Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: "Să fim calzi, să fim aproape de cei din jur împărțind bucurie". Interviu cu Sofia Vicoveanca

În prima seară a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (25 iulie 2012), pe scena de lângă Parcul Copou, Andreea Chinez și Ioan Oancea ne-au salutat cu mult entuziasm și ne-au oferit din bucuria lor. După prezentarea parohiilor și eparhiilor, tinerii au așteptat cu nerăbdare surpriza serii: Sofia Vicoveanca.

"Întâlnirea cu tinerețea" o face să se simtă onorată, participând la o seară unică. Din Bucovina, locul unde ea trăiește, a venit cu graiul, costumul și zâmbetul. Din același loc ne-a adus urările gospodarilor, urări de bine, de pace și de înțelegere, de tot ce e mai frumos pe lume. Alături de aceste calde urări ne-a adus flori de cântec drag pentru a ne bucura și încălzi sufletul.

Atmosfera creată a fost de neuitat, ropote de aplauze auzindu-se după fiecare cântec. Participanții au răspuns afirmativ invitației la dans, având parte de o seară specială în prezența dumneaei. Ne-a rostit și două poezii din compoziția proprie din care am selectat două versuri reprezentative:

"Să ne iubim, să ne iertăm,
De-aici cu noi nimic nu luăm".

Din repertoriu am înțeles că trebuie să ne bucurăm de tot ceea ce viața ne oferă, dar să punem accent pe ceea ce rămâne: pe suflet. El este singurul care va dăinui pentru veșnicie.

La finalul serii, amabilă, ne-a răspuns la următoarele întrebări:

• Cum vă simțiți la Iași, înconjurată de atât de mulți tineri?

Păi nu s-a văzut? M-am simțit mai tânără decât sunt. Foarte bine! Am avut emoții mari, dar m-am bucurat că tinerii au dansat, ați văzut că am spus și două poezii. M-am simțit bine, chiar foarte bine; cred că s-a simțit de pe scenă.

• Apropo de poezii: am observat cu toții că au o nuanță creștină. Am vrea să știm, cine este pentru dumneavoastră Dumnezeu?

Totul. Firul de iarbă nu se mișcă fără puterea lui. Noi trebuie mereu să îi mulțumim pentru că suntem. Eu am rugăciunea mea: "Doamne, îmbătrânește-mă, dar nu îmi lua mințile!" E foarte important să avem măsură, să știm unde ne e locul și până unde ni se întinde plapuma. Să nu ni se pară că noi suntem mai mult decât suntem.

• Ne-ați dorit să nu cunoaștem urâtul, ci doar bucuria. Pentru dumneavoastră sub ce forme se manifestă bucuria?

Prin cântec, prin toți cei care sunt alături de mine. Aceasta e munca mea, prin urmare aceasta este bucuria mea. Mai mult decât atât, aceasta e hrana mea, îmi încălzește sufletul. Dacă vreuna din melodiile mele ajunge la sufletul cuiva, sunt un om câștigat.

• Ce mesaj aveți pentru tinerii care doresc a se bucura în Domnul?

Bucurii multe și să îi mulțumim mereu lui Dumnezeu. Eu mai zic așa: drumul nostru în viață ne este croit înainte de a veni pe lume. Aici avem și încercări și trebuie să luptăm tot timpul, trebuie să avem urechile deschise la strigătul unui om cu multe lipsuri, ale unui om bolnav și dacă nu îl putem ajuta din punct de vedere material îi putem oferi o vorbă bună. Aceasta este și menirea noastră: să fim calzi, să fim aproape de cei din jur împărțind bucurie.
 

După ce ne-a acordat interviul, doamna Sofia Vicoveanca a avut amabilitatea de a scrie un scurt mesaj încurajator pentru aceste zile: "Dumnezeu să vă fie alături!"

Ana-Maria Sescu

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat