Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dublin (Irlanda): A 50-a ediție a Congresului Euharistic Internațional

În perioada 10-17 iunie 2012 are loc la Dublin, capital Republicii Irlanda, cea de a 50-a ediție a Congresului Euharistic Internațional, cu tema: "Euharistia: comuniunea cu Cristos și între noi". La congres participă și comunitățile de români, româno-catolici și greco-catolici, prezenți în capitală Irlandei.

Congresul Euharistic este o întrunire internațională a poporului lui Dumnezeu care țintește în special trei obiective:

- să conștientizeze locul central al Euharistiei în viață și misiunea Bisericii

- să ajute la îmbunătățirea înțelegerii și celebrării Liturgiei și a adorației euharistice

- să scoată în evidență dimensiunea socială a Euharistiei ca stimulent pentru practicarea carității.

Congresul, în mod normal, se desfășoară la fiecare patru ani. Celebrarea zilnică a Euharistiei este inima congresului. Programul lărgit al congresului include în timpul săptămânii și alte acțiuni liturgice și culturale, cateheze, mărturii și dezbateri în grupuri mici pe diferite teme.

Ultimul Congres Euharistic Internațional a avut loc în 2008 la Quebec, în Canada, și a constituit un izvor de speranța și reînnoire pentru miile de persoane care au luat parte. Irlandezii sunt familiari cu acest eveniment pentru că, tot în Dublin, s-a desfășurat și cea de a 31-a ediție a congresului în anul 1932. Mai trăiesc și acum persoane care își amintesc și au descris cu multă bucurie în mass-media, experiențe spirituale impresionante. Un martor ocular al acelui eveniment, episcopul maghiar Tihamer Toth, scria într-o carte a sa: "Fiecare participant la congres din străinătate a părăsit Dublinul cu această mare experiență: aici se poate spune, într-adevăr, că am umblat printre nepoții sfinților".

Este cunoscut faptul că în această perioadă Biserica Catolică Irlandeză trece printr-o perioadă de profundă tulburare din cauza așa-numitului "scandal al abuzării minorilor". Credința urmașilor "nepoților sfinților" este pusă la grea încercare. Arhiepiscopul de Dublin, dr. Diarmuid Martin, în perioada premergătoare congresului, a îndemnat în permanență poporul creștin să strângă rândurile în jurul Euharistiei și a clerului irlandez pentru a ieși cu bine din această încercare.

Deschiderea congresului a avut loc la arenele Royal Dublin Society (RDS), duminică, 10 iunie 2012, începând cu ora 14 cu primirea legatului papal și a delegațiilor din circa 120 de țări grupate după cele cinci continente. A urmat celebrarea Liturghiei de deschidere prezidată de cardinalul Marc Ouellet, prefect al Congregației pentru Episcopi și legat papal, alături de alți 40 de cardinali și circa 200 de episcopi, numeroși preoți și aproximativ 20.000 de credincioși pelerini de pretutindeni.

A doua zi, luni, 11 iunie 2012, a fost dedicată ecumenismului. Tema zilei a fost: "Comuniunea într-un singur Botez". Principalul moment al zilei a fost celebrarea la ora 9.30 a Liturghiei pe grupuri lingvistice în 34 de biserici din oraș alese ca biserici gazdă.

Biserica "Our Lady of Lourdes" unde celebram Liturghia noi, cei din comunitatea română de rit latin, a fost desemnată biserică gazdă pentru vorbitorii de limba română. Întrucât nu a fost înscris un grup mai consistent de pelerini români la organizatorii congresului, s-a decis, la cerere, ca pentru pelerinii români care au venit pe cont propriu cât și pentru românii care sunt aici, Liturghia să se celebreze la ora 20.00 - oră la care celebram, de altfel, Liturghia în fiecare zi în limba română. Fiind zi de lucru, cei care locuiesc aici merg la muncă, duc și aduc copii de la școală și nu pot participă dimineață. La această Liturghie a participat și părintele greco-catolic Vasile Orghici împreună cu câțiva credincioși din comunitatea sa. Am avut și un preot la spovezi la dispoziția credincioșilor înainte și în timpul Liturghiei, pr. Gabriel Dancă, pelerin la congres, și va fi la dispoziție pentru spovezi în fiecare zi pe durata congresului înainte cu o oră și în timpul Liturghiei de la ora 20.00.

Potrivit înscrierilor la organizatorii congresului, Biserica Catolică din România este reprezentată de ÎPS György Jakubiny, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia.

Ziua a treia, marți, 12 iunie 2012, a fost dedicată familiei, cu tema: "Comuniunea în Căsătorie și Familie".

Miercuri, 13 iunie 2012, ziua a patra, cu tema: "Preoția și slujirea preoțească în slujba comuniunii", se încheie cu o procesiune cu preasfântul sacrament pe străzile orașului în jurul complexului RDS pe o distanță de aproximativ 4 km, începând cu ora 19.00. Noi am celebrat în limba română sărbătoarea Sfântului Anton "om al Euharistiei", la ora 20.00, cu binecuvântarea copiilor și sfințirea crinilor, cu o mare participare a credincioșilor.

Tema zilei a cincea a fost "Reconcilierea".

Ziua a șasea, sărbătoarea Preasfânta Inimă a lui Isus, a avut tema: "Comuniune în suferința și în vindecare". Liturghia de la ora 20.00, în limba română, a fost urmată de adorația euharistică și binecuvântarea cu preasfântul sacrament a tuturor adoratorilor lui Isus din ostia sfântă.

Sâmbătă, ziua a șaptea, 16 iunie, Inima Neprihănită a Mariei, a tratat tema "Comuniunea în cuvânt prin Maria".

Liturghia de închidere a congresului - numită "Statio Orbis" - "Liturghia lumii" se va celebra duminică, 17 iunie 2012, începând cu ora 13, pe stadionul "Croke Park", cu 82.300 de locuri (al patrulea din Europa, după capacitate). Sunt așteptați să participe aproximativ 100.000 de credincioși, între care și români.

Pr. Eugen Țîmpu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-17 iunie: Dublin (Irlanda): A 50-a ediție a Congresului Euharistic Internațional


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat