Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano (Italia): Hramul comunității catolice românești

Duminică, 17 iunie 2012, a fost pentru a patra oară de când comunitatea catolică românească din Cesano (Italia) și împrejurimi a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru că și-a cinstit patronul spiritual: sfântul Anton de Padova.

Încrezători în ajutorul și mijlocirea pe care "sfântul minunilor" o are pentru noi la Dumnezeu, credincioși cu mic cu mare, din localitate, dar și din apropiere, au simțit dorința de a fi împreună în jurul altarului pentru a-i mulțumi Domnului pentru darul minunat pe care ni l-a făcut în sfântul Anton de Padova.

Ca în fiecare an credincioșii noștri s-au pregătit din timp, atât prin cântecele minunate, dar și prin organizarea ofertoriului, a lecturilor și a rugăciunii credincioșilor, pentru ca această zi să fie una mai specială.

În pofida vremii caniculare de afară, în biserica "San Sebastiano" din Cesano, celebrarea sfintei Liturghii solemne de hram a început la ora 16.00 și a fost prezidată de pr. Sebastian Bilboc, la care au concelebrat pr. Florin Bejenaru și pr. Adrian Chili, parohul acestei comunități.

În cuvântul de învățătură, pr. Florin, prezentând figura sfântului Anton de Padova, a dorit să ne vorbească despre sfințenie, această importantă invitație valabilă, atât pe vremea când a trăit sfântul, cât și astăzi, dar și mâine. Dacă Anton a ajuns sfânt, a fost posibil deoarece a avut o educație creștină autentică, o credință puternică în Dumnezeu și dorința de a fi mereu departe de păcat. "Sfinții se nasc, nu devin... de aceea invitația la sfințenie este valabilă pentru toți, oricând". Părintele ne-a îndemnat pe noi toți să învățăm de la sfântul Anton să fim oameni ai rugăciunii, să fim exemplu de blândețe și bunătate ca astfel ceilalți, privind la noi, să-l descopere pe Dumnezeu atât prin viața, cât mai ales prin predicarea cuvântului.

După sfânta Împărtășanie, așa cum obișnuiam și acasă, au fost sfințiți crinii și binecuvântați copii, prin mijlocirea specială a sfântului Anton.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Adrian Chili a dorit să mulțumească tuturor celor prezenți pentru bucuria de a fi împreună și de a cinsti așa cum se cuvine pe patronul nostru spiritual. Un cuvânt special de mulțumire a fost adresat preoților prezenți la celebrare și mai ales pr. Romeo Neculai, care în timpul Liturghiei a stat în scaunul de spovadă pentru a ne ajuta să trăim cât mai intens această zi și ca să putem dobândi indulgența plenară pentru iertarea pedepselor datorate păcatelor iertate.

Bucuria sărbătorii a continuat pentru cei mai mulți dintre cei prezenți, într-o sală de lângă biserică, unde au dorit să simtă sărbătoarea ca "la noi acasă", prin faptul că au stat la masă împreună, acompaniați de cântece și dansuri populare românești. Toate acestea ne-au făcut să ne retrăim din plin sărbătorile la fel ca acasă.

Noi, credincioșii români catolici din această zonă, îl simțim pe sfântul Anton ca sfântul și ocrotitorul nostru ceresc de a cărui mijlocire și ajutor ne bucurăm întotdeauna.

Sfinte Antoane de Padova, ajută-ne ca și aici departe de casă, să avem o mai mare încredere în milostivirea lui Dumnezeu și mai ales să ne bucurăm mereu de prezența lui printre noi!

Comunitatea catolică românească din Cesano

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 iunie: Cesano (Italia): Hramul comunității catolice românești


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat