Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC în viața unui tânăr. Interviu cu Codruța Fernea

Biserica Catolică acordă o atenție deosebită tinerilor prin preocuparea pentru formarea și pregătirea lor pentru a fi mărturisitori ai prezenței lui Cristos în societate. O modalitate concretă de pregătire a tinerilor o constituie organizarea de întâlniri diecezane, naționale și internaționale, prilej pentru tineri de a-l cunoaște și a se apropia de Cristos, a-și forma noi prietenii, a-și mărturisi credința prin exemplul lor de viață.

Stăm de vorbă cu Codruța Fernea, secretar național al Federației Acțiunea Catolică din România și responsabil pentru grupul de tineri din Eparhia de Cluj Gherla.

• Ne poți spune câteva cuvinte despre experiența ta la INTC?

Dacă trebuie să vorbesc despre experiența mea ca participant ar trebui să vorbesc despre INTC Timișoara 2001. Nu pot să definesc cu precizie ce a însemnat acel INTC în viața mea... a fost primul contact cu întâlniri de acest gen, prima ieșire din spațiul parohial, primul contact cu atâția tineri de care mă lega aceeași credință în Isus. Am admirat voluntarii, animatorii și organizatorii care ne-au oferit acel cadru minunat în care să ne aprofundăm credința și să descoperim bogăția Bisericii noastre. Și pentru că îmi doream mai mult... la INTC Oradea 2003 am participat ca animator la grupurile de discuții. A fost o experiență care m-a ajutat în primul rând pe mine și, dincolo de noțiunile teoretice dobândite în cadrul formării pentru animatori, am avut ocazia să fac și prima mea "practică". Am avut ocazia să interacționez mult mai bine cu tinerii de vârsta mea și să legăm prietenii care mai durează și astăzi. A urmat apoi INTC Șumuleu Ciuc 2006, INTC Baia Mare 2009 și INTC Iași 2012 la care m-am implicat în organizarea grupului din Eparhia de Cluj-Gherla.

• Ce te motivează să participi la fiecare ediție?

Motivația cred că vine de undeva din interior și e greu de explicat... dar cum fiecare experiență aduce ceva nou în viața fiecăruia, la fel aduce și fiecare ediție a INTC. Au fost lucruri noi pe care le-am învățat de fiecare dată, au fost persoane cu suflet frumos și cald pe care le-am întâlnit și care sunt un model pentru mine, au fost experiențe care mi-au întărit credința, a fost (re)întâlnirea de fiecare dată cu Cristos cel care îmi conduce pașii.

• Ce schimbări a adus în viața ta?

Nu știu dacă pot vorbi de schimbări, dar pot spune că fiecare experiență m-a îmbogățit atât din punct de vedere uman dar și spiritual.

• Un mesaj tinerilor care participă pentru prima dată la un astfel de eveniment?

Tinerilor care participă pentru prima dată la un astfel de eveniment le doresc să aibă deschiderea necesară pentru a ieși din zona proprie de confort și să știe să se bucure de fiecare moment pe care aceste întâlniri le oferă. Pentru că doar atunci când ieși din tine și mergi spre celălalt ai ocazia să crești, să înveți lucruri noi, să trăiești experiențe puternice, să-l întâlnești pe cel care e calea, adevărul și viața.

• Mulțumim pentru mărturia oferită, într-adevăr astfel de activități ajută la creșterea spirituală și umană a tinerilor, ne încredințăm bunului Dumnezeu - izvorul bucuriei noastre, el să ne conducă pașii spre a fi mărturisitori ai iubirii sale între oameni.

Bernadeta Farțade-Gabor și Ana-Maria Blaga

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat