Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Direcțiunea spirituală, un ajutor pentru tineri

Pr. Cristinel Fodor de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași a fost prezent în aceste zile alături de tineri, prezentând la 27 iulie 2012 conferința - dezbatere despre direcțiunea spirituală, ce le poate fi un ajutor nemăsurat.

Direcțiunea spirituală este arta de a conduce sufletele de la începutul vieții spirituale până la culmea perfecțiunii creștine, este o relație de deplină încredere între cel care este condus în viața spirituală și cel care îl conduce. Într-un sens mai larg, se vorbește de direcțiune spirituală și în cazul celor care se spovedesc cu regularitate la același preot. Aceasta are ca scop ușurarea relației cu Dumnezeu.

Direcțiunea spirituală este necesară în diferitele situații ale vieții: pentru cei care au devenit nesiguri, până când se reface echilibrul lor interior, în dezamăgire, boală, tristețe, lovituri primite.

Succesul direcțiunii spirituale nu e garantat numai de directorul spiritual, ci și de calitățile persoanei conduse și de relația sa cu directorul spiritual. Calitățile care i se cer: în primul rând sinceritatea, pentru ca directorul spiritual să cunoască totul: ispite, slăbiciuni, dorințe, înclinații bune sau rele, dificultăți și încercări, succese și insuccese dar nu chiar toate mărunțișurile. Este apoi dorința de înaintare - în caz contrar, totul este pierdere de timp. Nu ajută o direcțiune gratificatoare, în care primim numai mângâierile dorite. Cel care dorește îndrumare, trebuie să știe el să asculte, directorul spiritual neavând nici o autoritate pentru a cere o ascultare strictă. Mai rea însă decât neascultarea este masca, dublura. Direcțiunea spirituală este în van dacă se schimbă mereu directorul spiritual, dacă lipsește mult timp, dacă se schimbă des exercițiile spirituale, de aceea o altă calitate este perseverența. Așa cum directorul spiritual este obligat la secretul spovezii și la secretul natural, profesional, credinciosul este obligat la tăcere cât privește directorul spiritual, mai ales că sfaturile sunt particularizate, în funcție de situația fiecăruia.

Persoana condusă trebuie să vadă în directorul spiritual reprezentantul lui Dumnezeu și al lui Cristos, trebuie să aibă încredere filială și absolută în acesta. Directorul spiritual trebuie să fie o persoană care-ți inspiră încredere, cu care te simți în largul tău și care știe să se facă oglinda ta arătându-ți cu sinceritate ceea ce nu reușești să vezi la tine. Poate fi preot, dar nu în mod necesar, poate fi deopotrivă un bărbat sau o femeie. Se remarcă printre calitățile morale cerute de la directorul spiritual evlavia, umilința, dezinteresul, zelul pentru sfințirea sufletelor. Un director spiritual trebuie să știe să asculte, să cunoască bine sufletul pe care-l conduce, să instruiască, să corecteze defecte, să țină secretul și să conducă progresiv.

Spovada și direcțiunea spirituală în principiu se disting una de cealaltă. Scopul direcțiunii constă în a conduce un suflet la desăvârșirea vieții creștine, directorul spiritual fiind astfel un învățător, un sfătuitor, un ghid. Confesorul e mai ales un judecător, care are în putere forul intern și poate să-l oblige strict pe penitent, având ca misiune iertarea în numele lui Dumnezeu. Nu este necesar ca directorul spiritual să fie și confesorul obișnuit al credinciosului, dar ar putea fi de ajutor pentru că aceste două funcții sunt strâns unite.

Există câteva elemente esențiale pe care se sprijină direcțiunea spirituală. Trebuie să existe iubire față de Dumnezeu, iubire față de aproapele și iubire reciprocă :"Poruncă nouă vă dau vouă, să vă iubiți unii pe alții, așa cum v-am iubit și eu pe voi".

Atunci când vrei să alegi un director spiritual, începe cu o rugăciune, cerând harul și lumina Duhului Sfânt. Alegi experiența, prudența, cunoștințele, dar nu imediat ci după un timp de încercare, pentru a vedea dacă îți poate fi de ajutor pe această cale. Este de evitat alegerea mai multor directori spirituali în același timp, pentru că apare apoi un conflict între rezultate și un dezacord în sfaturile date.

Părintele a încheiat cu câteva sfaturi concrete. În ceea ce privește frecvența, asta se poate face ori de câte ori vrei sau apare ceva important, însă este recomandat un timp fix - poate o dată pe lună. Apoi, înainte de a începe, este bine să reflectezi la cele ce vei spune și să te rogi cerând lumină. Să spui tot ce te preocupă, fără omisiuni la gândul că s-ar putea să nu aibă importanță, căci nimic nu este fără importanță în ochii lui Dumnezeu.

Cel mai important lucru la final, pentru ca direcțiunea spirituală să fie rodnică, este alegerea concretă, angajamentul care te ajută să te schimbi.

E bine să existe un director spiritual. Este ca o întâlnire cu Cristos. Iar întâlnirea cu Cristos face totul, schimbă totul.

Atunci când ai nevoie de un astfel de ajutor, nu ezita să cauți un director spiritual. Ghidat de cele citite mai sus, să faci alegerea corectă.

Bianca Hanganu

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat