Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Dincolo de deznădejde

Asociația "Sfântul Damian" prin doamna psiholog Carolina-Alina Ghiuzan, a propus tinerilor participanți la INTC Iași, în cadrul programelor alternative, o dezbatere și un atelier pe tema "Dincolo de deznădejde". Activitatea s-a desfășurat joi, 26 iulie, ora 15.00, în Anfiteatrul P9 din Corpul A al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Această activitate face parte din Proiectul "Tinerețe fără depresie și viață fără excluziune socială" desfășurat de Asociația "Sfântul Damian" și finanțat de Fundația Soros din România.

La acest atelier a participat și doamna Roxana Mihai, psihoterapeut al Asociației "Sfântul Damian" Iași. Au participat aproximativ 30 de tineri.

După cuvântul de bun venit, doamna psiholog Carolina Ghiuzan, a dorit să cunoască așteptările tinerilor prezenți la acest atelier. Din răspunsurile lor a reieșit interesul pentru identificarea cauzelor care duc la depresie în scopul remedierii ei din timp și descoperirea unor trucuri sau soluții împotriva deznădejdii.

A urmat mărturia unui tânăr care beneficiază de sprijin terapeutic, referitor la experiența sa de deznădejde, la efectele pierderii scopului în viață, a încrederii în sine și a credinței, fapt care l-a condus spre viciul alcoolului. A mărturisit greutatea pe care o simte în recunoașterea faptelor pe care le regretă, a părților din trecutul său de care nu este mândru, lupta puternică cu sine însuși pentru a accepta existența unei probleme în viața lui și necesitatea unei intervenții specializate.

În cadrul momentului de dezbatere, participanții si-au exprimat propriile păreri și au adresat întrebări atât tânărului cât și doamnei psihoterapeut. Doamna psihoterapeut a subliniat importanța conștientizării și a descoperirii adevăratei probleme, găsirea motivației pentru a renunța la starea de viciu, identificarea gândurilor care nu sunt conforme cu realitatea, implicarea familiei în sprijinirea persoanei care are nevoie de terapie.

După ce au ascultat mărturiile altor doi tineri, participanții au fost invitați să scrie mesaje de încurajare pentru a veni în sprijinul celor care suferă de deznădejde, sau care au chiar gânduri sinucigașe. Toți tinerii prezenți la această activitate și-au manifestat dorința de a fi alături de cei care suferă. Mesajele lor au fost expuse în sală, a urmat un tur al vizualizării lor și al împărtășirii impresiilor asupra semnificației acestora în viața fiecăruia. Mesajele și desenele lucrate de tineri se vor publica într-o broșură de prevenire a depresiei și a sinuciderii, cu sprijinul Fundației Soros.

În încheiere doamna psiholog, Carolina Ghiuzan, a accentuat unicitatea și importanța fiecărei persoane și a mulțumit pentru participare.

Impresii ale participanților:

  • "A fost o activitate interesantă unde am avut ocazia de a adresa întrebări și a afla și părerile celorlalți" (Oana, Maramureș).

  • "Ideea cu care plec de aici este că viața merită trăită" (Irina, Maramureș).

  • "Am învățat că este important să ai încredere în tine, să îți exprimi opinia și să nu îi lași pe alții să decidă pentru tine" (Gabriel, Iași).

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat