Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Acțiunea Catolică dăruiește bucurie!

Unul dintre cele 20 de programe alternative propuse tinerilor pentru după-amiaza zilei de 28 iulie 2012 a fost și atelierul "ACfest - Dăruim bucurie!" desfășurat la ora 15.00, în amfiteatrul Mihail Kogălniceanu, Corpul A al Universității "Alexandru Ioan Cuza", Iași. La acest atelier au participat PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu și aproximativ 180 de tineri. A fost prezent și Forumul Internațional al Acțiunii Catolice, reprezentat de Michele D'Avino, vicepreședinte al sectorului adulți al Acțiunii Catolice din Dieceza Nocera Inferiore Sarno, Italia.

Atelierul a fost propus de către Federația Acțiunea Catolică din România (ACRO), federație care întrunește asociații de acțiune catolică din Dieceza de Iași și eparhiile Cluj-Gherla, Oradea, Lugoj, Alba Iulia și Făgăraș. Programul, moderat de Crina Horvat, vicepreședinte ACRO, sector tineri, și Costel Borhan, consilier sector tineri, a debutat cu imnul ACRO "Bucuria noastră-i mare" intonat de către tinerii din Cluj-Gherla, acompaniați la muzicuță de PS Florin Crihălmeanu. După urarea de bun venit a urmat prezentarea organizatorilor, vicepreședinții și consilierii naționali ai sectorului tineri și ai sectorului copii, președintele național, Oana Tuduce, și secretarul național, Codruța Fernea. A fost prezentă și Anca Frona, vicepreședinte național al sectorului adulți ACRO. Și cum Acțiunea Catolică (AC) este o asociație de laici care slujesc Biserica în colaborare cu păstorii ei, alături de laici erau și asistenții spirituali: părintele Felix Roca - asistent spiritual general, pr. Iuliu Muntean - asistent spiritual sector tineri, părintele Florin-Petru Sescu - asistent spiritual al sectorului copii și alți asistenți spirituali parohiali.

După salutul organizatorilor, prin intermediul tehnologiei moderne, toți tinerii au vizionat salutul și invitația la bucurie din partea Acțiunii Catolice din Mianmar, din Polonia și din Argentina.

Michele D'Avino, delegat al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice le-a adresat tinerilor următoarele cuvinte: "A fi în Acțiunea Catolică, după cum a spus papa Paul al VI-lea, presupune «a fi laici în Biserică și creștini în lume». Înseamnă a fi creștini în fiecare zi, în cotidian, pentru a mărturisi frumusețea mesajului lui Isus, nu doar duminica, dar mai ales luni, la școală, la serviciu, în familie, în viața de fiecare zi.

Cum este experimentată bucuria în AC?

- Astăzi trăim timpul consumismului, unde pare că totul trebuie consumat. În acțiunea catolică experimentăm că nu totul se consumă, că există valori, experiențe, relații care durează pentru veșnicie!

- Astăzi trăim un timp al indiferenței, nu cunoaștem și nu ne interesează persoanele care sunt în jurul nostru. În AC învățăm să face diferența, să ne interesăm de persoane și de lume.

- Astăzi trăim un timp al egoismului, în care fiecare se gândește la propriile interese. În AC experimentăm că nu putem trăi fără alții. Sunt persoanele care fac viața noastră mai frumoasă. De acea este bine să ne descoperim propriile talente, bogăția propriei umanități, și să o împărtășim cu toții, să creăm legături între noi!"

În încheierea relatării sale le-a oferit tinerilor câte o vedere și i-a îndemnat să scrie pe ea o binecuvântare și datele personale iar la încheierea atelierului să o schimbe cu un tânăr necunoscut din sală, pentru a crea noi prietenii.

A urmat vizionarea mărturiilor tinerilor din Acțiunea Catolică din țara noastră, din diecezele unde este prezentă și mărturiile tinerilor prezenți pentru care bucuria este un zâmbet, o strângere de mână, o întâlnire cu prietenii, dăruire, slujire. De asemenea, PS Virgil Bercea, la întrebarea "Ce este bucuria?" le-a mărturisit tinerilor - "Voi sunteți bucuria noastră. Sunteți fantastici, sufletul vostru este fantastic". Pr. Felix Roca și-a exprimat părerea de rău că INTC-ul se încheie, Iași-ul va fi trist fără tineri, fără bucuria lor. Oana Tuduce, președinta ACRO, a afirmat existența unor studii care demonstrează că a fi bucuros este sănătos, face bine neuronilor. Oamenii bucuroși sunt mai sănătoși, negativismul atrage boala.

Între momentele de mărturie, tinerii Eparhiei de Cluj-Gherla ne-au animat cu cântecele lor, a fost și extragerea unei tombole cu premii constituite din obiecte promoționale ACRO.

În încheiere, pr. Iuliu Muntean ne-a invitat din nou să ne bucurăm de lucrurile mici din cotidian și atelierul s-a încheiat în spiritul acțiunii catolice cu rugăciunea "Tatăl nostru" și un cântec.

Din impresiile participanților:

  • "Ideea cu care plec de la acest atelier este că bucuria trebuie împărtășită neapărat, nu poate fi ținută în noi dacă o avem pentru că pur și simplu iradiem de bucurie". (Mihaela, ASTRUCluj)

  • "A fost foarte frumos acest atelier pentru că am văzut aici tineri care trăiesc cu adevărat bucuria, tineri spontani; propunerea cu care plec este de a trăi bucuria spontană, bucuria lucrurilor mici - cum spunea pr. Iuliu". (Raimondo, ASTRU Lugoj)

  • "Atelierul mi s-a părut foarte productiv pentru că a prezentat asociațiile pragmatic, structurat, și ne-a ajuta și pe noi, cei care facem parte din acțiunea catolică, să cunoaștem Acțiunea Catolică atât la nivel eparhial cât și la nivel național și internațional". (Horia, ASTRU Oradea)

  • "ACfest - Dăruim bucurie a fost un atelier antrenant în care foarte mulți tineri și-au manifestat bucuria și experiența trăită în asociațiile din acțiunea catolică. Aș vrea să le transmit și tinerilor din parohia mea această bucurie și să îi motivez să se implice mai mult în activitățile parohiale". (Codruța, ASTRU Blaj)

  • "Fac parte din marea familie a AC și pot împărtăși din bucuria mea și celorlalți. A fost o experiență frumoasă". (Alexa, AC Iași)

  • "Ideea cu care plec de la acest atelier este că bucuria ne face sănătoși. Vreau să trăiesc și să exprim celorlalți bucuria". (Oana, AC Iași)

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 iulie: INTC Iași: Acțiunea Catolică dăruiește bucurie!

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat