Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă pentru prezentarea Anului Credinței (11 octombrie 2012 - 24 noiembrie 2013)

Joi, 21 iunie 2012, în Aula Ioan Paul al II-lea a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă pentru prezentarea Anului Credinței (11 octombrie 2012 - 24 noiembrie 2013). În cursul întâlnirii a fost prezentat calendarul marilor evenimente care vor avea loc la Roma în cadrul Anului Credinței și s-a trecut și la prezentarea site-ului internet și a logoului care va marca toate evenimentele anului. Au intervenit la conferința de presă: Mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, și Mons. Graham Bell, subsecretar al aceluiași Consiliu Pontifical. Prezentăm în continuare intervenția Monseniorului Rino Fisichella și logoul Anului Credinței.

* * *

Benedict al XVI-lea, în Scrisoarea Apostolică Porta fidei a scris: "Încă de la începutul slujirii mele ca Succesor al lui Petru mi-am amintit de exigența de a redescoperi drumul credinței pentru a pune în lumină cu claritate tot mai mare bucuria și entuziasmul reînnoit al întâlnirii cu Cristos" (nr. 2). În lumina acestui gând, a convocat Anul Credinței, care va începe cu fericita coincidență a două aniversări: cincizeci de ani de la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican (1962) și douăzeci de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice (1992).

De la întreaga Biserică provine un gând de mulțumire sinceră Sfântului Părinte pentru că a voit acest An. Așteptarea este mare, precum și dorința de a voi să corespundem în mod deplin și coerent. Mulțumirea adusă Papei Benedict al XVI-lea se extinde și pentru faptul că a voit să însoțească acest An cu prezența sa și învățătura sa. De fapt, suntem recunoscători încă de acum pentru că a decis să dedice catehezele de miercuri temei credinței. Va fi un ulterior instrument prețios pentru a putea da cont de credință susținuți de cuvântul său și de exemplul său.

Anul Credinței vrea, înainte de toate, să susțină credința atâtor credincioși care în truda zilnică nu încetează să încredințeze cu convingere și curaj propria existență Domnului Isus. Mărturia lor prețioasă, care nu face vâlvă în fața oamenilor, dar este prețioasă în ochii Celui Preaînalt, este ceea ce permite Bisericii să se prezinte în lumea de astăzi, așa cum a fost în trecut, cu forța credinței și cu entuziasmul celor simpli. Oricum, acest An se inserează în cadrul unui context mai amplu marcat de o criză generalizată care cuprinde și credința. Supus de multe decenii la incursiunile unui secularism care în numele autonomiei individuale cerea independența de orice autoritate revelată și făcea din propriul program acela de "a trăi în lume ca și cum Dumnezeu n-ar exista", contemporanul nostru adesea se află în situația de a nu mai ști unde să se situeze. Criza de credință este expresie dramatică a unei crize antropologice care l-a lăsat pe om sieși; pentru aceasta el este astăzi confuz, singur, în voia forțelor al căror chip nu-l cunoaște, și fără o țintă spre care să destineze existența sa. Este necesar să se poată merge dincolo de sărăcia spirituală în care se află mulți dintre contemporanii noștri, care nu mai percep absența lui Dumnezeu din viața lor ca o absență care ar trebui să fie umplută. Deci, Anul Credinței vrea să fie un parcurs pe care comunitatea creștină îl oferă multora care trăiesc cu nostalgia de Dumnezeu și dorința de a-l întâlni din nou. De aceea, este necesar ca aceia care cred să simtă responsabilitatea de a oferi compania credinței, pentru deveni aproape al acelor care cer cont de credința noastră.

Papa a indicat în Porta fidei obiectivele spre care trebuie îndreptată angajarea Bisericii. A scris el: "Dorim ca acest An să trezească în fiecare credincios aspirația de a mărturisi credința în plinătate și cu reînnoită convingere, cu încredere și speranță. Va fi o ocazie propice și pentru a intensifica celebrarea credinței în liturgie, și îndeosebi în Euharistie [...] În același timp, dorim ca mărturia de viață a celor care cred să crească în credibilitatea sa. A redescoperi conținuturile credinței mărturisite, celebrate, trăite și rugate și a reflecta asupra actului însuși cu care se crede este o angajare pe care orice credincios trebuie să și-o însușească" (Pf 9). Un program urgent care se inserează, înainte de toate, în interiorul vieții zilnice a fiecărui credincios și în pastorația obișnuită a comunității creștine, pentru a se regăsi spiritul misionar genuin necesar pentru a da viață noii evanghelizări. În această privință, sunt bucuros să pot da știrea că Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a aprobat formularul unei sfinte Liturghii speciale "Pentru Noua Evanghelizare". Un semn clar pentru ca în acest An și în ajunul Sinodului dedicat noii evanghelizări și transmiterii credinței să se dea primat rugăciunii și în special sfintei Euharistii, izvor și culme a întregii vieți creștine.

Împreună cu acest parcurs zilnic, Nota cu caracter pastoral pe care Congregația pentru Doctrina Credinței a publicat-o la 6 ianuarie, propune diferite inițiative concrete care pot să fie demarate la nivel de Conferințe Episcopale, dieceze, parohii, asociații și mișcări. Așa cum se știe, Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări i-a fost încredințată misiunea de a propune, a însufleți, a coordona evenimente cu caracter universal. În continuare ilustrez câteva inițiative care au fost aprobate și vor fi momente care caracterizează desfășurarea Anului Credinței.

1. Înainte de toate, a fost pregătit logoul care va marca toate evenimentele din acest An. El reprezintă o barcă, imagine a Bisericii, în navigație pe valuri. Catargul mare este o cruce care înalță velele, care la rândul lor, cu semne dinamice, realizează grupul de trei litere ale lui Cristos (IHS). Pe fundalul velelor este reprezentat soarele care, asociat la grupul de trei litere, face trimitere la Euharistie.

2. Începând din acest moment, va intra în funcție situl care va fi disponibil în mai multe limbi și direct consultabil la adresa www.annusfidei.va. Situl a fost proiectat în manieră inovatoare și este consultabil de toate dispozitivele mobile și tablet prin alegerea de componente și tehnologii de nouă concepție. Deci oferă oportunitatea de a cunoaște toate întâlnirile prevăzute cu Sfântul Părinte și evenimentele de importanță mai mare ale Conferințelor Episcopale, ale diecezelor, ale mișcărilor și asociațiilor. De astăzi este furnizat în italiană și engleză, iar în zilele următoare va fi adăugată ediția în limba spaniolo, franceză, germană și poloneză.

3. Este gata și imnul oficial al Anului Credinței. Credo, Domine, adauge nobis fidem este referenul care rămâne ca invocație către Domnul pentru ca să mărească în noi toți credința, mereu așa de slabă și care are nevoie de harul său.

4. În primele zile din septembrie va ieși în diferite limbi Ajutorul pastoral, A trăi Anul Credinței, pregătit pentru a însoți, în primul rând, comunitatea parohială și pe cei care vor voi să se insereze în înțelegerea conținuturilor Crezului.

5. O mică imagine a lui Cristos din Domul din Cefalù îi va însoți pe toți pelerinii și credincioșii din diferitele părți ale lumii. Pe spate este scrisă Mărturisirea de credință. De fapt, unul din obiectivele Anului Credinței este de a face din crez rugăciunea zilnică învățată pe de rost, așa cum era obiceiul în primele secole ale creștinismului. Conform cuvintelor sfântului Augustin: "Primiți formula credinței care este numită Simbol. Și când ați primit-o, imprimați-o în inimă și repetați-o în fiecare zi interior. Înainte de a vă culca, înainte de a ieși, luați cu voi Simbolul vostru. Nimeni nu scrie Simbolul numai cu scopul de a fi citit, ci pentru ca să fie meditat".

6. Cât privește Calendarul evenimentelor, în acest moment facem referință numai la cele cu caracter universal care vor avea prezența Sfântului Părinte și vor fi celebrate la Roma.

* Deschiderea Solemnă a Anului Credinței va avea loc în Piața "Sfântul Petru", joi 11 octombrie, când este a cincizecea aniversare a începutului Conciliului al II-lea din Vatican. Va fi o celebrare euharistică solemnă concelebrată de toți Părinții Sinodali, de Președinții Conferințelor Episcopale din lume și de Părinții conciliari încă în viață care vor putea să vină.

* Primul eveniment al Anului, duminică 21 octombrie, va fi canonizarea a 6 martiri și mărturisitori ai credinței. Semnul este elocvent în sine însuși. Pe urma a ceea ce este scris în Porta fidei: "Prin credință, în decursul secolelor, bărbați și femei de toate vârstele, al căror nume este scris în Cartea vieții (cf. Ap 7,9; 13,8), au mărturisit frumusețea de a-l urma pe Domnul Isus acolo unde erau chemați să dea mărturia faptului că sunt creștini" (Pf 13). Vor fi canonizați: Jacques Berthieu, preot iezuit, martiri misionar în Madagascar (1896); Pietro Calungsod, laic catehet, martir în Filipine (1672); Giovanni Battista Piamarta, preot mărturisitor al credinței în educarea tineretului (1913); Maica Marianne (Barbara Cope), mărturisitoare a credinței în leprozeria din Molokai (1918); Maria de pe Muntele Carmel, călugăriță din Spania (1911); Caterina Tekakwitha, laică indiană convertită la credința catolică (1680) și Anna Schäffer, laică bavareză, mărturisitoare a iubirii lui Cristos de pe patul de suferință (1925). Deci, vom avea ocazia de a reflecta și a ne ruga cu privire la acești mărturisitori care cu eroismul vieții lor sunt puși de Biserică drept exemple de credință trăită.

* La 25 ianuarie 2013, tradiționala celebrare ecumenică în Bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor" va avea un caracter ecumenic mai solemn și ne vom ruga împreună pentru ca prin mărturisirea comună a Simbolului, creștinii care au primit același botez, să nu uite calea unității ca semn vizibil care trebuie oferit lumii.

* Sâmbătă 2 februarie, celebrarea pentru toate persoanele care și-au consacrat viața Domnului prin profesiunea călugărească: vor putea veni în Bazilica "Sfântul Petru" pentru o rugăciune comună ca mărturie că credința cere și semne concrete care orientează să se mențină vie așteptarea Domnului care se întoarce.

* Duminica Floriilor, 24 martie, va fi ca întotdeauna dedicată tinerilor care se pregătesc pentru Ziua Mondială a Tineretului.

* Duminica de 28 aprilie va fi dedicată tuturor copiilor și adolescenților care au primit sacramentul Mirului. Sfântul Părinte va conferi Mirul unui mic grup de tineri ca mărturie a mărturisirii publice a credinței ca o confirmare a celei baptismale.

* Duminica de 5 mai va fi dedicată celebrării credinței care are în evlavia populară o exprimare inițială și care în decursul secolelor s-a transmis ca formă specială de credință a poporului prin viața Confraternităților.

* Veghea de Rusalii, 18 mai, va fi dedicată tuturor mișcărilor, vechi și noi, cu pelerinajul la Mormântul lui Petru, martor al credinței care în ziua de Rusalii a deschis ușile casei pentru a merge în piețe și pe străzi ca să vestească învierea lui Cristos. În Piața "Sfântul Petru" vom cere Domnului să mai trimită cu multă îmbelșugare pe Duhul său pentru ca să se reînnoiască minunile ca în primele timpuri al Bisericii de la începuturi.

* În sărbătoarea Corpus Domini, duminică 2 iunie, vom avea o adorație euharistică solemnă care va fi în același timp în toată lumea. În catedrala din fiecare dieceză și în toate bisericile unde va fi posibil, la aceeași oră se va realiza tăcerea contemplației ca mărturisire a credinței care contemplă misterul lui Dumnezeu cel viu și prezent în mijlocul nostru cu Trupul și Sângele său.

* Duminica de 16 iunie va fi dedicată mărturisirii Evangheliei vieții care din totdeauna a văzut Biserica drept promotoare a vieții umane și în apărarea demnității persoanei din prima clipă până la ultimul său moment natural.

* Duminică 7 iulie, va fi încheierea la "Sfântul Petru" a pelerinajului pe care seminariștii, novicele, novicii și cei care sunt pe drumul vocațional îl vor realiza pentru a face publică bucuria alegerii lor de a-l urma pe Domnul în slujba Bisericii sale.

* Între 23-28 iunie, Ziua Mondială a Tineretului la Rio de Janeiro va fi ca întotdeauna momentul culminant al unui drum care va avea tineri din toată lumea în întâlnire bucuroasă pentru a spune tuturor importanța credinței.

* Ziua de 29 septembrie va fi dedicată în mod deosebit cateheților, pentru a face mai evidentă importanța catehezei în creșterea credinței și înțelegerea inteligentă și sistematică a credinței în raport cu viața personală și a creșterii comunitare. Va fi o ocazie pentru a aminti și a douăzecea aniversare a publicării Catehismului Bisericii Catolice.

* Duminica de 13 octombrie va avea prezența tuturor realităților mariane pentru a arăta că Fecioara Maria, Mamă a lui Dumnezeu, este icoană a credinței oricărui credincios care în încredințarea sa ascultătoare voinței Tatălui poate să facă minuni autentice.

* În sfârșit, duminică 24 noiembrie, va fi celebrată ziua de încheiere a Anului Credinței.

7. Calendarul Anului este mult mai amplu decât aceste mari evenimente. Diferite Dicasterii au pus deja în program inițiative care sunt publicate în calendar. În funcție de propriile competențe, Dicasteriile vor celebra a cincizecea aniversare a începutului Conciliului al II-lea din Vatican cu respective congrese și inițiative culturale. Un parcurs catehetic deosebit, de exemplu, va fi propus în catacombe de către Consiliul Pontifical pentru Cultură. De pe site se vor putea urmări inițiativele care zi după zi vor ajunge la cunoștința Secretariatului General și din partea diferitelor realități ecleziale.

8. Nu vor lipsi câteva mari evenimente cu caracter cultural pentru a arăta cum credința a ridicat atâția bărbați și femei care în artă, în literatură și în muzică au exprimat genialitatea lor și credința lor. Îndeosebi mă gândesc la Expoziția care va fi situată la Castel Sant'Angelo între 7 februarie - 1 mai, cu opere de raritate absolută, centrată pe figura apostolului Petru, martor al lui Cristos de la Cezareea lui Filip până la Roma. A fost încredințată grijii părintelui Alessio Geretti și realizată și grație disponibilității Ministrului pentru bunurile și activitățile culturale și a Superintenden?ii pentru Polul Muzeal Roman. În afară de asta, un mare concert se va ține în Piața "Sfântul Petru", sâmbătă 22 iunie.

Așa cum bine a scris Benedict al XVI-lea: "Numai crezând, credința crește și se întărește" (Pf 7). Aceste evenimente cu caracter universal vor să fie numai un semn pentru a reparcurge împreună o bucată de istorie care ne unește și ne face responsabili pentru momentul pe care suntem chemați să-l trăim. De altfel, nu credem niciodată singuri. Drumul care trebuie parcurs este întotdeauna rod al unei vieți de relații și de experiență de comunitate care permite să percepem Biserica drept prim subiect care crede și care transmite credința din totdeauna. Este o etapă din acea istorie bimilenară pe care "prin credință" și noi suntem chemați s-o parcurgem.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

*

Logoul Anului Credinței


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat