Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Străinul

- Aaau! De ce dai?

- Da' tu de ce tragi cu urechea, mă?! Slujnica, masivă cum o știi, își înfipsese mâinile în șolduri:

- Mai ești aici?!

Și-nainte să mă ajungă a doua scatoalcă, am rupt-o la fugă.

- Da' tu spuneai că femeia asta ține la tine de parcă ai fi fii-su pe care nu l-a avut niciodată, că așa a blestemat-o pe ea Domnul, să fie stearpă...

- Sigur că ține, doar cui să-i scaperi o palmă dacă nu copilului tău și cu cine să te porți urât dacă nu cu prietenii... și cu rudele. Uite, eu cred că s-a supărat nu pentru că trăgeam cu urechea - doar care băiat isteț nu face asta, ci pentru ce am apucat să aflu - știi, stăpânii se certau. Uite, îți spun numai ție, vezi să nu vorbești pe la colțuri vrute și nevrute - se certau pentru omul care a citit azi în sinagogă. Stăpânul zicea că n-ar fi trebuit să spună că azi s-au împlinit cuvintele profeției, în el. Dar stăpâna zicea că a vorbit înțelept și că face minuni. Pe urmă stăpânul a râs și a zis că el e fiul tâmplarului nostru și că el însuși e tâmplar, de unde, mă rog, atâta înțelepciune și minuni?!

- Aoleu, că bine zici - și taică-meu, când am intrat în casă, zicea că tâmplarul se laudă - că a rătăcit cine-știe pe unde atâta vreme, cu o liotă de vameși, leproși, șchiopi, femei păcătoase și uite, acu' vine acasă și ce așteaptă, să-l vedem ca pe un profet?! Și pe urmă bombăni așa, ca pentru el:

- Ce, femeie, nu-ți aduci aminte când ne-am ridicat casa și i-am spus să ne facă o scară - ce mai scară ne-a făcut?! Parcă vroia să ajungă la cer cu ea, nu pe acoperiș. Mama îi făcu semn să tacă, dar taică-meu zise mai departe, parcă mai înverșunat:

- Ce dacă a venit ăsta micu'?! Las' să nu-i intre și lui gărgăuni în cap!

- Dar ce ai cu el, ce rău ți-a făcut? zise maică-mea. Ia mai adu-ți și tu aminte ce masă ne-a făcut în dar de nuntă - și bătu cu palma în ea: uite colea, chiparos curat și strălucitor ca aurul, nici a lor nu-i așa de frumoasă!

- Păi da, dacă nu i-ai lua tu apărarea, cine alta?! Că doar ești vară-sa. Și să nu-mi mai spui iar și iar minunea aceea cu vrăbiile lui de lut1, când vă jucați în noroi amândoi și el le-a făcut să zboare. Eu cred că oi fi visat sau te-o fi amețit cumva, că-i tare meșter la asta - chiar de când era copil. Numai când se uita la tine2 știa tot ce-i de știut și...

- Aha, și tu nu vroiai, nu?!

Pe urmă am mâncat în liniște și m-am dus la culcare, dar tot îi auzeam:

- Auzi colo, tâmplarul satului să se dea profet - zicea tata.

- Măi omule, dar face minuni, n-auzi ce se vorbește despre el, cum dă la orbi vederea, cum...

- Dă-mi pace cu prostiile tale, vreau s-o văd și pe asta. Uite, aici și acu, na! Și poate că nici atunci n-am să cred! Minunile-s pentru femei ca tine, cască gura la tot ce văd și pe urmă chiar cred ce li s-a părut că văd!

- Hai, bărbate - îl luă mama cu grai dulce - spune-mi și mie, ce ai cu el?! De ce ești așa pornit?!

- Da' ce, numai eu?! Uite, toți vorbesc așa - și ce s-a mai supărat șeful sinagogii... vrei să ne dea afară din sinagoga, doar toți știu că suntem rude cu el!

- Ei, într-o așezare ca a noastră, toată lumea e rudă cu toți... da' nu cumva ești invidios?!

- Eu?! -răcni tata de am crezut că-l aud pe leul lui David. Eu?! Eu îmi fac treaba de lemnar, în locul lui, dar așa cum trebuie - auzi colo! Și de ce mă rog aș fi gelos?! Numai că, vezi tu, nimeni din neamul nostru n-a fost profet, de ce tocmai el?!

Eu, ce să spun, tocmai mijea de ziuă și-aș fi dormit oleacă, dar mi se făcuse tare milă de el. Doar îl văzusem și-l ascultasem și eu la sinagogă...

- Ehei, măi băieți, da' văd că stați bine cu bârfele!

Am încremenit. Era chiar ea, fata care rămăsese pe lângă mama lui după ce Iosif, tâmplarul, murise. Și ce dacă ne ascultase, la urma-urmei! O străină, pripășită la noi după ce taică-su fusese ucis, iar maică-sa murise de supărare. Cine ar fi ascultat-o, orice ar fi spus! Era frumoasă fata, iar mama lui, femeie bună și blândă, se îngrijea să-i facă nunta - dar oricum, tot străină rămânea și basta!

- Și dacă vreți să știți, mie mi-e tare milă de el - continuă ea.

Ne-am uitat unul la celălalt - deh! - locuia la mama lui, e firesc să-i țină partea. Ca și cum ne-ar fi ghicit gândul, continuă:

- Știți voi ce înseamnă să-ți fie dor de acasă?! Ce-i drept, noi am fi vrut mai degrabă să scăpăm de acasă - de unde, mă rog, atâta dor?! Ei bine, spuse ea, el a venit acasă, înțelegeți voi, acasă! Chiar și păsările au un cuib, și jivinele pustiului au o văgăună, numai el nu are unde să-și plece capul. A venit acasă, la ai lui, cu toata slava pe care i-a dat-o tatăl lui și voi sunteți geloși, invidioși, îl bârfiți - în loc să țineți seama de ce spune! Poate că, așa cum e el, profet, are nevoie s-o vadă pe mama, să-l mângâie mama, să vadă locurile unde a fost fără griji - și asta să-l întărească: cine știe ce-o să-l aștepte, că doar poporul vostru (na, vorbește străina, mi-am zis) și-a cam omorât profeții ....

Acu', și mie mi se muiase inima, da' nu m-am lăsat:

- Ia stai așa, că i-o fi fost dor, mai treacă-meargă, dar care slavă, care tată - Iosif, tâmplarul?! Fata rămase tăcută, apoi șopti:

- El e fiul Tatălui din cer.

Am rămas cu gura căscată - e drept că se mai zvonea câte ceva pe ici-pe colo, dar cum poți să știi sigur?! - și fata continuă:

- Când vă întrebați cu ce putere face tot ce face și de unde-I vine înțelepciunea, de ce vă faceți că uitați asta?!

"Asta" n-o uitam noi, dar când erau la vremea aceea atâtea fete frumoase, bogate - cum de tocmai fiica unor părinți bătrâni și nu tocmai avuți să fie mireasa Tatălui din cer?! Și culmea! - una de la noi, așa, netam-nesam!

- Măi băieți, eu cred că voi de fapt sunteți umili când vă gândiți așa - dar e o umilință proastă - cum adică, Dumnezeu și-a ales un popor - pe voi- și n-avea dreptul să-și aleagă și o mireasă din el?! Ori voi vă credeți așa de răzvrătiți, încăpățânați și cu inima împietrită cum spune Ezechiel, că Dumnezeu nici n-ar trebui să se uite la voi, dară-mi-te să facă minuni, de asta nu credeți?! Minunea adevărată e credința, crede ca să înțelegi, nu căuta să înțelegi ca să crezi! Iar împlinirea lor - a minunilor adică, e doar în ordinea, în legea firească a credinței și iubirii. Când vă dă inima ghes la bârfe și răutăți, ia mai bine gândiți-vă la asta! Și încă ceva: chiar dacă i-ați fi schimbat voi scutecele când era mic sau mama voastră l-ar fi alăptat sau voi v-ați fi jucat în mijlocul drumului cu el, tot nu trebuie să vorbiți așa! E drept, eu sunt o străină, nu poporul meu a fost scos de Dumnezeu din robie, nu poporul meu a fost așezat unde curge lapte și miere și nici pentru poporul meu Dumnezeu nu a lovit regi puternici ca să dea moștenire pământurile lor - doar așa spun rugăciunile voastre, psalmii adică, nu?!- și atunci, cum nu era să trimită pe Fiul lui ca să scape toată lumea de necaz?! Ori poate tocmai fiindcă sunt străină văd cumva lucrurile în adevăr - un munte se vede bine de departe, nu când ești pe el.

...Iar după un timp, adaugă:

-...Și nu-l lăsați să plece așa de la voi, cu inima frântă - dacă nu ți-e bine acasă, iar ai tăi se scandalizează tocmai pentru binele pe care li-l faci, la ce să se aștepte de la alții?! - doar, poate să-l omoare... iar noi, cei străini, dar care credem, să venim în locul fiilor lui Abraham... Și știți ce, nu v-am auzit încă spunându-i numele - poate ca o umbră de sfială din partea voastră vă face să nu amestecați numele dat lui de înger în bârfele voastre. Ei bine, pentru mine e nu numai Isus, ci și Cristosul, adică cel uns să fie rege, preot și profet...

Apoi se întoarse pe călcâie și alergă după mama lui, care tocmai ieșise să meargă la apă. "E apă vie, așa să știți!" ne mai aruncă vorba de departe.

N-am înțeles nimic din ce ne-a spus fata atunci, doar am privit-o înciudați - dar nici nu l-am mai bârfit - iar el a plecat, așa, cu inima frântă.

Cine ne-ar fi ascultat pe noi, sau pe fata aceea de pripas - o străină?!

*

Pham Heng, studentul, puse cărticica deoparte. Deh - și el era străin, și încă budist. Dar vroia să știe cum stau lucrurile cu cel care făcuse minuni, care fusese ucis fiindcă arătase cine e, care înviase...și care a vrut să fie o dată acasă, la ai lui, în liniște și pace - și niciodată nu găsise nici liniște, nici pace. Și nici credință adevărată - decât la străinii pe care-i înfiase în numele Tatălui din cer. Pham Heng pășea mâhnit pe străzile pe care, cândva, își purtase pașii el. Tânjise toată viața după familie (ai lui fuseseră uciși cu toții în război) și după iubire. Iar acum, găsise și familia, și iubirea. Familia lui și iubirea Tatălui din cer. Și de fapt, chiar de când auzise prima dată istoria lui Isus, își spusese că acesta e unicul Dumnezeu căruia avea să i se închine. Nu, nu pentru că oprise roata reîncarnărilor, cu jertfa lui. Ci pentru că fusese ca el, om adevărat, străin într-o lume străină, și în același timp, fusese Dumnezeu adevărat într-o lume sub stăpânirea întunericului.

El, Pham Heng, avea să aleagă lumina.

Știa că, încetul cu încetul, spițele de lumină ale tuturor credințelor se vor aduna în centru... în centrul roții. Dar de ce să nu fie el, deodată, acolo, în centrul luminii?! În Cristos, adică...

El era străin, venea de departe, dar de departe totul se vede cu adevărat mai bine...

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Episod relatat în evangheliile apocrife.
2 Ibidem.


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat