Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Euharistie și creativitate

Mulți pictori de-a lungul timpului au încercat să exprime prin operele lor relația omului cu Dumnezeu, Euharistia prin ochii lor devenind mai ușor de înțeles. Părintele diacon iezuit Teodor-Lucian Lechințan, licențiat în istoria artei, a realizat o incursiune în pictura mănăstirilor din nordul Moldovei, prezentând joi, 26 iulie 2012, o conferință despre Euharistie și creativitate cu detalierea câtorva dintre picturi.

Părintele a mărturisit că a ales această temă mai ales pentru că fiind o întâlnire națională, mulți veniți din afara Moldovei, e posibil sa nu cunoască prea multe despre frumusețea acestor mănăstiri.

În prima parte a conferinței a vorbit despre Sorin Ulea, un cercetător în domeniul picturilor bisericești, care se remarcă, spre deosebire de alții, prin evidențierea unității stilistice, nu doar a factorului estetic.

Partea a doua a cuprins detalierea unor imagini mai reprezentative din mănăstiri. În Mănăstirea Sucevița, un "testament al artei medievale românești", prin picturi ca mielul înjunghiat, care este o temă eminamente euharistică, se remarcă întrepătrunderile confesionale. Mănăstirea Arbore se remarcă printr-o pictură excepțională impresionantă prin sfera de influență occidentală, mai ales din Italia. În Mănăstirea Voroneț este prezentat Ciclul patimilor, remarcându-se vacarmul din jurul lui Isus în momentul condamnării, vivacitatea mișcărilor pe drumul crucii, și graba cu care se petrec toate în jur.

În încheiere părintele a precizat că toate aceste picturi reprezintă o artă care ne conduce spre momentul purtător de viață ca orizont al creației, o artă care exprimă comuniunea, care este exigentă, dar care nu exclude pe nimeni. A reușit să trezească interesul celor veniți din afara Moldovei, care la final au cerut detalii mai multe despre aceste mănăstiri.

Bianca Hanganu

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat