CER).

Înainte de binecuvântarea finală, PS Gherghel a anunțat care va fi următoarea parohie care va organiza întâlnirea diecezană a tinerilor (n.red. - Parohia Pildești), urmând ca viitorul INTC să fie stabilit de CER.

Amalia-Maria Diac și Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iulie: INTC Iași: Liturghia de încheiere

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat