Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Cum să păstrăm bucuria?

"Bucurați-vă, prietenii mei! Cristos regele este cu voi!"

Cel de-al doilea catehet al Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, pr. Ieronim Iacob, din Arhidieceza de București, Parohia Constanța "Sfântul Anton", ne-a vorbit vineri, 27 iulie 2012, despre bucuria creștinului, mai exact despre acea bucurie care rămâne în sufletul omului și nu dispare niciodată. Cateheza a fost un prilej minunat de a medita la ceea ce favorizează sau nu păstrarea bucuriei creștine în această lume frenetică și tehnologizată.

Exemplul de la care a plecat pr. Ieronim Iacob în meditația Sfinției sale a fost sfânta Ioana d'Arc, căreia îi aparține citatul din titlu. Invitația lansată tinerilor a fost aceea de a trăi cu adevărat bucuria și entuziasmul specific vârstei lor întrucât alături de ei este întotdeauna cel mai bun prieten, Cristos.

În afară de îndemnul de a duce o viață de credință autentică, senină și caracterizată de bucurie, părintele predicator a adresat tinerilor rugămintea ca, atunci când vor merge acasă, în parohiile de care aparțin, să nu rămână impasibili la dramele pe care le trăiesc ceilalți tineri, mai ales aceia care nu-l cunosc pe Cristos și care trăiesc în păcat, nepăsători față de sacramente, față de Biserică, față de mântuire. În acest sens, părintele a apelat la cuvintele Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea care, în mesajul adresat tinerilor cu ocazia celei de-a XXVII-a Zi Mondială a Tineretului, spunea: "Liturghia este locul prin excelență în care se exprimă bucuria pe care Biserica o ia de la Domnul și o transmite lumii".

De asemenea, părintele predicator a amintit de importanța deosebită a exercițiilor spirituale în viața tinerilor, mai ales a acelora care se simt blazați, plictisiți și indiferenți. Plecând de la exemplul propriu și vorbind despre exercițiile spirituale la care a avut bucuria să participe cu mulți ani în urmă, pr. Ieronim s-a referit la acele momente ca fiind "cele mai frumoase momente din viață", recomandând tuturor tinerilor o astfel de experiență de credință și de trăire a bucuriei în Domnul.

O altă invitație lansată de părintele predicator tinerilor participanți la INTC a fost aceea de a urma îndemnurile sfântului Paul, care le spunea creștinilor: "Bucurați-vă mereu!", respectiv "Rugați-vă neîncetat!", întrucât bucuria și rugăciunea sunt cele două "aripi" care ne pot ridica la cer, ca încununare a unei vieți caracterizate de trăirea valorilor autentice ale evangheliei.

Și pentru că, în limba greacă, termenii "har" și "bucurie" au aceeași rădăcină semantică, soluția oferită tinerilor pentru păstrarea bucuriei autentice este practicarea sacramentelor, deoarece "adevărata bucurie nu poate să existe decât în starea de har", în prietenia cu Cristos și apartenența la comunitatea Bisericii care să ne facă să spunem, asemenea sfintei Tereza a Pruncului Isus: "Isuse, bucuria mea este să te iubesc!"

Ana-Maria Blaga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 iulie: INTC Iași: Cum să păstrăm bucuria? Cateheza a doua cu pr. Ieronim Iacob

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat