Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Cateheza I. Alături de Isus descoperim adevărata bucurie

Primul catehet al Întâlnirii Naționale a Tineretului, părintele Cornel Cadar, din Dieceza de Iași, ne-a vorbit astăzi, joi, 26 iulie 2012, despre izvorul bucuriei, despre sursa bucuriei noastre adevărate. Această cateheză a fost o invitație adresată tinerilor prezenți la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic de a-l descoperi sau redescoperi pe Cristos.

Părintele a făcut distincția dintre cele două feluri de bucurii: bucuriile care durează, cele care ne umplu viața și bucuriile trecătoare.

Pentru a înțelege mai bine, ne-a vorbit despre anumite personaje din Sfânta Scriptură, care ne pot fi exemple demne de urmat și modele în descoperirea bucuriei care durează. Astfel, putem simți adevărata bucurie atunci când îl urmăm pe Isus asemenea apostolului Ioan sau a lui Zaheu care, odată cu intrarea lui Isus în casa lui, a descoperit și bucuria profundă. Un alt exemplu îl avem în persoana evanghelistului Matei, care, deși avea tot ce-și dorea, nu a simțit că a dat un sens vieții lui până nu l-a urmat pe Isus.

Însă pentru a ne arăta mai concret de unde ne putem lua bucuria, părintele Cornel Cadar a rugat patru persoane, doi tineri, o soră și un preot, să le vorbească tinerilor despre modul în care l-au descoperit ei pe Isus și cum acest fapt le-a dat adevărata bucurie. Astfel, pentru Alexandru, participarea la Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid din 2011 a fost un prilej prin care l-a descoperit mai mult pe Isus. El a spus: "A fost minunat să mă alătur celor aproximativ două milioane de tineri care au participat la acea întâlnire, să-l întâlnesc pe Cristos prezent în mijlocul nostru. Bucuria comuniunii cu ceilalți tineri și întâlnirea cu Sfântul Părinte, mi-au creat o satisfacție deplină. Felul prin care se bucurau tinerii a fost molipsitor". Irina, o tânără participantă la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, a zis: "Cea mai mare bucurie din viața mea, care se întâmplă zilnic de altfel, este să mă trezesc dimineața și să realizez că ni s-a oferit o nouă zi, o nouă șansă să aduc laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile minunate pe care mi le-a oferit și mi le oferă mereu. De aceea, vă invit și pe voi: trăiți fiecare zi așa cum trebuie, Dumnezeu ne-a oferit-o ca să facem ceva rodnic cu ea". Sora Viviana ne-a spus despre bucuria cea mai mare pe care a avut-o acum 20 de ani, când a decis să intre în mănăstire: "Ce am simțit a fost pace și liniște în momentul în care am decis să mă dedic cu totul lui Dumnezeu. A fost bucuria care se prelungește și astăzi, pentru că motivația de atunci o am și astăzi. Vă invit pe toți să vă decideți ce vreți să faceți cu viața voastră. Fiți curajoși!" Părintele Vasile ne destăinuie că a simțit adevărata bucurie atunci când a fost consacrat, "atunci când, fără vrednicia mea, am fost ales să fiu un alt Cristos. Florile bucuriei răsar doar din spinii jertfelor și renunțărilor".

Părintele Cornel le-a vorbit tinerilor și despre bucuriile trecătoare, despre acele bucurii care ne dau satisfacție doar pentru puțin timp, sfătuindu-ne să ne străduim să căutăm bucuria care vine din interior și care ne face să zâmbim și în afară. Să nu fim asemenea tânărului bogat din Evanghelie care, deși a urmat poruncile, nu l-a putut urma pe Cristos, deoarece nu a știut să renunțe la bunurile lumești, ci să fim asemenea apostolului Paul care a fost atent la glasul pe care l-a auzit din cer. Putem face din viața noastră o cântare pe care să o înălțăm zi de zi spre Dumnezeu, însă nu petrecând timp inutil pe internet sau în fața televizorului, ci încercând să urmăm cuvântul său.

De aceea, la sfârșitul catehezei, părintele ne-a îndemnat să facem în așa fel încât aceste zile să fie zile de întâlnire cu Cristos, în care să-l regăsim, să facem din aceste zile o ocazie de a-l descoperi sau redescoperi pe Mântuitorul.

Tereza Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iulie: INTC Iași: Cateheza I. Alături de Isus descoperim adevărata bucurie

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat