Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul bisericii "Sfântul Anton de Padova"

După sărbătoarea Mirului în care l-am avut lângă noi pe PS Aurel Percă, a sosit și momentul mult așteptat în care PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie din cadrul hramului în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași, la 13 iunie 2012. Au concelebrat 38 de preoți în fața altarului.

La sărbătoare nu puteau lipsi preoții care ajută biserica să fie tot mai vie și mai frumoasă, și anume părintele paroh Alois Farțadi, părintele Ionuț-Eremia Imbrișcă și părintele colaborator Florin-Petru Sescu. De asemenea, a mai luat parte la sărbătoare și părintele Petru-Sebastian Tamaș, fost vicar, părintele Iosif Comorașu, fost paroh al bisericii, preoți sfințiți din parohia noastră, surori din diferite congregații, dar și creștini de la alte parohii vecine.

Părintele Vasile Petrișor a predicat comunității despre sfântul Anton, despre faptul că și o mică rugăciune în fața sfântului ne-ar aduce o mare minune. Sfântul Anton este cunoscut și sub numele de Sfântul Minunilor, de aceea se povestește că a ajuns în orașul Rimini unde a vorbit peștilor deoarece lumea nu dorea să îl asculte și peștii i-au ascultat predica.

Predica părintelui ne-a mai învățat că nu e bine să fim zgârciți. Tot din viața sfântului Anton aflăm o altă minune care ne servește ca învățătură. Se spune că în Florența murise un om lipsit de generozitate, iar sfântul Anton, pentru a dovedi cât de nevrednic este să fii zgârcit, a spus că inima acestuia se găsește în cufărul lui cu bani. Și așa a fost: oamenii au deschis cufărul cu bani și acolo era inima acestuia care încă mai bătea.

Sărbătoarea în comunitatea noastră a continuat și ne-am rugat la bunul Dumnezeu invocându-l pe patronul nostru ceresc în rugăciunea credincioșilor. Darurile de la ofertoriu au fost aduse în fața PS Petru Gherghel ca semn de mulțumire, iar cântările de la sfânta Liturghie au fost ridicate în cinstea sfântului Anton, fiind pregătite de cele două coruri ale bisericii: corul adulților și corul "Jubilate", corul tinerilor.

În procesiune a pornit toată comunitatea în frunte cu copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie care au aruncat petale de flori în fața statuii Sfântului Anton, în frunte cu preoții și corul care intonau imnuri de slavă. Binecuvântarea de la final a fost asupra copiilor care s-au adunat în fața altarului, asupra crinilor și asupra tuturor credincioșilor prezenți la sărbătoare.

Fie ca această sărbătoare să ni-l aducă pe sfântul Anton mai aproape de noi, astfel încât să putem mărturisi lumii întregi credința noastră.

Andreea Gheț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 iunie: Iași: Hramul bisericii "Sfântul Anton de Padova"

* * *

13 iunie: Iași: Hramul bisericii "Sfântul Anton de Padova". Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat