Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Festivalul bucuriei - prima seară

Joi, 26 iulie 2012, după ce am petrecut o după-amiază minunată, aplauze interminabile au bătut pentru prezentatorii Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (INTC): Andreea Chinez și Ioan Oancea. Aceștia au făcut introducerea pentru "Festivalul bucuriei". Fiecare reprezentație a serii conține un mesaj, iar fiecare tânăr trebuie să îl sădească în inimă pentru ca rezultatul final să fie bucuria infinită.

Startul a fost dat de Alexandra Ciobanu, care a interpretat imnul INTC. După acest prim moment, 54 de tineri din Satu-Mare au urcat în pași de dans tradițional, pe fundalul unei piese populare din zonă. Aceasta a fost introducerea pentru o scenetă cu momente din viața fericitului Janos Scheffler. Cântecul compus pe tema întâlnirii a ridicat tinerii în picioare.

Gata încălziți, toți cei prezenți au intrat în hore pe ritmul cântecelor populare interpretate de corul Juvenes Ecclessiae. Munca lor asiduă a dat rezultate pozitive, reușind să primească drept feedback voioșia tuturor.

Momentul artistic realizat de tinerii Arhidiecezei de București are la bază corelația știință versus religie. Această corelație este armonizată și readusă într-un plan al zilelor actuale, caracterizate de zbucium, frenezie, dorința de a deține controlul...dar în final cele două părți caracteristice unei povești, a binelui și a răului, se transformă în personaje ce simt prezența lui Dumnezeu și găsesc cheia fericirii.

Mădălina Luca, tânără din Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman, a interpretat patru melodii la nai, parcă invitându-ne să privim în interior, la bucuria sufletului.

Grupul de tineri din Ansamblul "Vasile Lucaciu" din Maramureș au dansat o suită de melodii populare, iar cei prezenți li s-au alăturat în dans, plini de elan, de parcă abia se treziseră. Pământul a fost bătut pe fiecare centimetru pătrat, fapt care a adus zâmbete pe chipul dansatorilor.

Tinerii din Oradea au prezentat pentru început o scenetă pe baza Imnului Iubirii (1Cor 13,1-8). După acest prim moment au venit în față, unde au cântat un imn special și au dansat pe fondul melodiilor "Danza kuduro" și "Waka waka". Ceilalți au fost încântați de ritmuri și atmosferă, arătând acest lucru prin entuziasmul de care au dat dovadă. Andrei Dascălu este un tânăr care are în colecția sa multiple premii naționale și internaționale. Noi am avut privilegiul de a-l asculta interpretând foarte artistic melodia "You raise me up".

Sceneta veselă cu mulți clovni a încheiat festivalul din prima seară. Tinerii din Lugoj au făcut lumea să râdă și să se simtă în largul ei. Ei ne-au demonstrat că viața e plină de surprize, imprevizibilă.

Părintele Felix Roca, în calitate de coordonator general INTC, a felicitat pe toți aceia care au oferit talente pentru ca ceilalți să fie bucuroși. A spus celor prezenți că sunt minunați și i-a sfătuit, pentru ultima dată în această seară, "să se bucure mereu în Domnul".

O parte dintre participanți au împărtășit cu noi câteva impresii legate de "Festivalul bucuriei":

  • "Am admirat momentele pregătite pentru această seară a tinerilor. Ei au prezentat momente spiritual-recreative care au atins inima mea. Felicitări!" (Sr. Lucia, Iași).

  • "Cine zice că tinerii nu mai știu a se distra cu adevărat, înseamnă că nu a fost la programul artistic de la INTC care a uimit, a răpit zâmbete, a stârnit râsul, a sfârâit călcâiele, a atins inimile, a pus pe gânduri. În puține cuvinte: da, tinerii mai știu să se distreze, mai știu să împartă bucurie, mai știu să colaboreze când e cazul să construiască ceva împreună. Au arătat că sunt capabili să conducă și să ia atitudine, să fie stăpâni pe situație. Felicitări!!!" (Maria Gal, Onești).

  • "Seara aceasta este foarte frumoasă, simt în jurul meu o atmosferă plăcută. În grup ne simțim foarte bine pentru că am reușit ceea ce ne-am propus: să trăim bucuria" (Alexandra Mureșan, Oradea).

  • "Cu siguranță festivalul din această seară a fost plin de bucurie. Fiind pe scenă alături de ceilalți membri ai corului «Juvenes Ecclesiae», m-am bucurat enorm văzând că toți cei prezenți dansează, chiuie și zâmbesc din toată inima pe ritmul melodiilor interpretate de noi. Unii fredonau, lăsând la o parte oboseala sau alte griji. Pentru mine și cei din cor a fost o experiență unică, prin care am reușit să transmitem într-adevăr bucuria și buna-dispoziție" (Andreea-Iuliana Ghiuzan, Roman).

  • "Privind la toți cei din jurul meu, dar și la mine, observ că ne conformăm cu mesajul acestei întâlniri. Văd cum bucuria se manifestă prin energia transmisă necontenit între coordonatori, voluntari și participanți" (Ciprian Bradu, București).

  • "Consider că Festivalul bucuriei din cadrul INTC este un bun prilej de a ne face noi cunoștințe, chiar și dintre frații noștri greco-catolici. În ceilalți, îl recunoaștem pe Dumnezeu și ne apropiem de el într-un mod mai plăcut nouă, tinerilor din ziua de azi (Adriana Stoica, Săbăoani).

  • "Chiar dacă sunt obosit, nu pot să nu mă bucur și să-mi doresc să particip mai mult și cu mai multă însuflețire la INTC" (Lucian, Satu-Mare).

  • "După o zi atât de plină de bucurii spirituale, era mai mult decât binevenit și un program antrenant și distractiv" (Mădălina Codrea, Strâmtura, MM).

  • "Este un festival foarte frumos și bine organizat. Sper ca și în zilele următoare bucuria să fie la fel de mare" (Daniel Ciolpan, Vișeu de Sus, MM).

  • "A fost o seară plină de surprize, condimentată cu scenete de tot felul și dansuri care au reușit să stabilească o atmosferă plină de bucurie" (Albert-Marian Țurcanu, Săbăoani).

Ana Maria Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iulie: INTC Iași: Festivalul bucuriei - prima seară

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat