Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Învățătorule, învață-ne să ne rugăm!, Curs introductiv de rugăciune

La Editura "Presa Bună" din Iași a apărut cartea Învățătorule, învață-ne să ne rugăm!, Curs introductiv de rugăciune, aparținând scriitorului italian Andrea Gasparino.

Titlul original al lucrării este: Maestro, insegnaci a pregare!, Corso introduttivo alla preghiera, cartea fiind publicată în anul 1993 la Editura "Elledici".

Lucrarea lui Andrea Gasparino s-a bucurat de un mare succes în rândul cititorilor din întreaga lume, fiind tipărită în mai multe ediții.

Varianta în limba română, realizată prin traducerea părintelui profesor Cristinel Fodor de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, s-a tipărit după ediția a șaptea a lucrării, din iulie 1999.

"Rugăciunea este un dar mare și exigent, spune autorul în introducerea lucrării. Nu constă în a învăța câteva noțiuni; rugăciunea este o viață. Totuși, într-o lună se poate pune temelia pentru o serioasă orientare spre rugăciune".

Concret, autorul a împărțit cursul introductiv de rugăciune în patru săptămâni, organizat pe teme progresive.

- prima săptămână: importanța rugăciunii;

- a doua săptămână: rugăciunea vocală;

- a treia săptămână: rugăciunea de ascultare;

- a patra săptămână: rugăciunea inimii.

La rândul său, fiecare săptămână este împărțită în șapte capitole, corespunzătoare celor șapte zile ale săptămânii, în fiecare zi fiind propusă o invocație luată din psalmi, care trebuie repetată frecvent în timpul zilei, "pentru a ține vie rugăciunea un timp îndelungat".

Totodată, autorul propune un psalm, ca rugăciune dedicată unui moment de liniște, cu referință la tema zilei, alegerea rugăciunii psalmilor fiind motivată de faptul că aceasta "este rugăciune "inspirată" și îndrumă încetul cu încetul la gustul rugăciunii zilnice".

Autorul atrage atenția cu privire la faptul că nu poate conduce luna de rugăciune decât o persoană care a experimentat în prealabil această metodă, iar cei care termină cursul au datoria "să caute una sau mai multe persoane care să repete exercițiul. Învățăm să ne rugăm, învățând pe alții rugăciunea. Nu avem voie să ținem doar pentru noi darul lui Dumnezeu (...)".

Introducerea lucrării cuprinde și "sfaturi" esențiale acordate cursanților. Astfel, este necesar să se dedice rugăciunii cel puțin o oră pe zi, împărțită astfel: jumătate de oră pentru practică; cei care nu se simt în stare să parcurgă drumul intensiv de o lună, ar face mai bine să aștepte alt prilej, mai favorabil, și jumătate de oră pentru teorie.

Scriitorul Andrea Gasparino menționează faptul că "acest curs de îndrumare în rugăciune este rodul a 30 de ani de experiență a "școlilor" noastre de rugăciune, ideea sa călăuzitoare fiind aceea că "Cine conduce o persoană la rugăciune o apropie direct de Dumnezeu. Să ne gândim că astăzi nu există o altă problemă mai urgentă decât aceasta (...)".

Adresăm felicitări Editurii "Presa Bună" pentru inspirația avută de a tipări o lucrare interesantă și sugestivă, fiind convinși de faptul că aceasta va avea un impact puternic în rândurile tinerilor și adulților, cărora li se adresează cu predilecție. Parafrazându-l pe autor, mulți dintre cititorii lucrării vor descoperi/redescoperi "gustul" rugăciunii zilnice, iar alții, la rândul lor, vor învăța "să se roage bine".

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Învățătorule, învață-ne să ne rugăm!, Curs introductiv de rugăciune
Andrea Gasparino. Ed. "Presa Bună", 2012, ISBN 978-606-8116-23-6, 11x16 cm, 300 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat