Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Șapte noutăți editoriale

Editura "Sapientia" anunță apariția următoarelor cărți: Anton de Padova. O viață de lumină, scrisă de Amedeo Alexandre și Dante Bovo; cărții de rugăciuni Sfântul Anton de Padova, Introducere în viața evlavioasă, scrisă de sfântul Francisc de Sales, Gânduri de iubire, scrisă de Daniela Mărtișcă, Întrebările tinerilor, scrisă de André Manaranche, Lumina lumii. Papa, Biserica și semnele timpurilor, scrisă de papa Benedict al XVI-lea și Tăcerea timpului, scrisă de George M. Nicoară.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Anton de Padova. O viață de lumină, scrisă de Amedeo Alexandre și Dante Bovo. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților" în formatul 14x20 cm, are 224 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 15 lei.

Traducerea acestei cărți din limba italiană a fost realizată din limba italiană în timpul regimului comunist de un autor rămas necunoscut și a circulat în formă dactilografiată, întărind zelul apostolic al multor cititori. Traducerea respectivă a fost revizuită, după textul original, de pr. dr. Ștefan Lupu, profesor de teologie dogmatică la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași.

Această biografie a "sfântului minunilor", așa cum mai este cunoscut renumitul sfânt Anton de Padova, prezintă, în manieră istorico-literară, pe parcursul a treizeci de capitole, viața și faptele acestui om al lui Dumnezeu, care a reușit, într-o viață de numai 36 de ani, să apropie mulți oameni de Dumnezeu și de adevărata credință. Din paginile acestei cărți transpare umanitatea și simplitatea acestui preot și călugăr franciscan, prieten al lui Dumnezeu și al oamenilor.

Vorbind despre sfântul Anton de Padova, papa Benedict al XVI-lea afirmă că acesta "a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea spiritualității franciscane prin inteligența, echilibrul, zelul său apostolic și, în principal, prin fervoarea sa mistică. El vorbește despre rugăciune ca despre un raport de iubire, care îl împinge pe om să dialogheze cu Dumnezeu, creând o bucurie inefabilă care, în mod suav, cufundă sufletul în rugăciune. Anton ne amintește că rugăciunea are nevoie de o atmosferă de liniște, care nu coincide cu detașarea de gălăgia exterioară, ci este o experiență interioară".

Parcurgând paginile acestei cărți, cititorii vor întâlni aceste coordonate ale vieții "sfântului minunilor" și, meditând la exemplul său, vor putea crește în credință și în zel pentru cele sfinte.

Andrei Dumitrescu

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții de rugăciuni Sfântul Anton de Padova; cartea apare în colecția "Rugăciunile familiei creștine", în formatul 11x14, are 80 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 3 lei.

Viața creștină nu poate fi trăită în toată amploarea ei fără rugăciune, fără acel dialog dintre om și Dumnezeu. Pe drept cuvânt spunea sfântul Grigore de Nazianz că "nimic nu mi se pare mai atrăgător decât dialogul secret al sufletului cu el însuși și cu Dumnezeu". Despre importanța rugăciunii pentru un creștin a vorbit însuși Cristos, care ne-a învățat cui trebuie să ne rugăm, cum trebuie să ne rugăm, cât trebuie să ne rugăm, când trebuie să ne rugăm. Într-un cuvânt, ne-a învățat că viața unui creștin trebuie să devină o rugăciune continuă adresată lui Dumnezeu.

Dar pe lângă rugăciunea privată, Biblia ne invită și la rugăciunea comunitară, căci "unde doi sau trei se adună în numele" lui Cristos, acolo este prezent și el în mijlocul lor (cf. Mt 18,20). Prima comunitate a celor "doi sau trei" adunați în numele Mântuitorului este familia, Biserica domestică și cea dintâi școală a rugăciunii, în care orice creștin învață să i se adreseze lui Dumnezeu cu apelativul "Abb? - Tată". Și cum orice școală are nevoie de manuale, Editura "Sapientia" propune atât "învățătorilor", cât și "elevilor" din aceste școli de rugăciune o nouă colecție: "Rugăciunile familiei creștine".

Prima carte din această colecție conține rugăciuni adresate unuia dintre cei mai iubiți sfinți: sfântul Anton de Padova "care a avut o inimă înflăcărată de dragoste față de Dumnezeu și față de aproapele", sfântul la care aleargă "plini de încredere" mulțimi nenumărate de creștini, sfântul "care niciodată n-a respins vreo rugăciune a celor ce i s-au adresat".

Într-o minunată prezentare grafică, noua carte de rugăciuni oferă cinstitorilor "sfântului minunilor" în brațele căruia s-a odihnit Pruncul Isus cele mai răspândite rugăciuni, pentru diverse situații de viață, de necaz sau bucurie, pentru implorarea unui har sau pentru alegerea stării de viață, pentru familia proprie sau pentru o căsătorie fericită. Și lista ar putea continua. Alături de aceste rugăciuni pot fi găsite imnul și invocațiile către sfântul Anton, precum și novena către această "floare aleasă a vieții călugărești". Nu lipsește nici atât de iubita "trezenă sau devoțiunea pentru treisprezece marți".

Mesajul pe care îl lansează cititorilor această nouă carte de rugăciuni către sfântul Anton este următorul: "Dacă-ți trebuie-ajutor / Să te rogi încrezător, / Alegându-l de patron / Pe slăvitul sfânt Anton", altfel spus, parafrazându-l pe faraonul Egiptului: "Mergeți la Anton!".

Petru Ciobanu

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Introducere în viața evlavioasă, scrisă de sfântul Francisc de Sales și tradusă în limba română de pr. dr. Eduard Ferenț. Cartea apare în colecția "Maeștri ai spiritualității", în formatul 17x24 cm, are 266 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

Autorul acestei cărți este sf. Francisc de Sales (1567-1622), episcop și Învățător al Bisericii, pe care liturgia îl comemorează în fiecare an la 24 ianuarie. A fost episcop de Geneva (cu sediul la Annecy), remarcându-se printr-un zel deosebit față de sufletele ce i-au fost încredințate spre păstorire. Cartea a fost tradusă în limba română de către pr. dr. Eduard Ferenț, profesor emerit de teologie dogmatică la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași.

Acest volum deschide o nouă colecție - "Maeștri ai spiritualității" - pe care Editura "Sapientia" o propune celor interesați să cunoască mai bine gândirea și opera clasicilor spiritualității catolice.

În limba română a mai existat o traducere a acestei cărți, cu numele "Îndrumare la viața religioasă, de sfântul Francisc de Sales", apărută în anul 1930, la Editura "Presa Bună" din Iași, dar trecerea anilor a făcut ca această operă să fie puțin cunoscută. În plus, dorința multor persoane de a-și aprofunda credința a impus o nouă traducere a acestei opere de referință în spiritualitate.

Valoarea acestei cărți, una dintre cele mai importante din istoria spiritualității, este dată de structura solidă a capitolelor, construite pe o doctrină profund dogmatică, îmbogățită de o fină analiză psihologică și de imagini familiare sau istorioare educative. Limbajul foarte accesibil și clar transmite sufletului care-l caută pe Dumnezeu o lumină sigură și calmă. Cartea a apărut pentru prima oară în anul 1608, de atunci cunoscând numeroase ediții.

Firul roșu al acestei cărți este înțelegerea evlaviei sau al devoțiunii, pe care sf. Francisc de Sales o percepe astfel: "Adevărata și via devoțiune nu este nimic altceva decât o adevărată iubire a lui Dumnezeu; dar, cu toate acestea, nu o iubire oarecare: căci iubirea dumnezeiască, întrucât ne împodobește sufletul, se numește har, făcându-ne plăcuți înaintea Maiestății Divine; întrucât ne comunică puterea de a săvârși binele, se numește caritate; dar când ea a ajuns până la treapta perfecțiunii, făcându-ne nu numai să lucrăm binele, ci și să-l săvârșim cu grijă, frecvent și prompt, atunci se numește devoțiune".

Cartea conține cinci părți, care se constituie în tot atâtea etape de dezvoltare a credinței proprii și de armonizare a propriei vieți cu exigențele pe care le ridică procesul cunoașterii lui Dumnezeu.

Cartea este adresată tuturor celor care vor să înțeleagă mai bine ce este evlavia în viața de credință și de cunoaștere personală a lui Dumnezeu. Potrivit părintelui Ferenț, traducătorul cărții, "cartea de față poate fi pentru fiecare cititor un vademecum, un adevărat îndrumar pe drumul reînnoirii noastre umane și creștine".

Andrei Dumitrescu

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Gânduri de iubire, scrisă de Daniela Mărtișcă. Cartea apare în formatul 12x17 cm, are 158 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 8 lei.

Dumnezeu este iubire (1In 4,8) iar cunoașterea lui Dumnezeu presupune un itinerar continuu de căutare a Iubirii, de găsire a acesteia și de rămânere în ea. Iubirea pe care o emană inima de tată a lui Dumnezeu se cere comunicată și altora, iar noi, în calitate de creștini, suntem chemați să ne angajăm în a-l face cunoscut pe Dumnezeu-Iubire lumii de astăzi, care înțelege adesea atât de greșit misterul și frumusețea inefabilă a iubirii. De fapt, fiecare dintre noi este creat de darul gratuit și multiform al Iubirii și trăiește pentru a iubi și a fi iubit.

Avem cu toții nevoia înnăscută de a ne exprima iubirea de care este capabilă inima noastră, iar cea mai îndreptățită persoană care poate primi afecțiunea noastră este Tatăl nostru ceresc, de la care vin toate și spre care se îndreaptă toate. Volumul de față este o exprimare plină de recunoștință și afecțiune față de Dumnezeu din partea unei persoane încercate de viață, de experiența migrației, dar care a reușit să înțeleagă frumusețea vieții trăite cu Cristos în mijlocul acestei lumi.

Poeziile din această carte sunt o exprimare a omului credincios aflat în fața lui Dumnezeu, a cărui prezență se poate simți oriunde, care invită orice inimă la contemplație, la abandonare, la recunoștință. Autoarea a purtat un îndelungat dialog interior cu Dumnezeu, iar "ecourile acestui dialog interior, spontan și simplu, puțin câte puțin, au început să devină versuri, împărtășite acum nouă", așa cum ne spune pr. Leonard Diac, responsabil cu pastorația românilor din Lleida (Spania), unde autoarea a obținut în anul 2005 Premiul Academiei Regale Pontificale Bibliografice Mariane pentru poezia "Petale de flori", în cadrul concursului anual "Sfânta Fecioară a Unității", patroana tuturor comunităților romano-catolice românești din Spania.

În poeziile Danielei Mărtișcă transpare profunzimea trăirii, autenticitatea sentimentului religios, dorința de perfecțiune în credință și în viață, căutarea sinceră a lui Dumnezeu. Autoarea împărtășește cu simplitate și profunzime aceste "gânduri de iubire", căutând să ne convingă pe toți că adevărata viață creștină este cea care transmite optimism, bucurie și simplitate - roade ale unei inimi care s-a lăsat cucerită de Iubire și transmite și altora cele contemplate.

Părintele Leonard Diac, în cuvântul de prezentare a acestei cărți, ne spune că "acest volum ne scoate din sfera suprarealistă pentru a ne pune în față viața așa cum este ea, asimilată în lumina credinței. Este o invitație la a trece dincolo de mirajul formelor pentru a descoperi frumusețea omului obișnuit, pătruns de admirație în fața marilor mistere divine, cufundat în suferința revărsată în rugă, cuprins de febra căutării Luminii și de văpaia iubirii".

Andrei Dumitrescu

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Întrebările tinerilor, scrisă de André Manaranche și este tradusă din limba franceză de prof. Daniela Floareș. Cartea apare în formatul 14x20 cm., are 272 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

În inima fiecărui tânăr, aflat în plină vară a vieții, se nasc zilnic o mulțime de întrebări, condiționate de ambientul în care trăiește, în care își realizează formarea intelectuală, umană și spirituală. Pentru un răspuns corect și pentru o alegere cu adevărat constructivă este nevoie de persoane competente și cu viziune obiectivă, conștiente de responsabilitatea pe care o au atunci când oferă răspunsuri de care depinde viitorul unui om, mai ales în ceea ce privește aspectul religios.

Societatea contemporană propune astăzi multe răspunsuri care vor să fie autentice și corecte, însă ele nu au în vedere caracterul unitar al omului, ci accentuează mai curând latura consumului, a profitului imediat și a realizării exclusive de sine. Pentru a veni în ajutorul acelora care caută răspunsuri la întrebările care îi frământă, Editura "Sapientia" propune cartea Întrebările tinerilor, în care sunt adunate roadele experienței autorului. André Manaranche este preot francez, maestru în teologie și doctor în științe sociale, predă teologia la Seminarul Internațional din Ars (Franța), la Abația "Saint Wandrille" și la Școala de Evanghelizare pentru tineri "Jeunesse-Lumi?re". Face parte din Echipa franceză a Scoutiștilor din Europa, fiind consilier religios, iar în anul 1996, Fericitul papă Ioan Paul al II-lea l-a numit consultor în Congregația pentru Cler din Vatican. Cartea a fost tradusă din limba franceză de doamna prof. Daniela Floareș.

Acest volum "vine în întâmpinarea tinerilor răspunzând la întrebările lor într-o manieră simplă, directă, creativă, dar în același timp profund înrădăcinată în humusul tradiției biblice și teologice. Ea reprezintă un ghid sigur, plăcut la lectură, dovadă a iubirii autorului pentru tineri", după cum afirmă cardinalul Godfried Daneels, fost arhiepiscop de Malines-Bruxelles (Belgia), în "Prefața" care deschide această carte. Răspunsurile pline de optimism, scrise cu mintea și cu inima, pe care autorul le prezintă în cele patru secțiuni ale acestei cărți, corespund exigențelor reale, provocate de faptele vieții și de realitatea zilnică.

Recomandăm această carte tuturor celor care au nevoie de răspunsuri, dar și celor care trebuie să dea răspunsuri. Valoarea cărții este dată atât de limbajul simplu, accesibil tuturor, cât și de fidelitatea față de cuvântul lui Dumnezeu, față de magisteriul Bisericii și față de omul de astăzi de care dă dovadă autorul.

Andrei Dumitrescu

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Lumina lumii. Papa, Biserica și semnele timpurilor, scrisă de papa Benedict al XVI-lea și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate" în formatul 14x20 cm, are 224 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

Biserica este o comunitate de credință întemeiată de Isus Cristos din voința Tatălui și însuflețită permanent de Duhul Sfânt până la sfârșitul veacurilor. Fiind o comunitate, ea este formată din oameni care trăiesc în mijlocul unei societăți care nu întotdeauna a fost favorabilă credinței.

Secolul al XX-lea, cu transformările sale rapide și progresul fulminant pe care l-au înregistrat știința și tehnica, a născut în inima omului numeroase întrebări cu privire la propria persoană și la Dumnezeu. Deși cultura contemporană a înregistrat încercări ale omului de a da răspunsuri strict raționale la chestiuni spirituale, iar aceste încercări au avut pretenția de a soluționa întrebările intime ale omului, Biserica a observat un nou interes din partea omului de a înțelege credința și de a-l cunoaște mai bine pe Dumnezeu.

De aceea, "Biserica nu trebuie să se ascundă, credința trebuie să fie explicată; și poate fi explicată pentru că este rațională". Aceasta este premisa de la care pleacă această nouă carte-interviu a papei Benedict al XVI-lea, care a fost interpelat de jurnalistul german Peter Seewald, căruia papa i-a mai acordat două serii de interviuri, reunite în cărțile "Sarea pământului" (apărută în limba română la Editura "Sapientia" în anul 2005) și "Dumnezeu și lumea" (apărută în limba română la Editura "Sapientia" în anul 2009).

Cartea cuprinde discuții pe marginea a 18 chestiuni actuale, grupate în trei tematici ("Semnele timpurilor", "Pontificatul" și "Încotro mergem?").

În această nouă carte, tradusă din limba italiană de pr. dr. Mihai Pătrașcu, profesor de drept canonic la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, Peter Seewald surprinde cititorul cu "incisivitatea" întrebărilor sale curajoase și directe, care abordează teme de mare actualitate, precum criza economică globală, dictatura relativismului, problema abuzurilor sexuale înregistrate în rândul clerului, relația dintre Biserică, credință și societate.

Iar papa Benedict al XVI-lea, fiind pus în fața acestor întrebări, îl surprinde atât pe Peter Seewald, cât și pe oricare dintre cititorii interesați, deoarece dă impresia că este "un om tânăr și modern, nu unul care petrece timpul stând cu mâinile încrucișate, ci unul care îndrăznește în mod curajos, care rămâne curios. Un învățător sigur, dar și incomod, pentru că vede că pierdem lucruri la care în realitate nu putem renunța".

Citind această carte suntem convinși că, într-adevăr, Biserica nu se ascunde, ci spune lucrurilor pe nume. Din paginile acesteia transpare un mesaj de lumină și speranță pentru omul dezorientat al zilelor noastre. Biserica îl cheamă pe omul de astăzi la interiorizare, la schimbare, la convertire. "Există așa de multe probleme și toate trebuie să fie rezolvate, dar nu vor fi rezolvate dacă în centru nu este Dumnezeu și dacă nu devine din nou vizibil în lume".

Această carte, cu întrebări și reflecții de mare actualitate, se constituie ca o radiografie și analiză obiectivă a lumii în care trăim, realizată din perspectiva Bisericii. Prin diversitatea subiectelor discutate, prin limbajul clar și acuratețea informațiilor, cartea devine accesibilă oricărui om doritor să cunoască realitatea Bisericii Catolice și relația ei cu societatea contemporană.

Andrei Dumitrescu

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Tăcerea timpului, scrisă de George M. Nicoară. Cartea apare în colecția "Poezie religioasă" în formatul 12x20 cm, are 104 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 8 lei.

Nevoia de a înțelege ceva din ființa inefabilă a lui Dumnezeu este înscrisă în inima omului, în intimitatea ființei sale. Această nevoie existențială, această căutare continuă a divinității din partea omului străbate ca un fir roșu istoria umanității din toate timpurile și culturile.

Orizontul postmodern al contemporaneității, marcat de materialism și relativism, nu a stins setea după Dumnezeu, adeverindu-se astfel cuvintele sfântului Augustin: "Ne-ai creat pentru tine, Doamne, iar inima noastră nu se va liniști până ce nu se va odihni în tine". Da, deoarece omul este plăsmuit de iubirea gratuită și totală a lui Dumnezeu, iar căutările omului converg, chiar și în manieră inconștientă, spre întâlnirea sa cu Dumnezeu.

Aceste căutări ale omului pot fi înțelese în profunzimea lor prin meditație și inspirație, exact așa cum a făcut și autorul acestui volum de poezii, domnul George M. Nicoară. Vorbind despre geneza acestor versuri, din care transpare dorința sinceră a autorului de a se cunoaște pe sine însuși în raport cu realitățile create și cu Dumnezeu, domnul Nicoară ne spune că, la început, "a fost un timp de tăcere, care vorbește acum prin poezie". Este vorba de acea tăcere care favorizează meditația, care se înscrie în ecuația căutării neîntrerupte a lui Dumnezeu din partea omului, și care, ajungând la maturitate, simte nevoia să se întrupeze în cuvinte.

De ce Tăcerea timpului? Un răspuns îl avem tot din partea autorului, care dorește să stabilească un contact personal cu cititorul, căruia vrea să-i vorbească prin intermediul acestei cărți. Astfel, tăcerea timpului reprezintă "tăcerea dinainte de creație, este tăcerea divină a momentului atemporal, este tăcerea efemerului etern. Această tăcere tămăduitoare, creatoare de realități și de mituri, își găsește locul în această poezie dintre un trecut și un viitor, ce nu se întâlnesc niciodată, ci doar, parțial și inedit, prin intermediul prezentului. Liantul devine prezentul concret, "presărat cu amintiri" și cu speranța nepermis de frumoasă către viitor".

Poeziile reunite în acest volum ne îndeamnă și pe noi să ne lăsăm copleșiți de frumusețea tăcerii - cale privilegiată de apropiere de Dumnezeu - deoarece atunci când facem liniște în noi și în jurul nostru, vom putea asculta glasul lui Dumnezeu din inima noastră și din creație.

Andrei Dumitrescu

* * *

Anton de Padova, o viață de lumină,
Amedeo Alexandre - Dante Bovo, Ed. "Sapientia", 2012, 14x20 cm, 224 p., ISBN 978-606-578-057-6, 20 lei

Rugăciuni către sfântul Anton de Padova, <
Ed. "Sapientia", 2012, 11x14 cm, 80 p., 3 lei

Introducere în viața evlavioasă, <
Francisc de Sales, Ed. "Sapientia", 2012, 17x24 cm, 266 p., ISBN 978-606-578-035-4, 20 lei

Gânduri de iubire, <
Daniela Mărtișcă, Ed. "Sapientia", 2012, 12x17 cm, 158 p., ISBN 978-606-578-059-0, 8 lei

Întrebările tinerilor, <
André Manaranche, Ed. "Sapientia", 2012, 272 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-043-9, 20 lei

Lumina lumii. Papa, Biserica și semnele timpurilor. O convorbire cu Peter Seewald, <
Benedict al XVI-lea, Ed. "Sapientia", 2012, 14x20 cm, 224 p., ISBN 978-606-578-047-7, 20 lei

Tăcerea timpului, <
George M. Nicoară, Ed. "Sapientia", 2012, 12x20 cm, 104 p., ISBN 978-606-578-061-3, 8 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 69.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat