Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Doi români printre absolvenții Academiei Ecleziastice

"Fidelitatea lui Dumnezeu este cheia și izvorul fidelității noastre", a spus papa Benedict al XVI-lea în discursul adresat membrilor Academiei Ecleziastice primiți în audiență la 11 iunie 2012, cu prilejul încheierii anului academic de formare a unor noi absolvenți ai acestei instituții pontificale. Academia Ecleziastică este instituția Bisericii Catolice care asigură formarea celor chemați să lucreze în nunțiaturile apostolice din întreaga lume. Din România se apropie de absolvire doi preoți din Dieceza de Iași: Paul Butnaru și Mihăiță Blaj.

Radio Vatican a dedicat un amplu articol discursului pe care papa Benedict al XVI-lea l-a rostit la primirea în audiență a membrilor Academiei Ecleziastice. Redăm articolul în întregime :

*

Fidelitatea lui Dumnezeu, cheia și izvorul fidelității noastre

"Fidelitatea lui Dumnezeu este cheia și izvorul fidelității noastre" este un pasaj din discursul adresat de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea membrilor Academiei Ecleziastice primiți luni, 11 iunie 2012, în audiență. Academia Ecleziastică este instituția Bisericii Catolice care asigură formarea celor chemați să lucreze în nunțiaturile apostolice din întreaga lume.

În mesajul său, Suveranul Pontif a pus accentul pe valoarea fidelității față de Biserică și succesorul lui Petru, în special din partea colaboratorilor săi mai apropiați. Vorbind despre "legătura cu totul specială" care se stabilește între succesorul lui Petru și colaboratorii săi, mai ales cei din Curia Romană și reprezentanțele pontificale, papa a spus că fidelitatea nu este oarbă, ci iluminată de credința în Domnul.

"Dragi prieteni, în măsura în care veți fi fideli, veți fi și demni de crezare. Știm, de altfel, că fidelitatea care se trăiește în Biserică și față de Sfântul Scaun nu este o loialitate «oarbă», pentru că este iluminată de credința în cel care a spus «Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea»".

Papa a adresat viitorilor reprezentanți diplomatici ai Sfântului Scaun îndemnul de "a trăi legătura personală cu vicarul lui Cristos ca parte din propria spiritualitate", trăsătură caracteristică oricărui credincios catolic, și, cu atât mai mult, a unui preot. Cu toate acestea, pentru cei care lucrează în cadrul Sfântului Scaun, "aceasta dobândește un caracter special", din moment ce își pun în serviciul succesorului lui Petru o bună parte din energiile proprii, din timpul și ministerul propriu de fiecare zi.

"Este vorba de o responsabilitate gravă, dar și de un dar special, care odată cu trecerea timpului duce la creșterea unei legături afective față de papa, la încredere interioară, la aceeași simțire (idem sentire), care se exprimă bine întocmai prin cuvântul fidelitate".

Pe de altă parte, fidelitatea nu este numai o virtute a omului, ci și un atribut al lui Dumnezeu. Pe plan uman, virtutea fidelității "este adânc legată de darul supranatural al credinței, devenind expresie a solidității, caracteristică celui care a făcut din Dumnezeu temelia întregii sale vieți". "În credință" a adăugat Sfântul Părinte, "aflăm, de fapt, singura garanție a stabilității noastre (cf. Is 7,9b) și numai pornind de la credință putem fi cu adevărat fideli la rândul nostru: mai întâi de toate față de Dumnezeu, prin urmare, familiei sale, Biserica - maică și învățătoare (mater et magistra) - și în interiorul ei, față de vocația noastră, de istoria în care am fost cooptați de Domnul".

Pentru cei chemați la slujire în cadrul nunțiaturilor apostolice, Sfântul Părinte a subliniat importanța de a alimenta un raport de "stimă și bunăvoință", și mai mult, de "adevărată prietenie" față de Bisericile și comunitățile la care sunt trimiși. Și aici, a continuat papa, este necesară "datoria fidelității, care se concretizează în dăruirea asiduă în munca de fiecare zi, în prezența în mijlocul lor atât în momentele fericite, cât și în cele triste, uneori chiar dramatice din istoria lor... în dobândirea unei cunoașteri adânci a culturii lor, a parcursului eclezial, în a ști să prețuiești ceea ce harul dumnezeiesc a realizat în orice popor și națiune".

"În acest fel veți încuraja și stimula și Bisericile particulare să crească în fidelitatea față de pontiful roman și să găsească în principiul de comuniune cu Biserica universală o orientare sigură pentru pelerinajul lor în istorie".

Prin aceasta, a adăugat papa, "îl veți ajuta pe însuși succesorul lui Petru să fie fidel misiunii primite de la Cristos, făcându-l să cunoască mai îndeaproape turma ce i-a fost încredințată și să ajungă la ea mai eficace prin cuvântul, apropierea și afecțiunea sa".

În încheiere, papa Benedict al XVI-lea a mulțumit pentru ajutorul primit "zi de zi de la mulți colaboratori din Curia Romană și reprezentanțele pontificale", precum și pentru sprijinul oferit de "rugăciunea a nenumărați frați și surori din întreaga lume".

(Cf. http://www.radiovaticana.org/rom/articolo.asp?c=595578)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat