Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Corul "Juvenes Ecclesiae". Prin fiecare cântare, suntem cu un pas mai aproape de cer

După adorația de vineri, 27 iulie 2012, care a urmat procesiunii tinerilor pe străzile Iașiului, participanții INTC au avut parte de o seară cu totul specială. În catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină", corul Juvenes Ecclesiae a susținut un concert de muzică religioasă din repertoriul argentinian.

A fost o seară specială, plină de aceeași bucurie sfântă a chemării lui Cristos. Este o onoare pentru Dieceza de Iași să găzduiască acest eveniment național și emoțiile s-au simțit și la catedrala, care i-a adăpostit pe toți tinerii participanți la concertul corului de tineri din Iași.

Juvenes Ecclesiae este un cor mixt, pe patru voci (sopran, alto, tenor și bass), format din elevii și studenții de la liceele și universitățile ieșene, care a luat ființă în anul 1996.

Ce-i ține împreună? Pasiunea pentru muzică și dragostea pentru Cristos și pentru Biserică. "Juvenes este cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat. E parte din mine de zece ani și a devenit un element fără de care viața mea nu ar avea culoare. Este înălțător să simți că prin cântul tău reușești să creezi o punte de legătură între oameni și Dumnezeu. Nu pot să exprim suficient în cuvinte sentimentul pe care îl am atunci când cânt, alături de ceilalți. Este minunat să simțim că noi, un cor format din amatori, simpli tineri, reușim să ridicăm sufletele la cer, să transmitem energie, căldură. Pasiunea și dorința de a ne simți utili în cadrul Bisericii ne fac să muncim cu mare drag pentru fiecare cântare, fie ea în cadrul sfintei Liturghii de la ora 16.00, sau la concertele pe care le susținem periodic. Eu sunt mândră că fac parte din acest cor și voi face asta, cu ajutorul lui Dumnezeu, încă alți zece ani", ne-a mărturisit cu emoție Georgiana Brudaru.

Corul este dirijat de Maximilian Husaru, care conduce acest grup încă de la început. Când a fost întrebat ce înseamnă pentru el să dirijeze acest cor, a răspuns cu mândrie: "E o provocare. Sunt tineri cu potențial, tineri care se jertfesc lui Dumnezeu într-un mod aparte. Juvenes Ecclesiae e parte din viața mea. Nu mă văd făcând altceva. E ceva din interior care mă împinge, cu fiecare pas, să încerc mai mult. E ceva în acest cor care mă face să duc muzica mai departe".

De ce Misa Criolla pentru INTC? Pentru că este o lucrare cu spirit, o piesă plină de viață, o compoziție tinerească. Este o modalitate de a transmite bucuria din cântec și celorlalți. Interpretarea Misei Criolla a fost o alegere făcută de tineri pentru tineri. Compoziție a argentinianului Ariel Ramirez, este o îmbinare perfectă a spiritului religios catolic cu folclorul argentinian. Compusă în anul 1964, este piesa cea mai importantă a compozitorului. A fost compusă pentru cor mixt și orchestră, și se bazează pe genuri populare specifice argentiniene, precum chacarera, carnavalito și estilo pampeano, cu instrumente și influențe andine.

Corul, alături de soliștii Radu Casian și Liviu Muntean, a fost acompaniat de Octavian Bișoc la orgă, de Cristina Lupu și Teo Popescu la percuție, Edi Egheth și Dan Roman la chitară și Adrian Fântână la contrabas. Împreună, cu toții au dat un strop de culoare și bucurie Întâlnirii Naționale de la Iași.

"Concertul din această seară a fost un exemplu elocvent de sinceră manifestare a bucuriei. Corul Juvenes Ecclesiae ne-a demonstrat în modul lor specific cum pot transmite bucuria în sufletele celorlalți prin intermediul muzicii, o muzică de suflet", a ținut să ne transmită Cosmin (Bacău), iar Camelia (Galbeni) a adăugat: "Am avut ocazia de a participa la un concert extraordinar, interpretând o misă cu totul specială. Veselie, bucurie, trăiri profunde și multe zâmbete au reușit să transmită toți cei care au fost implicați în acest minunat moment. Felicitări Juvenes, minutele întregi de aplauze și-au spus cuvântul!"

Cu adevărat, familia Juvenes a reușit să ridice în picioare peste 2.000 de tineri cu cântarea lor, iar aplauzele interminabile au arătat adevărata valoare a pregătirii de mai bine de două luni a acestui moment înălțător. Pentru că prin fiecare cântare, suntem cu un pas mai aproape de cer.

Raluca Cocuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 iulie: INTC Iași: Concertul "Juvenes Ecclesiae"

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat