Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Impresii după cateheza a treia

Catehetul celei de-a treia zi a INTC (sâmbătă, 28 iulie 2012), pr. Iuliu Muntean din Eparhia Greco-Catolică de Oradea, a vorbit sâmbătă despre modalitățile de transmitere a bucuriei și despre alegerea fiecăruia de a fi sau a nu fi bucuros. Am cules câteva impresii de la tinerii participanți și de la animatorii a două grupuri de discuții.

Ce v-a bucurat cel mai mult la cateheza și la discuțiile în grup de astăzi?

  • "Ceea ce m-a pus pe gânduri - la modul pozitiv - a fost curajul de a-l răspândi pe Isus acolo unde este nevoie, mai ales în mijlocul tinerilor care sunt speranța pentru viitorul Bisericii. M-am bucurat să văd la colegii mei de grup curajul pe care ni-l dă gândul că nu suntem singuri, că atâția alți tineri împărtășesc credința noastră. Faptul că ne aflăm aici este un semn că Dumnezeu ne folosește ca pe un instrument de transmitere a iubirii și a bucuriei primite, iar experiențele altora ne-au îmbogățit enorm, mai ales pe plan spiritual" (Aiurelia, Zalău).

  • "Grupul de discuții pe care am încercat să-l conduc este format din tineri deschiși, sinceri, care vor să-l descopere cu adevărat pe Dumnezeu, să-și întărească relația cu el și să-i ajute pe cei care nu l-au întâlnit încă pe Cristos, transmițându-le bucuria prieteniei cu Domnul" (Sora Livia, Congregația Surorilor Sfintei Inimi a lui Isus, Zalău).

  • "La una dintre conferințele de ieri, mi s-a spus că Dumnezeu te iubește așa cum ești, dar te visează mai bun. Astăzi am fost fericită să găsesc o persoană cu care am discutat și m-a ajutat, în sensul că m-a convins că avem un tată foarte iubitor, Dumnezeu, și că la sfârșitul fiecărei zile ar trebui să fim bucuroși și recunoscători pentru tot ceea ce primim" (Ema, Pașcani).

  • "În grupul meu de discuții, suntem persoane din foarte multe părți ale țării. Toți tinerii sunt foarte comunicativi, pun foarte multe întrebări despre bucurie, întrebări pe care și le puneau zi de zi fără să găsească un răspuns. Mi-a plăcut în mod deosebit cateheza părintelui Iuliu Muntean despre cum putem transmite bucuria noastră. Sunt fericit că mă aflu aici, că am cunoscut multe persoane și am revăzut mulți prieteni pe care i-am întâlnit la Baia Mare sau la Cluj. Mulțumesc bunului Dumnezeu că am avut ocazia să mă împac cu el prin sfânta spovadă" (Andrei, Schineni).

  • "Ceea ce m-a bucurat la discuțiile în grup a fost că tinerii erau toți cuprinși de bucurie și de dorința de a o transmite. Prin exemplele pe care le-am cerut și pe care mi le-au oferit, tinerii au arătat unele modalități de transmitere a bucuriei: dăruirea unei flori, a unei vorbe bune și, mai ales, schimbarea atitudinii în urma INTC" (Fratele Eugen, OFMCap, Sighetu Marmației).

Atunci când apare un conflict în grupul de tineri din care faci parte, ce faci pentru a transmite bucuria?

  • "Încerc să readuc buna dispoziție printr-un zâmbet oferit din toată inima care să exteriorizeze bucuria mea interioară și care să cauzeze bucurie altora" (Piaul, Zalău).

  • "La noi de obicei se face o Liturghie specială pentru tot ceea ce avem nevoie, deci și pentru rezolvarea conflictelor" (Xenia, Reghin).

  • "În general, de la idei diferite se poate ajunge la conflicte, de aceea încercăm să le punem în comun, să le discutăm, încercând să le rezolvăm" (Ramona, Iași).

  • "Discutând despre acele conflicte, iar după ce rezolv problema, încerc să recâștig încrederea persoanei sau a persoanelor respective" (Simona, Satu Mare).

  • "Primul lucru este să vorbesc cu ei, să văd care este conflictul și să-i îndemn la a-și cere scuze, iar al doilea lucru pe care îl fac e să mă rog pentru cei din grupul din care fac parte" (Paul-Cristian, Cluj).

  • "De obicei încerc să aplanez conflictul, după aceea încerc să fac ceva care să ne bucure pe toți: un joc, o rugăciune" (Cătălina, Iași).

  • "De obicei, eu încerc să-i fac să înțeleagă că nu merită ca din cauza unui conflict să ne distanțăm" (Iustina, Iași).

Ana-Maria Blaga și Tereza Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 iulie: INTC Iași: Impresii după cateheza a treia

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat