Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Tabgha

Nu, nu eram bolnav - de ce-aș fi fost?! Da' ce, după El merg numai cei bolnavi?! E drept că se înghesuiau care încotro orbi, șchiopi, muți și surzi, cei scuturați de friguri sau de vreun duh rău, ba chiar și leproșii dădeau năvală și trebuia să te ferești tu din calea lor - dar uite, erau atâția oameni fără nici un beteșug care roiau în jurul Lui, ca să nu mai zic de femei - și ce femei frumoase!- auzisem eu că nu trebuie nici măcar să te uiți la ele, că aduc numai necazuri și lacrimi și belele... dar atunci de ce le făcuse Dumnezeu așa de frumoase?! - Ei, cu asta o să-mi bat eu capul mai târziu, acuma altul era zorul: să ajung chiar lângă El și să-L ating, fiindcă așa auzisem eu că se vindecase femeia aceea de la noi care era bolnavă de vreo doisprezece ani...

Nu, sigur că nu eram bolnav - doar că așa, mă prindea când și când jalea. Și-mi făcea inima mică și mă strângeam așa, în mine, ca să nu vadă ceilalți că nu mă mai puteam mișca. Nu mă durea nimic, dar parcă nimic nu mai era atunci la locul lui, doar jalea. Dăduse năvală așa, mai demult, într-o dimineață, când joaca noastră în mijlocul drumului - țin minte ca acum - dăduse în bătaie și unul din băieți strigă deodată: lăsați-l în pace, ce-aveți cu el, că l-a bătut Dumnezeu destul, e orfan... Nu mai știu ce-a adăugat, dar se făcu gol în jurul meu - și doar jalea a rămas să umple golul. Și neputința - unde și cum să ies din mine, încotro să fug de mine?!

Așa că m-am hotărât: pusesem deoparte ceva de-ale mâncării, haine aveam ce era pe mine, m-am uitat încă o dată înapoi - ca un făcut, tocmai acolo mi-au căzut ochii, unde mă prinsese întâia dată jalea-uite, parcă și drumul era acolo plin de negură și am pornit cu toată mulțimea spre malul mării, unde se spunea că avea să fie El.

Era de-acuma spre seară când am ajuns. Ne așezarăm și noi care cum putea - abia se terminaseră ploile și iarba era mare și frumos mirositoare - și jilavă de la briza serii. Noaptea cădea rece și foamea începea să ne dea ghes. Aș fi scos mâncarea, dar când ceilalți nu aveau nimic la ei, cum să înfuleci așa, în fața lor?! Așa că m-am făcut covrig de foame, frigul îmi intra prin haine iar trunchiul măslinului sub care ședeam, noduros și bătrân, era rece și el. Dar bătusem atâta cale nu ca să stau departe de El! M-am săltat cum puteam - înțepenisem de frig - mi-am făcut loc cu chiu cu vai printre ceilalți, să fiu mai aproape. Coșul meu cu mâncare atinse în treacăt pe unul - se întoarse să spună ceva, apoi ochii i se luminară deodată - era mai mare ca mine, frumos, ca toți băieții de pe la noi, cu păr lung și ondulat... în briza serii veșmintele risipeau încă mireasma zilei - mireasmă de soare, de arșiță, de frunze tremurătoare de piper - era frumos băiatul și cum stăteam așa, îl văzui că se dă deoparte, îmi face loc și... am încremenit.

Eram în fața Lui.

Acu' degeaba o să mă întrebați ce și cum - știu doar atât: amuțisem, dar toată făptura mea striga: Frate, tu ești Fratele meu, bunul meu Frate, dragul meu Frate! Ți-e foame? Uite, ia și mănâncă, am cinci pâini și doi pești, nu-i mult, dar astâmpără-ți foamea, apa e pe aici, doar sunt șapte izvoare* în jur, uite, mă duc să-Ți aduc! Dar El a luat pâinile, a mulțumit (cf. In 6,11), a făcut la fel cu peștii și a început să le împartă celor din jur -și după ce toți s-au săturat, ucenicii Lui au adunat și au umplut douăsprezece coșuri cu firimituri de la cei care mâncaseră din pâinițele de orz.

"Adunați firimiturile ce au rămas, ca nimic să nu se piardă" spusese El (cf. In 6,13).

Și atunci mă privise pe mine. Nu știu cum, dar în toată mulțimea aceea, mă privise numai pe mine. N-a fost nevoie să-L ating, ca să mă vindec. Înțelesesem. Nimeni dintre noi nu se pierde. Nu se poate pierde. Cum să te pierzi din brațele Tatei, cum să cazi din inima Lui, cum să luneci oare din cer când El ne iubește? Și cine oare mai e orfan când suntem cu toții ai Lui, la fel cum e și propriul Lui Fiu?!

- Vedeți, chiar pe piatra asta a pus coșul cu cei doi pești și cinci pâini, când a mulțumit Tatălui, înainte să le împartă. El nu avea nevoie de nimic ca să sature mulțimea - noi însă trebuia să-I dăm mâncarea noastră, ca s-o obținem pe a Lui - minunat schimb: hrana muritoare pentru Trupul Său cel veșnic.

- Cum, tu ești băiatul cel orfan de atunci? Adică ai împlinit vreo două mii de ani?!... .

Preotul cel tânăr surâse puștiului uimit, se uită la turiștii care se înghesuiau să vadă, să vadă, să țină minte, să nu uite - apoi mângâie trunchiul noduros al măslinului, se uită o clipă la peștii roșii-aurii care se zbenguiau în apa lacului albastru, îmbrățișă cu privirea ierburile grase de pe margini, apoi șopti ca pentru el: știi, era oleacă altfel atunci...

Dar tot foamea și jalea ne mânase după El, ca și pe voi, cei de acum...

Dr. Ecaterina Hanganu

Notă

* Tabgha (gr.: Heptapegon = șapte izvoare), localitatea unde s-a petrecut miracolul relatat în Evanghelia după Sfântul Ioan 6,1-15. Imaginile reproduc mozaicul de pe podeaua bisericii si curtea interioară a bisericii, cu măslinul.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat