Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Marea deschidere

Marea sărbătoare și-a deschis larg porțile miercuri seara, 25 iulie 2012, și sute de tineri, din toate colțurile țării, i-au încăput în brațe. După o zi lungă, în care grupuri peste grupuri au pășit emoționați pe străzile vechii capitale moldovenești, după ce s-au cazat și au scăpat de greutatea bagajelor de pe drum, tinerii oaspeți, cu speranță în suflete și încredere că vor avea zile de poveste, au pornit nerăbdători spre zona evenimentelor comune din Parcul Copou, unde deschiderea mult așteptată a Festivalului Bucuriei era pe cale să înceapă.

Când corul a urcat pe scenă, am știut cu toții că marele moment ne bătea la ușă, așa că liniștea s-a așezat ușor peste mulțimea adunată. Ropote de aplauze s-au înălțat din rândul tinerilor când gazdele marii deschideri, Andreea Chinez și Ioan Oancea, s-au înfățișat în fața noastră cu zâmbete largi întipărite pe chip. Aceștia doi au avut misiunea de a ne prezenta din nou care este esența acestei întâlniri naționale: bucuria. Și așa cum în aceeași perioadă se desfășoară acum Jocurile Olimpice la Londra, așa și noi luăm parte la o olimpiadă a sufletului, o olimpiadă a bucuriei, care ne înalță mult mai mult, tocmai pentru că ea reprezintă o mărturie vie despre credința pe care-o avem în Cristos și în oameni.

Oaspeții veniți de departe au primit un salut călduros și din partea coordonatorilor generali, părintele Felix Roca și părintele Florin Sescu, care le-au urat zile frumoase participanților și putere de zâmbet și implicare pe parcursul celor patru zile pline de activități destinate lor.

Și cum nici o activitate nu trebuie să înceapă fără a ne înălța gândurile către Tatăl din ceruri și fără a ne deschide sufletele înaintea lui Cristos, momentul de rugăciune care a urmat a fost deschis de corul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (INTC) cu o cântare către Duhul Sfânt, pe care l-am invocat să coboare asupra noastră ca să ne ajute să înțelegem mai bine adevăratul sens al bucuriei în viața noastră.

Rugăciunea, condusă de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a fost însoțită și de o reflecție la ceea ce înseamnă bucuria în fapt. Preasfințitul ne-a atras atenția asupra aspectului profund al gesturilor și acțiunilor noastre. El ne-a învățat că trebuie să învățăm să dăruim pentru inimă și nu doar pentru că lucrul la care noi renunțăm îi este mai folositor celui de lângă noi. Trebuie să învățăm să dăruim trandafiri înfloriți, iubire, ca să avem pace sufletească și mulțumire de sine. Pentru că prin tot ce facem lucrăm pentru dragoste și pace, armonie și dreptate. În final, am primit cu toții binecuvântarea Preasfințitului, care a mai adăugat că numai prin zâmbet și bucurie vom transforma suferința și tristețea în apropierea de cei din jur și, prin ei, de Dumnezeu. Gestul iubirii față de ceilalți stă în mâinile noastre și tot ceea ce contează atunci când vom pleca de aici este să fim pentru oamenii de lângă noi făclii care împrăștie bucuria experienței, a întâlnirii și comuniunii cu Dumnezeu. Căldura pe care ne-a transmis-o PS Petru Gherghel prin cuvintele sale de încheiere am simțit-o cu toții și-o vom păstra cu siguranță în suflete mult timp după ce activitățile INTC se vor fi sfârșit.

După momentul de rugăciune, oficialitățile au salutat și ele, pe rând, marea mulțime adunată la Iași. PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, ne-a emoționat pe toți, numindu-ne ieșeni pe fiecare în parte, indiferent de locul geografic din care provenim. În suflet, Iașiul ne va fi casă pentru zilele care urmează. Pentru că "bucuria ne unește".

Iar domnul Cristian Adomniței, reprezentant al primăriei și al oficialităților orașului gazdă, a numit cu mândrie Iașiul "capitala credinței", locul unde zilele acestea ne întâlnim și stăm împreună pentru a ne găsi liniștea. A fost prezent, de asemenea, și domnul Vasile Ișan, rectorul Universității "Alexandru Ioan Cuza", care ne-a amintit cât de importantă este educația în viața unui om și care a lansat invitația viitorilor studenți de a veni să studieze aici, în cel mai vechi centru universitar din țară.

După aceste urări de bun venit din partea gazdelor, toate cele 11 dieceze și eparhii din țară și-au trimis reprezentanți pe scenă, pentru a-și prezenta fiecare în parte poziția la această întâlnire națională. Astfel, pr. Stelian Vereș a spus că din Arhidieceza de Alba Iulia sunt prezenți la sărbătoare 125 de tineri, însoțiți de cinci asistenți spirituali. În continuare, pr. Darius Crișan, reprezentantul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, ne-a menționat 170 de tineri din acele locuri, numind Iașiul un loc de întâlnire, izvor al credinței, culturii și bucuriei, iar tinerilor atribuindu-le titlul de martori și mesageri ai bucuriei.

Din Eparhia de Cluj-Gherla, pr. Cristian Goia ne-a menționat prezența a 150 de tineri, iar din Eparhia de Lugoj, 85 de participanți. Din Eparhia de Maramureș regăsim la Iași 280 de tineri însetați de bucurie, iar Dieceza de Satu Mare s-a prezentat la sărbătoare cu un număr de 54 de participanți. Prin reprezentantul ei, pr. Ioan Laurențiu Roman, dieceza, deși mică, ne-a mărturisit că are o inimă mare și că asta e tot ce contează în final.

Eparhia de Oradea ne-a surprins plăcut printr-o cântare care cu siguranță a reușit să ne facă pe toți să zâmbim și, mai mult decât atât, să fim mereu conștienți de prezența permanentă a lui Dumnezeu între noi: "Bucurați-vă mereu în Domnul, e chiar aici!".

Dieceza de Timișoara, numită de chiar reprezentantul ei, părintele Tamaș, drept dieceză a Rusaliilor, este reprezentată la Iași de 65 de tineri voioși, alături de care conștientizăm și noi bucuria și, deși o facem fiecare diferit, credința este aceeași.

Ultima, dar nu și cea din urmă, dieceza gazdă, Dieceza de Iași, prin reprezentantul ei pe scenă, părintele Ionuț Imbrișcă, responsabil în același timp și la Departamentul Cultural al INTC, numără printre participanți aproximativ 500 de tineri plini de entuziasm, bucuroși, tari în credință. Părintele Ionuț îi numește cu încredere pe toți participanții misionari ai bucuriei, argumentând prin cuvintele Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea: "Nici un creștin nu poate fi diferit, pentru că l-a descoperit pe Cristos!".

Și după ce tinerii din Baia Mare ne-au amintit imnul din 2009 care a încântat sărbătoarea de acolo, Alexandra Ciobanu a cântat alături de toți cei prezenți imnul sărbătorii de anul acesta: Bucurați-vă mereu în Domnul!

Apoi pe scenă a urcat, mai plină de viață ca niciodată, doamna Sofia Vicoveanca. Aceasta le-a urat încă de la început tuturor participanților bucurii și zile frumoase, amintiri de neuitat, adăugând că prezența ei în mijlocul tinerilor o face să se simtă mult mai tânără și că e acolo cu tot sufletul, mai sfioasă și mai plină de dragoste ca niciodată. Și după ce participanții au primit de la doamna Sofia urările de bine, iubire și pace din Bucovina, au dansat până la final pe muzica care a cântat-o cu drag celor prezenți, "flori de cântec" care au încălzit inimile tuturor!

Raluca Cocuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 iulie: INTC Iași: Marea deschidere

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat