Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Inima Neprihănită a Mariei

Iubirea Inimii Neprihănite a Mariei este un reflex al iubirii Inimii Preasfinte a lui Isus.

Cardinalul Suenens (1904-1996) povestește că, fiind primat al Belgiei, îl însoțea pe regele Balduino (1930-1993), în vizitele sale prin nenumăratele localități ale națiunii. Îi atrăgea atenția faptul ca lumea, în prezența regelui, obișnuia să strige: "Trăiască Regina, trăiască Fabiola!" (n. 1928) chiar dacă ea nu era prezentă. Cardinalul, împins de curiozitate, întreba uneori lumea:

"De ce o aclamați pe Regină dacă ea tot nu este de față și nici nu vă poate auzi?" Iar lumea răspundea: "Strigăm «trăiască Regina» pentru că știm că aceasta îi place tare mult Regelui".

Lui Balduino îi plăcea să audă cum este aclamată soția sa pentru că o iubea din tot sufletul.

Lui Isus îi place să audă cum Mama sa este ovaționată, aclamată, pentru că o iubește așa cum nici o altă inimă omenească nu poate să iubească. Oricât de multă dragoste am avea și am manifesta față de Preasfânta Fecioară, niciodată nu vom reuși să o iubim așa cum El o iubește.

Deci, astăzi o sărbătorim cu dragoste pe Sfânta Fecioară Maria, în Inima sa neprihănită, pentru că însuși Tatăl o iubește ca pe o credincioasă fiică; pentru că însuși Fiul o iubește ca pe o bună și sfântă mamă; pentru că însuși Duhul Sfânt o iubește ca pe o mireasă.

Așa cum despre Inima de Tată a lui Dumnezeu, profetul Osea ne-a spus ieri că ne ține de mână, ne păzește pe cale, ne ridică la obraz și ne acoperă de sărutări (cf. Os 11,1-9), atunci același lucru ne spune astăzi Biserica și despre dragostea de mamă a Mariei, care la fel ne ține de mână, ne păzește pe cale, ne ridică la obraz, și ne umple de săruturi.

Și așa cum Isus pentru a ne atrage pe toți la Inima sa preasfântă și rănită pentru păcatele noastre, a făcut 12 promisiuni, tot astfel și Maria pentru a ne atrage la Inima sa neprihănită, rănită de sabia durerii pentru noi (cf. Lc 2,35), ne-a făcut și ea 5 promisiuni.

Așa cum Isus, înainte de a face cele 12 promisiuni, s-a plâns mai întâi Sfintei Margareta Maria Alacoque (1647-1690): "Iată acea inimă care a iubit atât de mult oamenii și de la care nu primește decât nerecunoștință și dispreț". Tot astfel, la 10 octombrie 1925, sfânta Fecioară, înainte de a face cele 5 promisiuni ale ei, s-a plâns mai întâi Sorei Lucia dos Santos (1907-2005): "Copila mea, privește inima mea străpunsă de spinii blasfemiilor și ai nerecunoștințelor oamenilor".

Iată care sunt cele cinci promisiuni ale Preasfintei Fecioare Maria pentru cei care își oferă viața pe deplin lui Dumnezeu

1. Numele lor vor fi înscrise în Inima lui Isus, înflăcărată de Iubire, și în Inima Neprihănită a Fecioarei Maria

2. Prin oferirea vieții, unită cu meritele lui Isus, ei vor salva multe suflete de la condamnare. De meritul acestor sacrificii vor beneficia toate sufletele până la sfârșitul lumii.

3. Nici unul dintre membrii familiei lor nu va fi condamnat, în ciuda aparențelor exterioare, deoarece înainte ca sufletul să părăsească trupul va primi harul căinței desăvârșite.

4. În ziua ofertei, membrii familiei care sunt în purgatoriu vor fi primiți în Rai.

5. În ceasul morții, Eu voi fi alături de ei și voi conduce sufletele lor, fără a trece prin purgatoriu, în fața Preasfintei Treimi, în Casa Domnului, unde vor fi veșnic fericiți alături de mine.

Asemenea Inimii lui Isus, are și Maria o mare promisiune: "Făgăduiesc că voi fi de față în ceasul morții cu harurile necesare mântuirii tuturor acelora care se vor spovedi în prima sâmbătă din lună, timp de cinci luni consecutiv, vor recita rozariul și vor medita un sfert de oră asupra celor cincisprezece mistere ale rozariului, îndeplinind aceste acte în spirit de reparație față de Inima mea Neprihănită".

O întâmplare ne spune că diavolul se lamenta lui Dumnezeu la judecata unui suflet mântuit prin intervenția Mariei, că Sfânta Fecioară nu l-a lăsat să-l ispitească pe acel suflet în clipele din urmă, conform dreptului pe care îl avea. Atunci Maria a intervenit a intervenit și a spus că, ea a avut dreptul ca să-l apere pe acel suflet în ultimele lui clipe pământești, pentru că el a împlinit cerințele Marii Făgăduințe. Atunci Dumnezeu l-a izgonit pe Satana din fața lui.

Inima Neprihănită a Mariei, asemenea Inimii Preasfinte a lui Isus, făcut cele mai multe dintre minunile sale pentru salvarea și mântuirea sufletelor. Iată câteva exemple:

Sfântul Gabriel Possenti. A fost al 11-lea copil al unei familii formate din 9 băieți și 3 fete și s-a născut la Assisi (Italia), în anul 1838. Avea însă o slăbiciune: îi plăcea să fie mereu elegant îmbrăcat, nu suferea hainele vechi sau pătate, dădea o mare atenție frizurii pe care o pieptăna și o parfuma cu grijă și era foarte dornic de distracții în societate. Pasionat după spectacolele de teatru, citea cu nesaț romane la modă și avea o adevărată manie pentru dans. Din această pricină era poreclit balerinul. Distracțiile lumești însă îi lăsau mereu în suflet un gol, o neliniște asociată cu dorul nelămurit de a-și căuta pacea inimii între zidurile unei mănăstiri. Trecut min multe încercări: boală, accident de vânătoare, boală, moartea surorii, în sfârșit cedează intervențiilor Inimii neprihănite a Mariei și se convertește în timpul unei procesiuni cu Icoana ei, care i-a șoptit iar: "Lumea nu este pentru tine! Te așteaptă mănăstirea!" În ziua sărbătorii Durerilor Maicii Domnului, s-a călugărit, luându-și numele de Gabriel al Maicii Îndurerate (din botez se numea Francisc). La Spoleto, știrea călugăririi lui a produs mare senzație, lumea nu se putea dumiri cum băiatul de viață, pe care l-au cunoscut atât de petrecăreț, să intre într-un ordin călugăresc cu o viață atât de aspră! În cei șase ani, cât a mai trăit în mănăstire, a fost un model de virtuți călugărești și, mai ales, de evlavie către sfânta Fecioară, care îl salvase din primejdiile lumii și chiar ale morții.

Fericitul Franco Lippi. Prin anii 1280, mănăstirea carmeliților din Siena (Italia) a primit un novice neobișnuit: un bătrân de 70 de ani, care de un timp trăia retras în singurătate, lângă satul învecinat, Grotto. Tatăl său era de meserie tăbăcar și, ca toți cei din breasla lui, a rânduit ca băiatul său să-i fie ucenic, spre a-i lăsa apoi atelierul ca moștenire. A învățat Franco meseria tatălui, dar ceea ce a încercat mama să-l învețe, adică noțiunile elementare ale religiei și unele deprinderi de evlavie, nu s-au prea lipit de el. Din copilărie s-a arătat neastâmpărat și neascultător, pus numai pe rele și pe pozne de tot felul, mai ceva decât cei de vârsta lui. După ce a mai crescut, a deprins destul de ușor năravurile tinereților destrăbălate: femeile, petrecerile, certurile și bătăile, toate se țineau lanț. Cât timp a trăit tatăl său, s-a mai ținut de casă și de meserie, cu toate că nu-i plăcea munca. Dar când bătrânul a murit și i-a lăsat tot avutul, moștenirea s-a risipit cu iuțeală mare. Franco a alunecat apoi pe panta afacerilor necinstite. A intrat apoi într-o ceată de aventurieri și de bandiți, cum se aflau destui în Italia în acea vreme. Într-o zi, la o partidă de zaruri, a avut ghinion: și-a pierdut toți banii și apoi a strigat plin de mânie: "Acum am să-mi pun în joc ochii din cap", fiindcă altceva nu mai am! Iar când zarurile au căzut, tot fără noroc. Atunci s-a sculat de la masa de joc, a amuțit de spaimă, fiindcă nu mai vedea nimic în jur, devenise orb. În această năprasnică nenorocire și-a dat seama de pedeapsa lui Dumnezeu. Amintindu-și de viața păcătoasă pe care o dusese, remușcările i-au cuprins inima. A început să se roage Maicii Domnului, Scăparea păcătoșilor, implorându-i ajutorul. O rază de speranță i-a luminat sufletul: a înțeles datoria pe care o are de a ispăși trecutul păcătos. Hotărât să urmeze această cale, și-a vândut casa; cu banii luați ca preț pe ea i-a despăgubit cât s-a putut pe cei care îi nedreptățise; apoi a pornit într-un lung pelerinaj, Spania și Italia. Din aparițiile, cu care l-a învrednicit Maica Domnului, a înțeles că voia ei este ca el să intre în Ordinul Carmelit, consacrat Maicii Domnului, așa cum se știe. Primit, a trăit aici încă zece ani. A murit la vârsta de 80 de ani, la 11 decembrie 1291. Minunile de la mormântul lui i-au adus înălțarea la cinstea altarelor cu titlul de fericit, așa cum este comemorat anual în Ordinul Carmelit.

Apoi Inima Neprihănită a Mariei a făcut multe minuni și pentru a-și arăta grija și dragostea ei față de oameni, începând cu cei din urmă dintre ei. Astfel:

Intr-o biserică a Maicii Domnului, Sf. Herman, un orfan de tată și de mamă, stătea flămând și plin de frig, se ruga îngenunchiat în fața Icoanei Maicii Domnului. Inima lui era caldă de iubirea pentru Isus și Maria. Dar iată că Maica cea vrednică de iubire, nu se lăsă mult rugată, căci la un moment dat, Maria din icoană se însufleți, se umplu de lumină și frumusețe, și-i vorbi copilașului astfel: "Pentru că iubești mult pe Isus și pe mine, îți vom da un ajutor în nevoile tale. Ridică puțin piatra de sub picioarele tale și vei găsi acolo niște bani cu care să-ți cumperi cele necesare". De atunci oricând avea nevoie urgentă de ajutor, Herman venea și primea de la Isus din brațele Mamei sale, Maria. El a început apoi să lucreze cu brațele lui, iar la Icoana Mariei cu Isus în brațe, venea numai pentru putere și călăuzire, și rare ori după bani. Apoi a intrat într-o mănăstire și prin harul lui Isus și ocrotirea Sf. Fecioare, a ajuns un mare sfânt.

O tânără din Roma cu numele de Maria Desideri Morbidelli, bolnavă de tuberculoză în ultimul grad, fusese de șase ori la Lourdes în pelerinaj și ceruse vindecarea. La 1 septembrie 1933 era aici pentru a șaptea oara și s-a rugat așa: "Sfânta Fecioară, ori mă vindeci, ori lasă-mă să mor". S-a vindecat instantaneu. Ca recunoștință a întemeiat o asociație internaționala numita "Pro regalitate Mariae", la care au aderat sute de mii de credincioși.

Inima Neprihănită a Mariei este un reflex al iubirii Inimii Preasfinte a lui Isus. Să alergăm cu încredere la ajutorul ei.

Inima neprihănită a Mariei, fă-ne câte un loc în inima ta și roagă-te pentru noi!

Pr. Ioan Lungu

* * *

Considerație la Inima Neprihănită a Mariei

"Fericiți sunt cei cu inima curată, căci îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5, 8)

Un elev a lipsit de la școală câteva zile și învățătorul l-a întrebat: "De ce ai lipsit?" Și el a răspuns: "A murit o soră a mea". Desigur, era o absență care se putea motiva. Dar ce i-a venit învățătorului, a întrebat: "Dar tu ai vrea să mori?" Școlarul a stat puțin, s-a gândit și a răspuns: "Încă nu", învățătorul se gândea că poate școlarul vrea să-i spună cu aceasta că vrea să se facă și el om mare și când va îmbătrâni o să moară ca orice om. L-a întrebat deci: "De ce încă nu?" Și școlarul a răspuns: "Pentru că încă n-am o inimă curată, ca să pot vedea pe Dumnezeu". El înțelesese că n-ar fi fericit dincolo, dacă n-are mai întâi o inimă curată. Oricine ar vrea să fie fericit dincolo, să meargă adică într-un loc de fericire, dar se întreabă oare: Am eu o inimă curată înaintea lui Dumnezeu?

Ieri am sărbătorit Inima Preasfântă a lui Isus, Inimă care, pentru noi, s-a făcut ascultătoare până la moarte și încă până la moartea pe cruce (cf. Fil 2,8). Oamenii au căzut în păcat și au pierdut fericirea paradisului, pentru că n-au ascultat de Dumnezeu, Isus a fost trimis pe pământ pentru a ne învăța ascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu. Isus a împlinit întru totul cuvântul și voința Tatălui: Mânarea Lui era să facă voința Tatălui (cf. In 4,34). Isus s-a coborât din cer să facă voința Tatălui (cf. In 6,38) Isus a spus cuvintele Tatălui (cf. In 12:49-50). Isus a făcut lucrările Tatălui (cf. In 10,37).

Astăzi noi o sărbătorim pe Preacurata Fecioară Maria, Cea care l-a urmat pe Isus în ascultarea față de Tatăl; cea care prin primirea, păstrarea, meditarea, și împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu, a devenit Chivot ales al lui Dumnezeu; cea care prin credința ei în Dumnezeu cel întreit și unic a devenit fica preaiubită a Tatălui, mama aleasa a Fiului și mireasa curată a Duhului Sfânt; cea care prin participarea ei la misiunea și pătimirile lui Isus, a devenit mamă, ocrotitoare, soră și exemplu pentru orice ucenic și pentru orice om; cea care a primit de la Preasfânta Treime o inimă curată, o inimă spălată în sângele lui Isus, o inimă asemănătoare cu Inima lui Isus, Fiul lui Dumnezeu și al ei.

Biserica ne cheamă astăzi să celebrăm Inima Neprihănită a Mariei, pentru că dorește ca toții fiii ei, să dobândească prin credința în Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt: o inimă curată asemenea cu a ei, inimă din care să iasă numai gânduri, vorbe și fapte curate; o inimă deschisă în a primi și păstra Cuvântul lui Dumnezeu; apoi o inimă care meditează, spre punere în practică, Cuvântul lui Dumnezeu; o inimă care se unește în jertfă și dăruire cu Isus și cu frații, pentru mântuirea lumii; o inimă sensibilă la suferințele lui Isus și ale fraților lui.

Unul care s-a obișnuit să meargă la biserică, în fiecare duminică, să asculte predica, dar nu împlinea nimic din ce spune Evanghelia, într-o noapte a avut un vis cu tâlc. Se făcea că a ajuns la poarta Raiului. Acolo a fost oprit, nu i s-a dat voie să intre. El a spus că mereu a mers să asculte Evanghelia în fiecare duminică, de ce nu-i dau voie să intre? Îngerul paznic i-a spus: "Urechile tale intră, căci ele au ascultat, dar tu nu intri că n-ai fost gata să împlinești Cuvântul". Și dincolo de poartă a zărit o mare grămadă de urechi care au intrat în Rai, dar nu au intrat persoanele. În clipa următoare, s-a trezit. A pipăit și și-a dat seama că e în pat și că totul a fost doar un vis. Îndată a coborât și a îngenuncheat lângă pat, a cerut iertare Domnului că până atunci nu a fost un împlinitor al Cuvântului și a promis că din acea clipă vrea să trăiască voia Lui. El nu voia să-i intre în cer doar urechile, iar el să meargă în iad. Biblia spune: "Fiți împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători înșelându-vă singuri" (lac 1,22).

Patericul povestește: La un monah bătrân vine un învățăcel și îi spune: "Iată, de 200 de săptămâni postesc șase zile pe săptămână. Am învățat Vechiul și Noul Testament pe de rost. Ce mi-a mai rămas de făcut?" Bătrânul îl întreabă: "Ai acceptat disprețul ca pe o onoare? Ai fost în stare să alegi lipsa în locul câștigului?" Tânărul răspunde cu sinceritate: "Nu, părinte". Bătrânul continuă: "Ai știut să-i preferi pe străini părinților tăi, să alegi sărăcia în locul posedării de bunuri?" "Nu sunt încă în stare de așa ceva, părinte". "Ei bine, - încheie bătrânul - tu nu ai postit șase zile pe săptămână, nici nu ai învățat Vechiul și Noul Testament pe de rost, ci doar ți-ai înșelat sufletul".

Un misionar din Africa era plecat de acasă și în acest timp a venit la soția lui un negru cu amândouă mâinile tăiate. Ea l-a întrebat: "Ce este cu dumneata că n-ai mâini?" Omul acela furase și fusese pedepsit să i se taie mâinile. Dar a adăugat el: "Nu mâinile au făcut aceasta, ci inima".

Într-o duminică, spre amiază, o tânără doamnă spăla salata în bucătărie, atunci când soțul apropiindu-se de ea, pentru a o tachina, o întrebă: "Poți să îmi spui ce a zis părintele în predica de azi dimineață?" "Nu îmi mai aduc aminte", mărturisi femeia. "De ce mergi atunci la biserică să auzi predici, dacă nu ți le amintești?" "Vezi, dragul meu: apa spală salata mea și totuși ea nu rămâne în strecurătoare; cu toate acestea salata mea este în întregime curățată". Nu este important să luăm notițe. Este important să ne lăsăm curățați de Cuvântul lui Dumnezeu.

Domnul Cristos, vorbind despre inima omenească așa cum este ea și cum o cunoaște El, cunoscătorul inimilor, spune: "Din inimă ies gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânări, furturi, mărturii mincinoase, hule" (Mt 15,19).

Prorocul Ieremia zice în capitolul 17: "Inima este nespus de înșelătoare și de deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască?" Răspunsul nu este decât unul singur: "Eu, Domnul, cercetez inima și încerc rărunchii" (Ier 17,9-10)

Pentru curățirea inimii nu este decât un singur mijloc: sângele Domnului Isus Cristos, care ne curăță de orice păcat. Cine poate să spună: "Mi-am curățit inima, sunt curat de păcatul meu"? întreabă Scriptura. Și răspunsul nu poate fi decât că acest lucru nu stă în puterea omului să-l facă, dar tot Scriptura mai spune: "Sângele lui Isus Cristos ne curăță de orice păcat" (1In 1,7).

Îmi aduc aminte de o povestire cu o bătrână, trecută de optzeci de ani, o bătrână plină de evlavie, care se tânguia: "Măiculiță, ce să mă fac cu gândurile acestea rele? Niciodată n-am avut gânduri așa de rele ca acum, când sunt credincioasă". Atunci cineva a întrebat-o: "Îți plac? Vai, cum să-mi placă?" "Dacă nu-ți plac nu este nici un pericol. Când ți-or plăcea, atunci este pericol. Dar atâta timp cât ai în dumneata puterea care înlătură orice gând rău, păcătos, înseamnă că ai sarea lui Cristos (cf. Mc 9,50), care înlătură stricăciunea gândurilor rele".

Inima Neprihănită a Mariei, asemene Preasfintei Inimi a lui Isus, a ascultat Cuvântul, nu ca să-l uite, ci ca să-l pună în practică, devenind ființa cea nouă pe care și-a dorit-o Dumnezeu. Apoi Maica Domnului i-a ajutat și pe alții oameni să asculte și să împlinească acest Cuvânt al lui Dumnezeu. Să ne amintim numai de evenimentul de la Nunta din Cana, unde i-a îndemnat pe cei în lipsă să facă tot ceea ce Isus le va spune (cf. In 2,5).

În Maria, Dumnezeu a găsit o inimă lipsită de orice egoism, mereu atentă la cuvântul său, dăruită în întregime Duhului Sfânt. El a putut să-i descopere planul său de mântuire și modul de a coopera la acest plan în titlul de mamă a Mântuitorului.

Fericită este Fecioara Maria, care păstra cuvântul lui Dumnezeu și se gândea la el în inima ei (cf. Lc 2,19) Iar mama lui păstra toate cuvintele în inima ei (cf. Lc 2,51). Apoi i-a condus și pe alții pe această cale.

Dumnezeu vrea ca noi să putem spune cu Maria și cu profetul: "Mă voi bucura din toată inima în Domnul și va tresălta de veselie sufletul meu în Dumnezeul meu, căci m-a îmbrăcat cu haina mântuirii, m-a acoperit cu veșmântul veseliei ca pe un mire care poartă cunună împărătească și ca pe o mireasă împodobită cu giuvaierele sale" (Is 61,10).

Maria ne-a fost dată ca exemplu. Noi ne-am întors la ascultarea și împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu, așa cum ne-a învățat Isus și așa cum ne-a arătat Maria prin exemplul ei? Noi am ajutat și pe alții să vină la ascultarea și împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu, asemenea ei?

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 68.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat