Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Provincia franciscană reunită în capitul

În perioada 25-30 iunie 2012, Provincia "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România se reunește în cel de-al XX-lea capitul provincial ordinar. Participă 55 de delegați aleși de către cei peste 240 de frați, cărora li se adaugă fr. Marco Tasca, ministrul general, fr. Valentin Redondo, asistentul general pentru aria mediteraneană, și fr. Cesar Essayan, custodele provincial de Orient.

Conform documentelor ordinului, frații reuniți în capitul se îngrijesc de binele Provinciei: verificând viața și activitățile fraților ei la lumina Evangheliei, a Regulii, a Constituțiilor și a învățăturii Bisericii; după aceasta se procede la alegerea ministrului provincial și a tuturor acelora care, după normele proprii trebuie să desfășoare slujirea autorității și a animării; proiectează drumul provinciei pentru următorii patru ani și încearcă să găsească soluțiile adecvate acelor probleme pe care capitulul le va considera oportune.

Toate acestea se desfășoară într-un climat de rugăciune, de fraternitate, de ascultare reciprocă, de discernământ reciproc, spre mai marea slavă a lui Dumnezeu, în căutarea sinceră a binelui Bisericii, a ordinului și a provinciei, sub îndrumarea Duhului Sfânt.

Prima sesiune a capitulului provincial ordinar a fost precedată de un timp de reculegere și de rugăciune care a început la ora 10.00. Frații capitulari, reuniți în sala capitulară, au reflectat, împreună cu părintele Valentin Redondo, asupra temei "Identitate si apartenență".

Adunarea capitulară a trecut apoi la alegerea secretarului capitular și la constituirea consiliului de președinție, a auditorilor cauzelor, a revizorilor de conturi. De asemenea, s-a aprobat programul propus și au fost stabilite celelalte responsabilități necesare pentru buna desfășurare a capitulului.

Conform programului stabilit, în primele două zile vor fi prezentate și discutate rapoartele ministrului provincial, a comisiilor, a economului și a diferitelor responsabilități și activități care se desfășoară la nivelul provinciei.

Un moment important îl va constitui alegerea ministrului provincial, care va avea loc, joi, 28 iunie, prin votul direct al tuturor fraților. În ziua următoare vor fi aleși ceilalți membri ai consiliului provincial: vicarul provincial, secretarul provincial și alți patru consilieri.

A doua parte a capitulului se va desfășura în zilele de 3-7 septembrie 2012, când va fi prezentat, discutat și aprobat proiectul provincial cvadrienal și eventualele moțiuni; vor fi aleși noii responsabili (guardiani) ai comunităților și vor fi comemorați frații decedați în ultimii patru ani.

Fr. Virgil Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-30 iunie: Roman: Provincia franciscană reunită în capitul


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat