Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Eger (Ungaria): Simpozion despre problematica populației rrome

Seminarul din Eger (oraș din nord-estul Ungariei) a fost gazda simpozionului cu titlul "Opening doors" (Deschizând uși), desfășurat în perioada 19-21 iunie 2012.

Simpozionul a avut loc la inițiativa Organizației de binefacere "Renovabis" din Germania și a avut ca temă problematica populației rrome din patru țări est-europene: Ungaria, România, Slovacia și Cehia.

Printre participanți s-au numărat: Mons. Gabriele Ferdinando Bentoglio, reprezentant al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților din Vatican, PS Székely János, episcop auxiliar de Budapesta-Esytergom, PS Petru Gherghel, episcop de Iași și responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România, PS Ladislav Hu?ko, exarh apostolic al Bisericii Catolice Rutene din Republica Cehă.

Lucrările au început în după-amiaza zilei de 19 iunie, cu cuvântul Mons. Gabriele Ferdinando Bentoglio, care a făcut o prezentare generală a activității pentru migranți, pe care o susține consiliul pontifical roman.

În aceeași zi, PS Petru Gherghel a vorbit despre diverse acțiuni ale Bisericii Catolice în comunitățile rrome din țara noastră, mai ales despre unele experiențe care pot fi întâlnite în diferite orașe: Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, București sau Satu Mare.

În cea de-a doua zi a vorbit Éva-Mária Szávuj, de la Consiliul Europei, prezentând pe larg posibilitățile accesării de fonduri, prin programe speciale pentru integrarea populației rrome.

Au avut loc diferite analize în plen și pe grupuri lingvistice, foarte interesante, cu exemplificări ale unor inițiative de acest gen.

Din Dieceza de Iași, împreună cu PS Petru Gherghel, au mai fost prezenți: pr. Iosif Dorcu și pr. Felix Măriuț.

Liturghia de miercuri, 20 iunie, celebrată în capela Seminarului din Eger, a fost animată de un cor de rromi, dintr-o parohie din apropierea orașului.

După încheierea acestui simpozion, PS Petru Gherghel a făcut o vizită și o rugăciune la piatra comemorativă a PS Anton Durcovici de la Bad Deutsch-Altenburg, în Austria.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Fotografiile 2 și 3 au fost preluate de pe situl www.renovabis.de


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat