Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Sfânta Liturghie de joi dimineață

ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, a prezidat sfânta Liturghie joi, 26 iulie 2012, la ora 9.30, în Parcul Copou din Iași.

Sub cerul albastru, mângâiați de razele soarelui, tinerii s-au adunat în Parcul Copou pentru a participa împreună la prima sfântă Liturghie de la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC). În ciuda căldurii care și-a făcut simțită prezența printre noi, participanții au venit în număr mare. Corul ne-a introdus în atmosfera liturgică prin cântece precum "Veniți tineri azi" și "Bucurați-vă voi tineri".

La celebrare au fost prezenți ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS László Böcskei, episcop de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla și preoți din toată țara.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Alexandru Mesian. Evanghelia citită ne-a amintit de parabola semănătorului. Episcopul a menționat că nici măcar apostolii nu au înțeles de la început învățătura acestei "pilde de la țară". De aceea, Excelența sa a luat exemplul lui Isus și a explicat sensul acestei parabole. Semănătorul este Isus Cristos, ce poate fi reprezentat astăzi de către episcopi, preoți, cateheți, părinți, profesori de religie, dar și toți creștinii care transmit mesajul lui Isus, inclusiv noi tinerii. Semințele sunt învățăturile creștine, precum și o carte bună, un sfat sincer, o boală și tot ceea ce ne poate apropia de el. Pământul este sufletul omului, iar conform evangheliei este împărțit în patru categorii: sămânța este pusă pe cale, așa cum toți oamenii iau contact într-un anumit fel cu Dumnezeu și cuvântul său. Preasfințitul Mesian și-a încheiat predica prin cuvintele sfântului Paul: "Și pentru aceasta mă rog ca iubirea voastră să crească din ce în ce mai mult în cunoaștere și discernământ în toate, ca să distingeți ceea ce este mai bun, așa încât să fiți curați și neprihăniți pentru ziua lui Cristos, plini de rodul dreptății care [se obține] prin Isus Cristos spre gloria și preamărirea lui Dumnezeu" (Fil 1,9-11).

După omilie a urmat rugăciunea universală citită de tineri, iar apoi tot dintre participanți au adus darurile pentru Ofertoriu. Corul format din tinerii din Iași au animat celebrarea liturgică. Mulți dintre cei prezenți s-au apropiat de sacramentele Spovezii și Împărtășaniei pentru a-l primi pe Cristos în sufletele lor.

La finalul Liturghiei, ÎPS Ioan Robu le-a spus celor prezenți că sămânța a fost primită la Botez. Această sămânță trebuie să ne facă conștienți de prezența lui Dumnezeu pentru a ne aduce bucurie în orice moment al vieții.

Amalia-Maria Diac și Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iulie: INTC Iași: Liturghia de joi dimineață

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat