Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XI-a de peste an - B

Cine primește sămânța evangheliei, trebuie să devină și el semănător de sămânță bună.

Lecturile de astăzi ne vorbesc despre împărăția cerurilor, despre locul nostru de fericire veșnică pregătit de Isus, despre locul lipsit de durere, tristețe, boală și moarte, unde Isus caută să ne atragă, iar noi suntem chemați ca să ne deschidem inimile spre ea.

Isus ni prezintă astăzi sub chipul semănătorului care seamănă împărăția cerurilor în lume, sub forma unei semințe, ba chiar sub forma unei semințe mici, ca aceea de muștar, iar această sămânță mică este cuvântul evangheliei pe care ne-o vestește.

Ceea ce trebuie să facem noi este ca să-l primim atât pe semănătorul Cristos, cât și pe sămânța împărăției cerurilor, evangheliei, pe care el și ucenicii împărăției o seamănă. Iar evanghelia primită zilnic în ogorul sufletului nostru va înălța arborele doborât din noi (cf. Ez 17,24) și va face ca toată viața noastră să se renască și să se umple de roadele împărăției cerurilor.

Eu aș vrea să mă opresc astăzi doar la trei gânduri legate de evanghelia pe care am ascultat-o:

1. Primește cuvântul lui Dumnezeu în inima ta ca pe o sămânță a împărăției lui Dumnezeu!

2. După ce l-ai primit pe Isus în inima ta, fii și tu un grăunte, o sămânță a împărăției lui Dumnezeu pentru alții.

3. Să nu ne temem de prigoane, căci diavolul nu vrea împărăția lui Dumnezeu.

Așadar:

1. Primește cuvântul lui Dumnezeu în inima ta ca pe o sămânță a împărăției lui Dumnezeu!

Profetul Isaia ne spune: "Atunci lupul va locui laolaltă cu mielul și leopardul se va culca lângă căprioară; și vițelul și puiul de leu vor mânca împreună și un copil îi va paște" (Is 11,6). "Imposibil", vor spune unii oameni. Și totuși lupii, șacalii, scorpionii, leii, trebuie să primească cuvântul lui Dumnezeu și să se schimbe, daca vor să viețuiască pe muntele sfânt al lui Dumnezeu.

Cartea Faptele Apostolilor ne spune că Petru și Ioan se comportau în așa fel încât preoții iudei și căpitanul gărzilor templului au observat că acești oameni se comportau ca Isus (cf. Fap 4,13). Același lucru trebuie să se vadă în toți urmașii lui Isus.

Se spune că un om abia convertit la Cristos a fost întrebat într-o zi de un prieten necredincios: "Deci te-ai convertit la Cristos, așa-i?" "Da!" "Atunci trebuie să știi multe lucruri despre el. Spune-mi în ce țară s-a născut?" "Nu știu". "Câți ani avea când a murit?" "Nu știu". Câte predici a ținut?" "Nu știu". "Dar știi foarte puțin și susții că te-ai convertit la Cristos?" "Ai dreptate, prietene. Mi-e rușine că știu așa de puține lucruri despre el. Dar un lucru știu. Până în urmă cu trei ani eram bețiv, aveam datorii mari, familia îmi era amenințată de dezbinare, soția și copii se îngrozeau când mă întorceam acasă. Dar acum am terminat cu beția, nu mai avem datorii, suntem o familie fericită. În fiecare seară copiii mă așteaptă nerăbdători. Toate acestea le-a făcut Cristos pentru mine. Atâta lucru îl știu despre Cristos!"

O creștină convertită spunea și ea: "Înainte de convertire eram o păcătoasă care alerga după păcate, iar acum sunt o păcătoasă care fuge de păcate".

E posibil să lucrezi pentru o biserică și să nu fii încă convertit. Acest lucru ni-l spune sfântul Ioan Maria Vianney (1786-1859), despre sacristanul său, care nu avea pic de respect față de prezența lui Isus din Taina Altarului.

2. După ce l-ai primit pe Isus în inima ta, fii și tu o sămânță a împărăției lui Dumnezeu pentru alții.

Cineva spunea odată: "Atunci când noi vom ajunge la judecată, nu vom fi întrebați dacă am fost creștini, ci dacă am fost creștini credibili; dacă maniera noastră de a trăi i-a convins pe oamenii că Dumnezeu ne iubește".

La intrarea într-o biserică, parohul locului a afișat 12 reguli de trăire creștină. Iar una din cele 12 reguli sună așa: "Tu nu ai altceva de făcut decât să mântuiești suflete. De aceea, cheltuiește și cheltuiește-te pe tine însuți în această lucrare. Treaba ta e să salvezi cât mai multe suflete, să aduci la pocăință pe cât mai mulți păcătoși și să-i zidești spre sfințire; fără asta nu vei vedea pe Domnul".

Citim în Biblie despre sfântul Andrei. Acesta după ce l-a primit pe Cristos în viața lui, a adus la Cristos pe fratele său Petru (cf. In 1,41), pe care Isus l-a făcut mai marele apostolilor (cf. Mt 16,18), scriitor inspirat și mare câștigător de suflete. Tot Andrei l-a adus la Isus pe băiețelul cu cinci pâini, pe care Isus le-a înmulțit pentru săturarea celor 5.000 de bărbați (cf. In 6,8-9). Tot Andrei a adus la Isus niște greci (cf In 12,22), greci care au pregătit calea lui Isus printre popoarele păgâne.

Citim în Biblie despre Barnaba. Acesta l-a adus la apostoli pe Paul (cf. Fap 9,27) și pe Ioan Marcu (cf. Fap 12,25). Paul a devenit scriitor inspirat și apostolul neamurilor păgâne. Iar Ioan Marcu un bun colaborator al apostolilor, un bun misionar și un scriitor inspirat.

Un evreu a dus evanghelia la Roma, un roman a dus-o în Franța, un francez a dus-o în Scandinavia, un scandinav a dus-o în Scoția, un scoțian a evanghelizat Irlanda, iar un irlandez a plecat misionar și a cucerit Scoția. Nici un popor nu a primit evanghelia decât din mâinile unui străin. E minunat cum Dumnezeu își lățește împărăția sa.

Inspirată de lucrarea apostolilor, într-o zi o femeie a făcut scăpată pe calea unui om o Biblie, care a dus la convertirea lui. Omul acesta a scris apoi cartea: "Chemare către cei neconvertiți", care a avut darul să conducă pe mulți la Dumnezeu, printre alții și pe un bărbat deosebit. Acest bărbat deosebit a scris la rândul lui cartea Ridicarea și progresul religiei în suflet, care a adus mii de suflete în împărăția lui Dumnezeu. Printre aceștia a fost și un mare bărbat de stat al Angliei. La rândul său, acest bărbat de stat al Angliei a scris cartea O privire practică a creștinismului, care a trezit pe mulți și i-a adus la picioarele Domnului, printre care a fost iarăși un om deosebit. Acesta la rândul său a scris și el cartea Fiica lăptarului și mii de suflete citind cartea aceasta au ajuns să se convertească de păcatele lor și să se întoarcă la Dumnezeu. Totul a început de la o Biblie lăsată pe calea unui om. Femeia nici n-a avut curajul să i-o înmâneze, ci i-a lăsat să cadă Biblia, iar el să se aplece să o ridice. Iar sămânța cuvântului a adus rod.

Ai făcut și tu ceva asemănător? Ai contribuit tu cu ceva la răspândirea împărăției cerurilor? Te-a interesat o așa lucrare?

Un bun creștin a luat cu el câțiva copii, buni cântăreți, și a mers la una din cârciumi. Cum a intrat, i-a întrebat pe consumatori: "Vreți o cântare?". Și copiii au și început un cântec național. Deodată, toți își luară paharele cu băutură și se adunară în jurul copiilor. Când au terminat cântecul, unii strigară să le mai cânte. Atunci, copiii începură o cântare de la biserică și încă una, apoi fratele le citi un text și le vorbi din evanghelie. La terminare, el invită pe cei ce doresc să afle mai mult din evanghelie, să vină cu ei la biserică, care nu era prea departe de cârciumă. Câțiva au plecat cu ei și s-au dat Domnului.

Într-o zi, Francisc de Sales (1567-1622), mergând pe o stradă din Geneva, zări de la distanță pe unul pe care a presupus că e un prieten al său. El își lungi pasul și, când ajunse în spatele lui, îl bătu pe umăr și-l întrebă: "Care e starea sufletului tău?" Când respectivul își întoarse capul, Francisc de Sales își ceru scuze, căci l-a confundat și își văzu de drum. După trei sau patru ani, un om l-a vizitat pe Francisc de Sales și i-a spus că se simte îndatorat să-i mulțumească. Dar Francisc de Sales nu l-a recunoscut. Străinul îi spuse: "Nu vă aduceți aminte că odată pe stradă din Geneva m-ați bătut pe umăr și m-ați întrebat care este starea sufletului meu? Eu sunt omul acela. Acum vă pot spune că întrebarea dumneavoastră m-a frământat o vreme, apoi am găsit pacea sufletului în Isus Cristos".

3. Să nu ne temem de prigoane, căci diavolul nu ne vrea împărăția lui Dumnezeu.

"Fie că suntem acasă în trup, fie că îl părăsim, năzuința noastră este să-i fim plăcuți Domnului" (2Cor 5,9).

Sfântul Ioan Crisostom (347-407) a fost un elocvent predicator. Datorită darului său strălucit, el a fost numit "loan Gură-de-Aur". Când s-a stârnit un val de prigoană, împăratul roman Arcadie (377- 408) a cerut ca sfântul Ioan Crisostom să fie adus în fața sa și a încercat să-l intimideze. El i-a zis: "Am să te trimit în exil". Dar sfântul Ioan Crisostom a răspuns: "Tu nu mă poți exila, căci toată lumea e a Tatălui meu". "Atunci am să te omor" strigă Arcadie. "Tu nu poți să mă omori, căci viața mea este ascunsă cu Cristos în Dumnezeu". "Îți voi confisca toate averile". "Împărate, zise sfântul Ioan Crisostom, comorile mele sunt în cer, unde de mult e și inima mea". "Atunci te voi izgoni dintre oameni, ca să nu mai ai nici un prieten", zise împăratul. "Nici aceasta n-o poți face, căci eu am un prieten în ceruri, care mi-a promis că nicicând nu mă părăsește". Ai și tu o așa credincioșie, care nu se sperie de amenințări?

Ceea ce trebuie să ne sperie, în sens bun al cuvântului, sun cuvintele lecturii a doua de astăzi: "Căci va trebui să apărem toți în fața tribunalului lui Cristos, pentru ca fiecare să-și primească răsplata, fie în bine, fie în rău, după faptele săvârșite în timpul vieții" (2Cor 5,10).

Iar psalmistul ne spune astăzi: "Cei sădiți în pridvorul Domnului vor înflori în casa Dumnezeului nostru. Ei aduc roade și la bătrânețe, își păstrează seva și prospețimea, pentru ca să vestească: "Drept este Domnul, stânca mea, în el nu este nedreptate" (Ps 91,14-16).

Sfântul Paul spunea: "Eu consider că suferințele timpului prezent nu se pot compara cu gloria viitoare care ni se va revela" (Rom 8,18).

Într-una din povestirile lui Goethe se spune cum un pescar sărac avea un bordei din bârne, dar într-o zi, ducând înăuntru o lanternă magică, o lampă de argint, toată casa s-a făcut de argint. Acum bârnele erau de argint, ușa era de argint, tavanul era de argint și chiar vatra devenise de argint. În viața în care e primit Ioan Cristos Domnul, toate se schimbă. Chiar și corpul, acesta se preschimbă într-o zi în corp de slavă, care va putea să umble pe străzi de aur, fără să mai sufere dureri, boli sau moarte. "El va schimba trupul stării noastre smerite și-l va face asemenea trupului slavei sale" (Fil 3,21). Apostolul Paul a scris: "Noi toți privim cu fața descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, și suntem schimbați în același chip al lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului" (2Cor 3,18).

Această minunată schimbare se va produce și în noi, dacă vom transpune în viață mesajul sfintelor lecturi de astăzi.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat