Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Între internet și lectio divina

Surorile Pauline ne-au întâmpinat cu căldură și seninătate la atelierul de educație media și la lectio divina, pornind "de la cuvinte la cuvânt". Aceste momente au avut loc joi, 26 iulie 2012, într-unul din amfiteatrele Universității "Alexandru Ioan Cuza", iar în a doua parte ne-au onorat cu prezența lor PS Petru Gherghel și PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.

Internetul este un dar al lui Dumnezeu, o sursă de informații, un mijloc de comunicare, un spațiu virtual de întâlnire - așa cum ne-a explicat sora Ana-Maria Bulai. Papa Ioan Paul al II-lea spunea despre internet că este "o fereastră deschisă către o lume fascinantă și incitantă". Educația media înseamnă a-i ajuta pe oameni să se formeze la o abordare critică, să aleagă ceea ce are sens și să răspundă în mod profund la acea căutare de sens care ne caracterizează. Prin educația media suntem conduși la o educație mai profundă, la dimensiunea sa umană și nu tehnică.

La finalul atelierului de educație media, am rugat-o pe sora Ana-Maria Bulai, de la Surorile Pauline, să ne răspundă la câteva întrebări.

• De ce ați ales această temă pentru o zi națională a tinerilor?

Am ales o temă ce credem că este actuală în viața fiecăruia dintre noi. Trăim online și offline și nu reflectăm prea mult la calitatea prezenței și a vieții noastre. Această reflecție s-a dorit a fi un imbold pentru a avea un echilibru între viața omului online și offline și pentru a ne trăi relațiile în profunzime.

• Poate internetul să ne aducă bucurie?

Internetul ne poate aduce bucurie, dacă știm să trăim în acest "continent digital", așa cum l-a numit papa Benedict al XVI-lea. Suntem responsabili să ne trăim bine viața, în mod autentic pe internet, să căutăm mereu binele celor cu care intrăm în relație, iar atunci binele nu va lipsi. Să fim noi în primul rând purtători de bucurie, oameni ai bucuriei în această lume, iar bucuria îi va molipsi în acest fel și pe ceilalți.

• Cum ne putem găsi echilibrul între viața reală și cea virtuală?

Este important să ne găsim echilibrul între viața offline și online. Acest echilibru se cultivă zi de zi, făcând un discernământ și o alegere între ceea ce este important cu adevărat, dacă are sens în viața mea și dacă mă poate ajuta într-un mod sau altul. Echilibrul se cultivă și trăind în profunzime relațiile noastre cu ceilalți: întâlnirea online să se "împletească" cu întâlnirea offline, valorizând persoana și nu utilitatea ei.

Lectio divina

Momentul de lectio divina a fost unul deosebit, cu atât mai mult avându-i în mijlocul nostru pe PS Petru Gherghel și PS Florentin Crihălmenu. A fost prezentat de sr. Francesca Pratillo, la care au contribuit și sr. Paula Burcă, respectiv sr. Ana-Maria Bulai. Tema principală a fost "Paul, locuitor al lumii" (Fap 18,1) / Paul a plecat din Atena și s-a dus la Corint.

La sfârșitul acestui moment de reculegere, episcopii au avut și ei cuvântul lor.

"Paul nu s-a descurajat niciodată și a dus această lumină la Corint. El devine o invitație: și eu trebuie să fiu conștient de lumina care mă determină la perseverență. Așa cum s-a aprins în Paul, lumina se aprinde și în noi. Trebuie să o alimentăm și să o acoperim. Lumina este de fapt Cristos care vrea să locuiască în cortul nostru. Doamne, aprinde mai mult în noi lumina!", a adăugat PS Petru Gherghel.

PS Florentin Crihălmeanu a menționat faptul că "Sfântul Paul nu este robul propriei voințe. Acolo unde simte o blocare, îi lasă și merge mai departe". Episcopul de Cluj-Gherla a încheiat lectio divina printr-o rugăciune a sfântului apostol Paul, încurajând tinerii care au participat la acest eveniment.

Amalia-Maria Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iulie: INTC Iași: Între internet și lectio divina

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat