Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Sfânta Liturghie în rit bizantin de sâmbătă

PS Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, a prezidat sfânta Liturghie, sâmbătă, 28 iulie 2012, la ora 09.30, în Parcul Copou din Iași.

Vineri seara, programul a pus mai mult accent pe partea spirituală. Organizatorii au propus o procesiune din Piața Unirii spre catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină", urmată de adorație și concertul corului "Juvenes Ecclesiae" care a cântat "Misa Criolla".

Sâmbătă dimineața cerul și participanții au avut ceva în comun: au transmis seninătate și lumină. Cine a intrat în Grădina Copou era întâmpinat de chipuri zâmbitoare. Programul a început cu rugăciunea de dimineață și a continuat cu sfânta Liturghie în rit greco-catolic. Corul tinerilor din Eparhia de Cluj-Gherla i-a introdus pe cei prezenți în atmosfera liturgică prin cântări ce înălțau gândurile către Domnul. Soborul de preoți înainta prin mulțime până la altar.

La celebrare au fost prezenți PS Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, PS László Böcskei, episcop de Oradea, PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Predica a fost ținută de PS László Böcskei, care le-a vorbit tinerilor despre adevărata bucurie care vine de la Cristos. El a asemănat momentele întunecate ale vieții cu o eclipsă de soare. Așa cum lumina soarelui este umbrită de lună, la fel greutățile din viața noastră eclipsează bucuria noastră. Dar trebuie să știm un lucru: chiar și în timpul eclipsei soarele rămâne acolo, iar după eclipsă este mai puternic. În eclipsele din viața noastră să nu uităm că Isus Cristos ne este alături. Excelența Sa a spus: "Așa îmi imaginez eu bucuria: ca pe ceva care ne-a fost dat, un dar care în ansamblu rămâne singura sursă de lumină - un dar pe care nu îl așezi la păstrare, să se așeze praful pe el, ci îl porți în tine, te identifici cu el". La sfârșit Preasfințitul le-a zis celor prezenți că atunci "când căutăm alte alternative, bucuria se eclipsează și nu mai are strălucire".

După omilie, s-a continuat celebrarea Liturghiei sfântului Ioan Gură de Aur. Corul a intonat cântările specifice, dintre care amintim "Fericirile", "Troparul" și "Condacul", imnuri pentru sfinții zilei, "Heruvicul", imnul heruvimilor.

La Împărtășanie, tinerii au primit hrana spirituală distribuită de aproximativ zece preoți. După acest moment părintele Felix Roca a făcut unele anunțuri cu privire la program.

Binecuvântarea finală a fost împărțită celor prezenți de PS Vasile Bizău.

Amalia-Maria Diac și Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 iulie: INTC Iași: Sfânta Liturghie în rit bizantin de sâmbătă

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat