Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea română catolică

"Preasfințite, în țară nu am reușit niciodată să dau mâna cu Excelența Voastră, aici însă mă bucur că v-am putut saluta de aproape și vă rog să vă rugați și pentru noi care suntem atât de departe!". Așa a început vizita Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, la comunitatea română catolică din Roma. Era duminică, 24 iunie 2012, în sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Pe o căldură toridă, cu palide tentative de vânt, credincioșii români catolici, îmbrăcați de sărbătoare, au venit să-și vadă, să-și salute și să participe la sfânta Liturghie a "episcopului nostru". S-a întâmplat mai întâi în comunitatea de la marginea Romei, din zona Grotte Celoni, după ce în prealabil îi salutase pe credincioșii prezenți la Liturghia de dimineață de la biserica "San Vitale". Aici avea să revină după-amiază la Liturghia în cadrul căreia avea să-și ia rămas bun și pr. Daniel Iacobuț, cel care timp de trei ani a fost alături de pr. Isidor Iacovici și de credincioșii români, mai ales alături de tineri.

Și cum ziua a fost dedicată în exclusivitate ultimului profet al Vechiului Testament și în același timp, primului profet al Noului Testament, lui Ioan Botezătorul, cel despre care Isus a spus că "nu s-a ridicat, dintre cei născuți din femeie, unul mai mare" (Mt 11,11), Preasfințitul a subliniat în cadrul predicii misiunea fiecăruia de a fi profet, de a fi un mărturisitor al credinței în mediul în care trăim și muncim.

Iar la sfârșit, ca o încununare a sfintei Liturghii, dar și a zilei, pr. Isidor Iacovici a ținut să mulțumească în mod special episcopului pentru că "ori de câte ori trece prin Roma, nu uită că este responsabil cu emigranții în cadrul Conferinței Episcopilor din România" și că în această calitate este mereu prezent acolo unde credincioșii simt nevoia întâlnirii cu cel care i-a miruit sau le-a miruit copiii, care le-a consacrat fiii întru Preoție, care le-a consacrat altarul bisericii, care s-a îngrijit să aibă în parohia din țară un paroh și un vicar, iar aici la Roma un păstor care să-i încurajeze în drumul de multe ori dificil al emigrării.

Și cum, la rândul său, pr. Daniel Iacobuț, după trei ani de studii, va trebui să lase Roma pentru a se întoarce acasă, pr. Isidor Iacovici i-a mulțumit în mod deosebit pentru ajutorul pastoral oferit cu multă disponibilitatea și simplitate comunității românilor catolici. În același timp, comunitatea, mai ales tinerii, i-a adresat părintelui Daniel un cuvânt de mulțumire și i-a oferit un album foto cu toate evenimentele petrecute împreună pe parcursul celor trei ani și bineînțeles un frumos buchet de flori.

Finalul zilei și în același timp al sărbătorii a fost marcat de "sărmăluțele în foi de viță", de salata boeuf și de cozonacul oferit cu multă generozitate de către gospodinele care, deși departe de casă, au știut și știu mereu să ne surprindă cu "gustul" mâncărurilor noastre...

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iunie: Roma: PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea română catolică


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat