Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți: Administrarea Mirului

Vino, Duhule Sfânt!

O mare sărbătoare a avut loc duminică, 1 iulie 2012, în Parohia Rădăuți: Duhul Sfânt a coborât asupra a 52 de copii și tineri din parohia noastră.

De când s-a anunțat că anul acesta va fi Mirul, în parohia noastră au început pregătirile. Și odată cu ele și emoțiile. În ultima lună însă, pregătirile au fost mai intense: am recapitulat învățătura creștină aprofundând temele principale din Catehism cu părintele paroh Iosif Răchiteanu. Pregătirile au fost intense și la ele am participat cu multă seriozitate și imensă dorință de a-l primi în inimile noastre pe Duhul Sfânt cu cele șapte daruri ale sale. Am învățat și multe cântece pe care le-am cântat la această sfântă Liturghie.

În sfârșit, a sosit ziua mult așteptată. Împreună cu preoții, părinții și nașii l-am întâmpinat pe Preasfințitul Petru Gherghel cu pâine și sare în fața bisericii, apoi am intrat în biserică pentru a participa la marea sărbătoare.

Biserica împodobită de sărbătoare, solemnitatea cântărilor, ținuta candidaților la Mir, bucuria părinților și nașilor, vremea frumoasă, toate împreună au făcut ca această zi să fie cu adevărat o zi de neuitat din viața noastră.

În cadrul sfintei Liturghii, cu emoție, am reînnoit promisiunile făcute la Botez, după care Preasfințitul a venit la fiecare și ne-a oferit pecetea Duhului Sfânt. Personal, în acel moment am simțit o pace imensă în suflet și o dragoste fierbinte față de Dumnezeu care a fost atât de bun cu mine oferindu-mi bucuria de a trăi acele clipe minunate. Aveam un sentiment plăcut în sufletul meu, un sentiment greu de exprimat în cuvinte. În acel moment mă rugam Duhului Sfânt ca să-mi ofere darurile Sale cu care voi putea înainta pe drumul credinței.

Celebrarea a continuat cu primirea sfintei Împărtășanii, iar la sfârșit, Ionela Echert a rostit în numele tuturor celor miruiți un cuvânt de mulțumire pe care-l redau în continuare:

"Sacramentul sfântului Mir sau al Confirmațiunii imprimă în suflet un caracter de neșters. Prin el, cei botezați, continuând inițierea creștină, sunt îmbogățiți cu darul Duhului Sfânt și legați mai desăvârșit de Biserică; sunt întăriți cu o putere specială a Duhului Sfânt și prin aceasta au obligația mai strictă de a răspândi și de a apăra, prin cuvânt și faptă, credința, ca adevărați martori ai lui Cristos.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru darul Duhului Sfânt pe care l-a revărsat asupra noastră, deschizându-ne inimile spre cer.

Vă mulțumim, Excelenței Voastre, Preasfințite Petru Gherghel, pentru că ați venit la noi și ne-ați dăruit «pecetea Duhului Sfânt». Dorim să îmbrăcăm viețile noastre și ale familiilor în lumina și bucuria acestui sacrament, în iubirea lui Cristos.

De asemenea îi mulțumim părintelui paroh Iosif Răchiteanu deoarece ne-a îndrumat cu multă căldură și mult devotament pentru primirea acestui dar.

În numele tuturor celor care astăzi au primit sacramentul Mirului suntem recunoscători părinților, nașilor precum și celor care, alături de păstorii parohiei, au colaborat la formarea nou-miruiților și la pregătirea întregii sărbători, pentru ca această zi să fie plăcută Domnului".

Domnul să ducă la împlinire lucrarea sa în noi!

Monica Chmilevschi
și Ionela Echert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 iulie: Rădăuți: Administrarea Mirului. Foto: Ioan Smid


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat