Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Câteva gânduri pentru duminica a XVII-a de peste an - B

În Euharistie găsim hrana și învățătura pentru viața veșnică, dar și pentru cea de aici.

Evanghelia duminicii trecute s-a încheiat cu următoarea remarcă a sfântului Marcu: "Văzând o mulțime așa de numeroasă de oameni care-l căutau, Isus, a fot cuprins de o mare milă față de ei, pentru că erau ca niște oi fără păstor" (cf. Mc 6,34).

Pericopa evanghelică de astăzi, deși este luată din Evanghelia după Sfântul Ioan, o continuă pe cea de duminica trecută, arătând că Isus își concretizează mila sa față de popor prin îndelunga predicarea a Evangheliei și prin abundenta înmulțire a pâinilor. Avem aici o prefigurare a sfintei Liturghii.

Mulți dintre oamenii care l-au urmat astăzi în pustiu au venit pentru că erau flămânzi mai mult sufletește decât trupește, pentru că erau niște oi fără păstor și pentru că Dumnezeu le dăduse harul să simtă acea foame binecuvântată după cuvântul său (cf. Am 8,11). Astăzi Isus satură mulțimile ieșite la el, "după dreptate", adică le satură mai întâi sufletul și apoi trupul, restabilind acel echilibrul pus de Dumnezeu la creație, dar pe care omul l-a stricat prin păcat.

Mulți dintre oamenii ieșiți astăzi la Isus ca să-l asculte (cf. Evr 13,13), înșelați de diavol și învățători falși, au trăit poate mult timp numai biologic, numai pentru trup, și poate au avut grijă să-și facă mai mult provizii pentru trup, decât pentru suflet. Și de aceea acum le lipsea mulțumirea, pacea și liniștea sufletească.

Poate și noi trăim mai mult biologic decât spiritual și, pentru că nu suntem mulțumiți, căutăm și schimbăm zilnic fel de fel de experiențe, fel de fel de distracții, fel de fel de prieteni, fel de fel de haine, fel de fel de aparate, fel de fel de mâncăruri. În acest caz soluția este una singură, să venim la Isus, căci fără el ne prăbușim.

Dacă pe timpul ieșirii din Egipt pâinea stocată se strica (cf. Ex 16,20), astăzi proviziile stocate strică mintea. "Nebunule" - i-a spus Isus bogatului care se gândea la hambare noi pentru a stoca produsele (cf. Lc 12,20) Astăzi în ospicii și printre sinucigași se găsesc mai mulți oameni din pătura bogată decât din pătura săracă. O viață în care nu se respectă ordinea lăsată de Dumnezeu, mai întâi sufletul și apoi celelalte, este o viață de chin și suferință. De aceea Isus a spus: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu, și apoi toate celelalte vi se vor adăuga pe deasupra" (Mt 6,33).

Dacă Matei, Marcu și Luca au definit înmulțirea pâinilor "minune", Ioan a definit înmulțirea pâinilor "semn". Cuvântul "semn" este ceva profetic, căci el nu rămâne numai la evenimentul relatat, ci trimite la semnul pe care Dumnezeu a voit să-l reveleze prin acea lucrare divină.

Și spre ce vrea să ne trimită Isus aici? Ioan ne spune că, atunci când Isus a înmulțit pâinile, Paștele era aproape, adică ne trimite la trecerea lui la Tatăl ceresc, care de acum era aproape. Iar începând cu trecerea sa la Tatăl, Isus nu va mai face, nici Euharistia, nici predicarea Evangheliei, nici asistența socială, și nici asistența medicală, căci toate le va delega ucenicilor săi.

De aceea, Isus, înainte de a se înălța la ceruri, le-a încredințat pe toate acestea ucenicilor săi, Bisericii sale. Iată ce a spus el: "Faceți Euharistia în amintirea mea" (Lc 22,19) "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15); "Dați-le voi să mănânce" (Mc 6,37); "Vindecați pe bolnavi, înviați pe cei morți, curățiți pe leproși, scoateți pe diavoli" (Mt 10,8).

Numai la creație Dumnezeu a creat toate din nimic. De la creație încoace toate se realizează din ceea ce a fost creat. De la creație încoace, când oamenii vor dori o minune, vor trebui să aducă la Dumnezeu, din cele create date lor. Astfel în prima lectură un bărbat aduce la Elizeu 20 de pâinișoare de orz și grâu, iar ele au fost înmulțite pentru hrana a 100 de oameni (cf. 2Reg 4,42-44). În evanghelia de astăzi un copil aduce la Isus cinci pâini de orz și doi pești, iar Isus să le-a înmulțit pentru hrana a 5.000 de bărbați (cf. In 6,9) La Cana, niște oameni au adus vasele și apa, iar Isus a înmulțit vinul pentru bucuria mirelui și a nuntașilor (cf. In 2,6-8).

Acum cred că vom înțelege mai bine, de ce unui om care i se plângea lui Dumnezeu pentru lipsa de îmbrăcăminte, de lipsa de educație, de credință a copiilor nevinovați, și-i reproșa că nu face nimic, Dumnezeu i-a răspuns scurt: "Te-am făcut pe tine!" Da, Dumnezeu ne-a făcut pe noi și ne-a încredințat toate aceste probleme spre rezolvare.

Deci, Isus ne-a delegat nouă această cinste și onoare. Dacă noi le vom face vor fi făcute, iar dacă noi nu le vom face, nu vor fi făcute. Dar dacă noi nu le vom face și vor rămâne nefăcute, vom fi trași la răspundere pentru fiecare flămând, pentru fiecare bolnav, pentru fiecare suflet pierdut.

O istorioară creștină ne spune că, odată, un rege bun i-a încredințat pe săracii și bolnavii din regatul său nobililor săi, spre îngrijire. Dar cum oamenii mureau de foame și de boli, regele i-a chemat și le-a zis: "De acum înainte când va mai muri cineva de foame sau de boli, voi omorî și eu câte un nobil dintre voi, prin tragere la sorți". Din ziua aceea nimeni n-a mai murit de foame sau de boli. Să nu uităm nici noi, că vom da cont lui Dumnezeu de fiecare flămând, de fiecare bolnav și de fiecare suflet care se osândește în mijlocul nostru.

De aceea, Filip, când a fost chemat de Isus ca să caute hrană pentru cei 5.000 de oameni, îl vedem imediat în frământări și acțiune, îl vedem implicându-l și pe Andrei. Andrei la rândul său îl implică pe un copil care are cinci pâini mici și doi pești. Iar atunci când copilul aduce pâinile și peștii, Isus săvârșește înmulțirea pâinilor spre săturarea mulțimilor.

Mâna lui Isus pusă peste puținul adus de copil face minunea cea mare a înmulțirii pâinilor. Mâna lui Isus, pusă și peste mâna noastră generoasă, face minuni răsunătoare. Să nu uităm că fericitul Ieremia (1556-1625), atunci când nu avea hrană și medicamente pentru săracii și bolnavii încredințați, mergea la cerșit, pentru că știa că Dumnezeu îl va întreba despre aceasta. Să facem la fel ca fericitul Ieremia și ca alți mulți sfinți care au procedat la fel!

Dă din puținul tău și Dumnezeu va face mult pentru cei aflați în necaz, pentru cei aflați în lipsuri și pentru cei aflați în ignoranță spirituală, dar și pentru tine. Isus spune: "Dați și vi se va da!"

Văduva din Sarepta Sidonului a dat din puținul ei lui Ilie și proviziile nu i s-au mai terminat niciodată. Iar când fiul văduvei a murit, Ilie l-a înviat (cf. 1Reg 17,8-24).

Elisei a fost găzduit de o familie fără copii, iar pentru asta au dobândit copilul dorit. Iar când copilul s-a îmbolnăvit și a murit, Elisei l-a înviat (cf. 2Reg 4,8-37).

O sclavă evreică predică unui păgân general asirian. Iar rezultatul a fost că omul s-a vindecat și la trup și la suflet, iar sclava a fost eliberată (cf. 2Reg 5,1-27).

Aici am să redau din memorie niște gânduri ale sfântului Vasile cel Mare (330-379): "Poate ne vom plânge că și noi suntem săraci. Oare suntem săraci atunci când ne-am sculat dimineață, când am văzut lumina zilei, când putem citi într-o carte, când putem comunica cu cei din jurul meu, când putem merge pe stradă, când am putut lua o diplomă de lucru, când dormim acasă și nu la spital? Oare suntem săraci când avem pâine care se mucegăiește, încălțăminte care se usucă, haine care nu le mai purtăm, bani pe care îi strângem sau cheltuim pe vicii?" Iar aș mai adăuga încă ceva aici: Oare suntem săraci când avem tot felul de aparatură prin casă, când avem felurite mijloace de transport: mașini, motorete și biciclete și chiar căruțe?

Multe minuni nu se mai fac astăzi, nici material și nici spiritual, pentru că oamenii nu mai pun în slujba Domnului puținul lor. Dacă am oferi din puținul pe care îl avem, Isus ar pune mâna lui peste mâna noastră deschisă spre alții și ar face o mare minune, pentru noi și pentru alții.

Oare copilul care a adus pâinile a rămas lipsit? Nu! Oare apostolii când au fost trimiși fără provizii au dus lipsă de ceva? Nu (cf. Lc 22,35)! Oare noi am dus lipsă de ceva atunci când am dăruit: pâine, bani, alimente, timp, răbdare etc.? Nu, pentru că Dumnezeu a turnat în desaga noastră o măsură sporită (cf. Lc 6,38).

Într-un ținut era o secetă cumplită. Dar mai ales era un sat în care lumea a început să moară de foame. În acest sat, a sosit într-o zi un călugăr cerșetor și i-a cerut unei gospodine ceva de mâncare. "Îmi pare rău, îi zice femeia, dar n-am ce să-ți dau". "Nu-i nimic, răspunde călugărul, am eu o piatră magică cu care pot procura mâncare pentru toată lumea. Caută cazanul cel mai mare care există în sat și adu-l încoace". I s-a adus cazanul, l-a umplut cu apă și l-a pus la foc. Când apa începu să clocotească, călugărul a zis: "Aș avea nevoie de..., de..., de... și de..." Atunci gospodinele s-au dus fiecare prin casele lor și au adus câte ceva din puținul pe care îl aveau. Și a ieșit o ciorbă grozavă. Toți au mâncat pe săturate. Niciodată nu mai făcuseră un prânz atât de bun și nu fusese atâta bucurie și bună dispoziție. Când și noi vom pune puținul nostru la dispoziție, va fi belșug și bucurie.

Dar iată și o altă învățătură. Evanghelistul Ioan notează că Isus, după ce a luat pâinile, a mulțumit. Isus știa că e legat de Tatăl și că depinde total de Tatăl. Această rugăciune și această mulțumire, adresate Tatălui, trebuie să le facem și noi. Mulți din cei care poartă numele de creștin nu se mai roagă și nici nu mai mulțumesc, nici pentru hrana primită, nici pentru sănătatea de care se bucură, nici pentru realizările obținute, pentru că ei se cred autorii a ceea ce au, și nu Dumnezeu care le-a oferit cu dărnicie.

Acest fel de creștini, după Johannes Jűrgensen (1866-1956), un scriitor danez, se aseamănă cu acel păianjen, care adus de vânt adus întru-un pom, și-a făcut plasă și s-a îngrășat. Apoi la prima sa inspecție, a tăiat tocmai firul care îl susținea, atât pe el cât și plasa, și a pierit prăbușindu-se în noroi. Vai de cei care nu sunt recunoscători lui Dumnezeu și rup legătura cu el!

În Aragon, o regiune din nordul Spaniei, trăia cu mulți ani în urmă regele Alfons al XIX-lea, un rege cu frica lui Dumnezeu. Regele observă, spre marea lui mâhnire, că fiii nobililor de la curte nu mai mulțumesc lui Dumnezeu la masă. Pe când era odată cu ei la masă, regele a aranjat ca un cerșetor murdar să vină între ei la masă și - fără să se spele, fără să salute, fără să ceară voie și fără să se roage - să vină și să mănânce din farfuriile lor și să bea din paharele lor. Când toți au rămas indignați de toate cele petrecute, regele le-a spus: "Acest cerșetor necuviincios, care a făcut atâtea abuzuri, față de noi și față de Dumnezeu, sunteți voi, cei care nu mulțumiți niciodată pentru ce mâncați și beți, nici lui Dumnezeu și nici oamenilor". Au învățat lecția.

Atunci când "pâinea" se ia cu mulțumire, fie ea materială sau spirituală, nu numai că nu se mai termină niciodată, ci mai și rămâne mult, 12 coșuri pline, pentru hrana și pentru credința lumii.

Și nu în ultimul rând, înmulțirea pâinilor poate fi numită o repetiție și o anticipare a ospățului veșnic din paradis, unde Isus ne va servi la masă veșnică cu bunătățile cerești (cf. Lc 12,37), iar noi ne vom bucura veșnic, numai dacă aici pe pământ am venit la Euharistie, numai dacă aici pe pământ ne-am împlinit misiunea pe care Isus, în evanghelia de astăzi, ne-a încredințat-o.

Mâncând pâinea înmulțită, mâncând Euharistia, mulți oameni s-au schimbat în bine, s-au convertit. Lectura a doua tocmai asta le cere acelora care participă la Euharistie, primul înțeles al "frângerii pâinii": schimbarea, convertirea. "Fiți smeriți, blânzi, răbdători, îngăduiți-vă cu iubire unii pe alții, străduiți-vă, să păstrați unitatea Duhului prin legătura păcii" (Ef 4,2-4).

Euharistia îi transformă pe oamenii care o primesc. Un copil botezat de curând, dintr-o țară de misiuni, întrebat fiind într-o zi de misionar cum s-a comportat în ultimul timp, acesta a răspuns: "Când m-am spovedit și împărtășit am fost bun și credincios; când n-am mai venit la Spovadă și Împărtășanie, am fost rău. De acum n-am să mai lipsesc niciodată"! Așa să spunem și noi!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat