Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Mesajul adresat tinerilor de ÎPS Francisco Javier Lozano, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova

Iubiți prieteni, tineri din România reuniți la Iași!

În numele Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, pe care am onoarea să-l reprezint în țara voastră iubită, doresc să vă aduc, înainte de toate, salutul său cordial, și în același timp urările călduroase pentru ca zilele pe care urmează să le petreceți să fie ocazii de har îmbelșugat și de creștere spirituală pentru toți.

Mulțumesc în mod deosebit Excelenței sale episcop Petru Gherghel, pentru oportunitatea ce mi-o oferă de a mă adresa vouă cu ocazia Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic din România, reuniți la Iași, în frumoasa Moldovă.

Dragi tineri, voi cunoașteți bine prețuirea deosebită pe care papa o are față de voi și marea speranță pe care el o nutrește pentru voi, viitorul Bisericii și al societății. Din acest motiv, Sanctitatea sa se roagă intens pentru voi în aceste zile pentru ca adunarea voastră la Iași să aducă roade bogate în viața numeroșilor tineri și a întregii Biserici române. El vă invită deci să participați în mod activ la acest eveniment atât de important pentru Biserică și dorește ca toți tinerii, atât cei care împărtășesc credința noastră în Isus Cristos, cât și cei care ezită să creadă, să poată trăi în aceste zile experiența întâlnirii cu Domnul Isus Înviat și a iubirii sale pentru fiecare dintre noi.

Dragi tineri, în numele papei vă spun: Biserica contează pe voi! Are nevoie de credința voastră vie, de iubirea voastră creativă și de dinamismul speranței voastre. Prezența voastră o reîmprospătează, o întinerește și îi dă un nou impuls. Din acest motiv, Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din România este prilej de har nu doar pentru voi, ci pentru întreg poporul lui Dumnezeu.

Iubiți tineri, ca reprezentant al Sfântului Părinte în România, doresc să vă încurajez să intrați într-un contact viu, personal, cu Cristos. Înainte de toate prin rugăciune. Cuvântul lui Dumnezeu să fie centrul vieții voastre spirituale. Vă invit, așadar, la o citire asiduă a Sfintelor Scripturi însoțită de rugăciune. E vorba de a-l asculta pe Cristos: "A-l asculta pe Cristos și a fi supuși glasului său: aceasta este calea maestră, singura, care conduce la plinătatea bucuriei și a iubirii" (Deus caritas est).

Invitația lui, cuvântul lui uneori pot să ne apară probabil prea exigente, dar numai Isus ne poate trezi din letargia păcatului și a indiferenței, numai el ne poate elibera de egoismul care dă naștere la singurătate, la insatisfacție și uneori induce la somnul morții spiritului și putem să ne renaștem la o viață nouă, viața harului, în Duhul Sfânt.

Iubiți tineri, Biserica este familia voastră și, ca orice familie, are nevoie și de voi, tinerii, și de entuziasmul vostru, pentru a arăta fața lui Cristos oamenilor de astăzi prin veselia voastră și generozitatea voastră, prin mărturia voastră și slujirea voastră adusă celor nevoiași în diferitele forme de voluntariat.

Știu că țara voastră mărturisește o devoțiune filială față de papa, conducătorul vizibil al Bisericii catolice universale. Știu că toți catolicii din România și din Iași înalță rugăciuni fervente pentru slujirea universală a urmașului lui Petru și vă sunt profund recunoscător și pentru aceasta.

Benedict al XVI-lea, în învățăturile sale luminoase, se adresează frecvent tinerilor, se adresează și vouă, dragi tineri prezenți aici la Iași; și, asemenea lui Ioan Paul al II-lea, vă invită să nu vă fie teamă că pierdeți ceva deschizându-vă inima lui Cristos: "Cine îl lasă pe Cristos să intre, nu pierde nimic, absolut nimic din ceea ce face viața liberă, frumoasă și mare". "De aceea - spune papa - dragi tineri: nu vă fie frică de Cristos! El nu ia nimic și dăruiește totul. Cine se dăruiește lui, primește de o sută de ori mai mult. Da, deschideți, deschideți larg porțile lui Cristos și veți găsi viața adevărată" (Enciclica Deus caritas est [Dumnezeu este iubire]).

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, prin intermediul meu, mulțumește diecezelor, parohiilor, comunităților călugărești, asociațiilor și mișcărilor bisericești, care au lucrat cu generozitate la pregătirea și desfășurarea acestui eveniment. Dumnezeu nu va înceta să le binecuvânteze. Fecioara Maria să vă însoțească în drumul vostru. Ea să mijlocească pentru fiecare dintre voi, pentru ca Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din România de la Iași, să vă ajute să creșteți în credință și în iubire.

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, vă asigură de rugăciunea sa și vă binecuvântează din inimă.

Arhiepiscop Francisco Javier Lozano,
nunțiu apostolic în România și Republica Moldova

Traducere de Alexandra Cojan și Tereza Bejan

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat