Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Curs de formare pentru Acțiunea Catolică, adulți, din România - ACRO și AGRU

În perioada 14-17 iunie 2012, aproximativ 32 membri din Acțiunea Catolică - romano și greco-catolici - s-au întrunit la mănăstirea de la Luncani, pentru cel de-al doilea curs dedicat formării de educatori, în vederea implementării de valori moral-creștine în conștiințele și viața de credință ale copiilor, tinerilor și adulților din familii, biserică și societate. Printre participanți a fost și un grup de adulți din Republica Moldova.

După ce în iunie 2011, la Deva, jud. Hunedoara, am descoperit cerințele și modul de abordare a unui proiect în lucru pentru a fi buni "Educatori în familie " prin "redescoperirea iubirii aproapelui", acest al doilea curs din trieniul anilor dedicați Familiei în Biserică și societate, a avut ca obiectiv formarea de "educatori în parohie" ca "adulți, educatori în comunitatea parohială ".

Echipa națională formată din Oana Tuduce - președintă, Anca Frona - vicepreședintă, Viorica Spătaru, Cristina Purice și alți membri ACRO, împreună cu directorul spiritual la nivel național - preot doctor docent Coriolan Mureșan (AGRU) a fost ajutată în dezbateri și laboratoare de lucru de invitații speciali din Italia - pr. Emilio Centemo - director spiritual diecezan AC, și de domnul Lucio - președinte diecezan AC în regiunea Vicenza.

După sfânta Liturghie în rit latin și momentul de cunoaștere a participanților în seara zilei de joi - 14 iunie, programul efectiv de lucru a început în dimineață sărbătorii Inimii Preasfinte a lui Isus, cu rugăciunea în rit greco-catolic (bizantin), ca semn vizibil de unitate în diversitate între toți creștinii, gata de a accepta planul lui Dumnezeu, oricând și indiferent cât de diferită ni se poate prezenta misiunea la care suntem chemați prin vocație ca laici responsabili.

Așa cum a menționat și pr. Coriolan, la fel ca în momentul Bunei-Vestiri trăit de preasfânta Fecioară Maria, cu deosebită jertfire de sine și de atâția preoți și episcopi martiri, dintre care episcopul Anton Durcovici care s-a încredințat lui Dumnezeu, până în ultima clipă de viața, când a primit binecuvântarea finală de la un alt coleg de închisoare, viitorul cardinal de pioasă amintire, Alexandru Todea.

Venind în ajutorul înțelegerii acestui context - preot, parohie și adevărații creștini - don Emilio ne-a exemplificat patru tipologii de parohie, pentru care, în laboratoarele de lucru, am fost invitați să ne descoperim apartenența la parohia proprie. Parohia tradițională (ghidată de preotul paroh), carismatică, organizatorică sau de cult, au fost apreciate în unanimitate, toate având ca punct de referință jertfa sfântă a pâinii și vinului, în fața celor doi ucenici pe drumul înspre Emaus, din chiar mâinile Mântuitorului Isus Cristos.

Un argument important în percepția acestor realități, l-am descoperit cu bucurie la Casa "Sfânta Maria" a copiilor orfani din Bărați, jud. Bacău, prin momentele de comuniune și rugăciune, dar și în comunitatea din Faraoani - jud. Bacău, la sfânta Liturghie, la masă comună și la momentele deosebite ale șezătorii în satul roman, organizată cu implicarea directă a preoților comunității și membrilor A.C. - tineri și adulți - spre bucuria invitaților preotului Felix Roca, director spiritual diecezan A.C.

Pentru cea de a treia zi, la sfânta Liturghie celebrată în rit greco-catolic, pr. Alois Moraru, asistent spiritual AC adulți în Dieceza de Iași ne-a exemplificat inimile preasfinte ale lui Isus și a preasfintei fecioare Maria ca fiind la fel de imaculate și sfinte... asemeni cu a unui bătrânel... frumoasă doar prin rănile și sfâșierile oferite cu bunăvoință și iertare celor care i le-au provocat. În acest mod, fiind de datoria noastră de a reflecta, mai mult și mai bine, în direcția unor gânduri, cuvinte sau fapte trăite din conștiințele noastre.

La chemarea președintelui diecezan AC din Vicenza - Italia - domnul Lucio - cât și a președintei naționale AC, Oana Tuduce, ne-a fost mult mai lesne de a descoperi termenii caracteristici unui proiect menit să ne ajute în formarea personală și de grup, prin calitățile creștin-umane ale laicilor implicați în munca de sfințire și apostolat în Acțiunea Catolică.

Această activitate apreciată cu deosebit entuziasm de însuși Preasfințitul Petru Gherghel, sosit personal la mănăstire, încurajându-ne și dându-ne binecuvântarea sa de păstor, atent cu bunăvoință și grijă pentru buna noastră organizare.

Ca o izbândă în asimilarea acestor învățăminte, acumulate, cu multă disponibilitate și dăruire din partea tuturor participanților, adorația euharistică ne-a dat prilejul să-i mulțumim inimii preasfinte a lui Isus și preasfintei fecioare Maria, care dau mărturie și în zilele noastre, că Biserica Universală este și va fi - cu discernământ creștin - a viitorului.

Cristina Koch Smeu

* * *

Precizare din partea secretariatului Acțiunii Catolice din România:

"Articolul publicat pe situl www.ercis.ro nu reflectă în totalitate activitatea care s-a desfășurat în weekend (14-17 iunie - n.red.) de către Federația Acțiunea Catolică din România (care nu este nici măcar menționata) http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20120672. Vă rugăm să menționați pe site-ul dvs. că este impresia unui participant și nicidecum o știre oficială. Comunicatul oficial despre eveniment se găsește la adresa http://actiuneacatolica.ro/curs-de-formare-adulti-educatori-in-comunitatea-parohiala/

Precizarea a fost trimisă prin email, la 21 iunie 2012, de Codruța Fernea, secretar Acțiunea Catolică din România.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-17 iunie: Luncani: Curs de formare pentru Acțiunea Catolică, adulți, din România - ACRO și AGRU


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat