Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Timpul întrebărilor cu pr. Cornel Cadar

Părintele Cornel Cadar, primul catehet al Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, a răspuns în seara de joi, 26 iulie 2012, la întrebările care s-au născut în cadrul grupurilor de discuții. După cateheza de dimineață, în grupuri, tinerii au dorit răspunsuri suplimentare legate de bucurie, fericire, dar și suferință.

• Care este cea mai mare bucurie din viața dv.? Cum ați trăit bucuria astăzi? Care este cea mai mare bucurie a unui preot?

Cea mai mare bucurie este faptul că Dumnezeu m-a învrednicit să îl cunosc, încă din copilărie fiind o cunoaștere progresivă, plină de prezența lui. Astăzi m-am bucurat să observ că tinerii au avut dorința de a asculta cateheza de azi. Cea mai mare bucurie a unui preot este bucuria care vine din partea tinerilor, atunci când vede că tinerii sunt pasionați de Cristos, de o viață frumoasă, curată. Preoții se bucură mult atunci când tinerii își oferă disponibilitatea de a-i sluji pe ceilalți, când participă la Liturghie, când luptă cu răul, cu ispita, cu păcatul.

• Se vorbește mult în aceste zile despre bucurie, dar și despre fericire. Bucuria și fericirea sunt unul și același lucru? Care sunt diferențele si punctele lor comune?

Există atât diferențe, cât și asemănări între cele două. Bucuriile sunt de două feluri: cele efemere și cele care durează. Adevărata fericire este cea care durează. Bucuriile de fiecare zi nu se pot numi fericire. Un exemplu concludent în acest sens este apostolul Paul, care deși era în închisoare, îi îndemna pe cei din Filipi la acea bucurie interioară, cea care provine din întâlnirea cu Cristos.

• Gândiți-vă la un tânăr care după ce a terminat masterul, caută de ani buni un loc de muncă, dar nu găsește, la unul care s-a născut cu handicap, la unul care nu găsește o persoană cu care să se căsătorească. Cum se mai pot bucura acești tineri?

Este vorba despre bucuria în suferință. Poate ați auzit povestea acelui om, care din cauza muncii a rămas cocoșat. Într-o zi un tânăr l-a întrebat: "Moșule, ce ai în spate?", iar omul a crezut că vrea să își bată joc de el, cum o făceau mulți alții. Omul i-a răspuns că are o cocoașă, dar tânărul l-a corectat: "Nu, nu aveți în spate o cocoașă, ci o cutie cu două aripi, care într-o zi se va deschide, ca să puteți zbura spre cer". A continuat apoi părintele Cadar că există deci o bucurie și o fericire care merg și dincolo de suferință, acea bucurie printre lacrimi.

• Sunt mulți tineri care nu-și mai găsesc bucuria în Cristos și aproape de Biserică. Ce credeți că lipsește? Oferă lumea ceva ce nu oferă Cristos și Biserica? De ce uneori este mai atrăgătoare bucuria lumii?

Este clar că lumea nu oferă ceea ce oferă Biserica. Chiar și în Sfânta Scriptură, Isus ne vorbește despre cele două căi: cea largă și cea strâmtă. Calea cea largă nu presupune nici un efort, te poartă valul, mergi unde merg si ceilalți. Cea strâmtă cere de la noi luptă, renunțare, rugăciune, Liturghie. Părintele Cadar a mai precizat că toți tinerii prezenți au ales calea cea strâmtă și i-a felicitat pentru alegerea făcută.

• Sunt persoane care se bucură când fac un rău. Cum putem face diferența între o bucurie adevărată și una falsă? De exemplu, atunci când bem o bere, mergem la discotecă, noi chiar ne bucurăm. Este aceasta o bucurie falsă?

Pe ultima pagină a ziarului era o întrebare foarte interesantă, cerea să vă exprimați părerea cu privire la un verset din Paslmul 4: "Tu pui mai multă bucurie în inima mea decât au ei atunci când li se înmulțește grâul și vinul". Există bucurii false, ca atunci când cineva își invită prietenii doar pentru a bea împreună, dar atunci când te împrietenești cu cineva, începi să te schimbi. De aceea atunci când ne împrietenim cu Cristos, începem să lăsăm deoparte lucrurile care lui nu îi fac plăcere. Cu cât ne apropiem mai mult de lumină, cu atât vedem mai bine praful de pe haine și începem să curățăm haina. De aceea, invitația este de a ne apropia de lumină și de a găsi adevărata bucurie.

• Sfinții au avut o experiență de bucurie autentică. În ce a constat această bucurie și cum s-a manifestat ea?

Bucuria sfinților este că l-au găsit pe Cristos, că au luat în serios porunca iubirii de Dumnezeu și de aproapele și că au trăit cu adevărat viața creștină, jertfirea de sine. Chiar dacă au avut lupte de dus, bucuria lor s-a manifestat în trăirea de zi cu zi. Sfinții aveau convingerea că Dumnezeu este mereu cu ei și că le dă putere indiferent de greutăți. Anii și zilele pe care ni le-a dat Dumnezeu sunt ca pietrele prețioase, pe care ar trebui să le valorificăm bine, nu să le aruncăm cu indiferență.

Părintele Cornel Cadar a răspuns la întrebările legate de cauza bucuriei noastre, încurajându-i pe tinerii participanți să nu ezite ca la următoarele cateheze să încerce să descopere mai mult despre bucuria trăită în Cristos.

Tereza Bejan,
Ana-Maria Blaga,
Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iulie: INTC Iași: Timpul întrebărilor cu pr. Cornel Cadar

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat