Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Meditații creștine din anii prigoanei

La Editura "Presa Bună" a apărut cartea Meditații creștine din anii prigoanei, scrisă de pr. prof. dr. Anton Moisin, un vechi și constant colaborator.

Lucrarea este prefațată de Monseniorul Octavian Moisin, care menționează faptul că aceasta a fost scrisă "în ascuns", în perioada ultimă a regimului ateo-comunist, "cu riscurile de rigoare pentru un profesor de istorie (în anii 1985-1989)".

De menționat faptul că în ultimii ani ai regimului Ceaușescu, autorul lucrării, Anton Moisin, era diacon în clandestinitate al Bisericii Greco-Catolice, Unită cu Roma, care fusese scoasă în afara legii la 1 decembrie 1948.

Nu cunoaștem dacă manuscrisul lucrării Meditații creștine din anii prigoanei a circulat într-o formă sau alta între cunoscuții autorului. Cert este însă faptul că Anton Moisin și-a asumat riscurile realizării unei lucrări, pe care Securitatea ar fi inclus-o automat în categoria lucrărilor "subversive", lucrare în care sunt reafirmate cu tărie valorile moralei creștine în fața ofensivei ideologiei ateo-comuniste, valori pe care autorul le propunea spre cunoaștere, în special tinerilor.

După aproape 23 de ani de la finalizarea lucrării, autorul a propus-o pentru publicare Editurii "Presa Bună", dintr-un motiv care ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru toți creștinii: societatea noastră se află într-un moment de cumpănă spirituală!

"Astăzi - scrie Monseniorul Octavian Moisin în prefața lucrării - morala creștină și creștinismul sunt supuse unor provocări, sub altă formă, mai insidioase și mai perverse - tocmai de aceea mai primejdioase pentru sufletul celor tineri, ba și al multor adulți - de aceea prezenta lucrare servește de minune efortului Bisericii de a trezi lumina și conduce spre salvare conștiințele".

Temele tratate în lucrarea Meditații creștine din anii prigoanei sunt: Iubire și umilință; Slăbiciune și tărie; Credință și necredință; Speranță și disperare; Prudență și curaj; Harul credinței și orgoliul; Mila; Stăruința; Pacea sufletească; Violența și blândețea; Meditațiile au reprezentat forma particulară aleasă de Anton Moisin pentru a realiza prin credință în anii prigoanei comuniste, dar care în mod surprinzător redevin actuale, astăzi când se văd efectele "dezastrului spiritual din popor și tineret", urmare directă a celor 45 de ani de ateism militant, cât și a unor acțiuni din ultimii 22 de ani îndreptate împotriva credinței.

"Da - scrie autorul în paginile lucrării - problema credinței și a necredinței este problema contemporaneității. În jurul ei se duce ceea ce un autor numea «războiul sufletului». Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi este implicat în acest război. Miza este în primul rând sufletul fiecăruia dintre noi. Și oare nu merită să lupți pentru sufletul tău?".

Cartea Meditații creștine din anii prigoanei este o invitație la lectură spirituală, dar și un îndemn de a-l urma pe autor în promovarea și cunoașterea valorilor moralei creștine, în special în rândul tinerilor.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Meditații creștine din anii prigoanei
Anton Moisin, Ed. "Presa Bună", 2012, ISBN 978-606-8116-25-9, 14x20 cm, 78 p., 8 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat