Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Îngerul și comoara

...până acum nu văzusem un înger stând degeaba. După cum nu se întâmplase să văd un înger trist. Or, el era și trist, și stătea degeaba. Poate că era trist tocmai fiindcă stătea așa, fără treabă?!

- După aripi, ești un înger păzitor - i-am spus. Dar nu văd nimic care ar trebui păzit aici, deși văd tot ce-i de văzut... adică uite, câmpia albastră și izvoarele-curcubeu și florile-fluturi și mugurii-candele aprinse ale magnoliei și...

Se uită la mine așa, de parcă toată mâhnirea cerului fără ploaie se adunase în ochii lui... și tăcu. Privea mai departe la câmpia albastră și parcă - da, acolo erau niște urme, nenumărate, unele lângă altele... mă uitai mai atent și mi se păru așa, că fiecare avea forma unei inimi... numai că erau doar urme... atât. Or la ce ar fi stat un înger să păzească niște... urme?!

- Vezi tu, șopti într-un târziu ca pentru sine: eu păzesc inima omului.

- Bine, îndrăznii eu, dar... unde-s inimile, fiindcă eu nu văd decât... urme?!

- Ei, copile, acestea nu sunt urme, sunt lăcașuri care așteaptă inima omului. Fiindcă "inima omului e acolo unde e comoara lui", or tu, care vii de pe pământ, ai mai văzut oameni care să țină cerul drept comoara lor?

- Sigur că da! - strigai eu plin de credință: uite, merg la muncă, au grijă de copii (uneori), ba câteodată și de bătrâni și bolnavi, merg și la biserică duminica și chiar își fac rugăciunea de seară - ei, nu și de dimineață, fiindcă vorba lui frate-meu, "de ce să mă închin dimineața, că doar când e soarele sus nu mi-e frică" și...

... și n-am mai continuat, fiindcă în ochii îngerului luceau boabe de lacrimi...

- Vezi tu, lăcașurile acestea au forma inimii, adică a iubirii... tot ce e făcut din datorie doar, și nu cu iubire, nu ajunge la cer: au înlocuit grija cu obligația, căminul familiei cu locuința de serviciu, familia cu o adunare întâmplătoare, își cresc copiii - atunci când totuși o fac - ca pe niște zei, oferindu-le totul de-a gata și așa se face ca ajung când sunt mari sclavi sau diavoli, își ucid copiii nenăscuți și bătrânii și ... și când se roagă, o fac de frică sau ca să ceară ceva și până și mersul la biserica îl fac mai mult din superstiție și de ochii vecinilor... Unde vezi tu aici inima care să umple cu iubire lăcașul ei din cer?!

... Și după un timp, adăugă: toate s-ar putea schimba, dacă un cuvânt ar înlocui un altul...

- Cum adică, doar un cuvânt?! - îndrăznii să-l întreb.

- Da, răspunse el. Și vocea lui se stinse ca o șoaptă, poate ca să prind doar cu inima vorbele lui: dacă iubirea ar înlocui toleranța - adică, așa, ca să înțelegi: cuvântul lui Dumnezeu să înlocuiască otrava diavolului...

... Nu îndrăzneam nici să răsuflu, de teamă să nu pierd Cuvântul...

Și cum priveam așa, pe câmpia albastră o urmă începu deodată să pulseze lumina: îngerul se întoarse spre mine și tot soarele era în ochii lui:

- Uite, uite - zise repede - floarea aceea îi mulțumește lui Dumnezeu că a creat-o; fiindcă dacă oamenii vor înceta să creadă, atunci pietrele și florile și animalele vor da mărturie despre Dumnezeu și vor iubi necondiționat creația lui Dumnezeu.

Iar urma în formă de inimă pulsa lumina recunoștinței.

Era albastră - fiindcă venea de la o floare mică, nebăgată de nimeni în seamă - o floare de nu-mă-uita.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat