Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Cum transmitem bucuria? Cateheza a treia

Părintele Iuliu Muntean, din Eparhia Greco-Catolică de Oradea, cel de-al treilea catehet al Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (INTC), a vorbit sâmbătă, 28 iulie 2012, despre "A fi sau a nu fi... bucuros, cine alege?". El a încercat pe parcursul catehezei să ne dea exemple de metode prin care putem noi să transmitem bucuria.

Pentru a ne introduce în temă, părintele Iuliu ne-a dat exemplul tinerilor și al voluntarilor de la INTC, care au dat totul în aceste zile, și-au manifestat bucuria până i-au molipsit pe ceilalți, au dat dovadă de un entuziasm ieșit din comun. Cu venirea serii însă, elanul scădea, iar oboseala îi împiedica pe tineri să mai împartă zâmbete cu aceeași ușurință. Ce s-a întâmplat? Când avem energie, avem curaj, iar când suntem obosiți parcă simțim că avem nevoie de ceva din exterior care să ne ajute. De exemplu, în aceste zile călduroase, ne gândim repede la o înghețată de diverse sortimente, la un tort de înghețată sau la tot felul de bunătăți. Acestea reprezintă o nevoie exterioară pentru a acoperi de fapt o lipsă interioară - lipsa bucuriei depline.

Cum putem vorbi despre bucurie când am trecut printr-o situație neplăcută? Răspunsul îl găsim dacă deschidem Evanghelia și citim în In 8,32: "Adevărul vă va face liberi". Putem transmite bucuria atunci când cunoaștem adevărul, când știm ce este bine. Pentru aceasta, trebuie să ne cunoaștem pe noi înșine, să pornim de la procesul de fabricație și să continuăm cu motivul pentru care am fost creați. Un exemplu banal îl reprezintă diferența dintre autobuz și camion. Autobuzul a fost gândit pentru a transporta oameni, dar cu un efort mai mare se poate transporta și ciment. Camionul a fost conceput pentru a transporta ciment, dar în condiții mai puțin comode se pot transporta și oameni. Cu toate acestea, așa cum este indicat ca autobuzul să transporte oameni și camionul ciment, la fel și noi trebuie să ne îndeplinim misiunea pentru care am fost creați. Poți trăi și transmite bucuria doar dacă faci ceea ce știi să faci cel mai bine.

Pentru a transmite bucuria, în primul rând trebuie să fim noi încărcați. Trebuie să ne încărcăm însă cu mai mult decât o porție, să fim plini de bucurie, pentru a nu rămâne "goi" după ce o dăm celorlalți. Lucrurile exterioare nu ne încarcă interiorul. Ambalajul nu este totul, ci trebuie să mergem în profunzime. Trebuie să fim schimbarea pe care dorim să o vedem, să fim primele rândunele care aduc primăvara.

Sursa bucuriei noastre nu poate fi legată doar de un eveniment, fără de care apoi să rămânem triști, fără un scop. Deși societatea ne învață să consumăm fără măsură, nu cei care au de toate sunt cei mai fericiți. Balenele și elefanții nu sunt neapărat mai fericiți decât țânțarii, pentru motivul că mănâncă mai mult. Transmitem bucuria când mergem în profunzime, când facem lucrul pentru care am fost creați, când bucuria vine de la adevăr.

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 iulie: INTC Iași: Impresii după cateheza a treia

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat