Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: "Unde sunt copiii tăi?"

"Unde sunt copiii tăi?" Acesta a fost gândul care a marcat audiența din cadrul conferinței din după-amiaza zilei de joi, 26 iulie 2012, între orele 17.00 și 18.00, din amfiteatrul P6 al Universității "Alexandru Ioan Cuza". Conferința, condusă de Mons. Ioan Chișărău, din Eparhia de Lugoj, a fost una antrenantă atât pentru participanți, care au fost invitați să participe activ la discuții, dar și pentru părintele conferențiar care a răspuns cu bucurie întrebărilor și provocărilor lansate de tinerii prezenți.

Conferința-dezbatere a început cu o rugăciune, pentru a marca esențialitatea prezenței lui Dumnezeu în mijlocul tinerilor, urmată de o prezentare generală. Activitatea este structurată pe trei părți: invazia culturii morții, fiii Mariei și fiii Satanei în luptă și triumful inimii neprihănite a Mariei și victoria finală a fiilor preasfintei Fecioare Maria, protectoarea copilașilor nenăscuți. Aceste părți vor fi parcurse în decursul celor trei zile de programe alternative.

În prima parte a conferinței, Mons. Chișărău a prezentat câteva informații generale statistice despre avort, subliniind faptul că anual sunt uciși 50.000 de embrioni, prin metode chirurgicale, pilulele de a doua zi și contraceptive. "Este o luptă permanentă între oameni și împotriva oamenilor, o luptă fără nici un fel de declarație în prealabil", a menționat părintele Ioan, trezind astfel curiozitatea participanților pentru ceea ce urmează. Și ca un argument a ceea ce vizează subiectul conferinței, s-a adus aminte și de cuvintele fericitului Ioan Paul al II-lea, care spunea că Dumnezeu nu se bucură de moarte, dar Satana da. Iar cuvintele sfântului Paul întăresc această opinie: noi trebuie să luptăm împotriva întunericului, și a diavolului, nu împotriva trupului.

Cum luptăm noi împotriva trupului? Orice acțiune împotriva vieții este o acțiune împotriva trupului însuși. Acest "progres" al eutanasiei, al avorturilor, nu e altceva decât o "crimă justificată, aprobată, chiar întărită". Vorbind despre un fenomen în masă, Monseniorul ne-a atenționat că această legislație pro-avort ne transformă ușor într-o civilizație barbară.

Exemplul biblic prezentat, prima crimă din istorie, când Cain îl ucide pe Abel, a fost comparația perfectă cu omorurile care se fac în zilele noastre prin avort și cu anularea condiției umane prin sclavie. Pentru că toate aceste persecuții au un singur și suficient punct în comun: încălcarea dreptului la viață. Alături de legendele și povestirile străvechi amintite de părintele Chișărău, provocările lansate de acesta au ținut tinerii participanți la conferință în priză pe toată durata activității. Nici măcar când conferința s-a sfârșit, aceștia nu au părăsit sala fără a-l mai înconjura încă o dată pe Mons. Chișărău și a-i cere părerea și sfaturile.

"Nu am crezut că-mi va plăcea atât de mult să-l ascult pe părintele Ioan vorbind despre viață. Mi-a întărit convingerea că trebuie cu orice preț să apărăm acest minunat dar, indiferent de circumstanțe. Abia aștept conferințele viitoare, am atâtea întrebări să-i mai adresez!", ne-a mărturisit Ana din București.

Cu siguranță că tinerii care au luat parte la prima sesiune a conferinței vor fi prezenți și la următoarele, sunt încă zeci de întrebări rămase fără răspuns și multe alte lucruri interesante de dezbătut.

Tu nu ai nimic să-i adresezi?

Raluca Cocuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iulie: INTC Iași: "Unde sunt copiii tăi?" - Conferința ținută de Mons. Ioan Chișărău


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat