Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrarea Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților

Cea de-a LXVI-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților a fost marcată la Iași, printr-o oră de rugăciune ce s-a desfășurat în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", vineri, 15 iunie 2012, în solemnitatea Preasfânta Inimă a lui Isus. La celebrare au participat alături de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă preoții din parohiile din Iași și din împrejurimi.

Luna iunie, dedicată Inimii Preasfinte a lui Isus, reprezintă pentru credincioșii catolici o ocazie fericită pentru a întâlni și experimenta iubirea lui Dumnezeu, manifestată în taina euharistică și în misterul inimii lui Isus. Apropierea de el și de iubirea inimii sale aprinde în suflete curajul și speranța divină. În același timp, este o lună fericită și cu un mesaj puternic, mai ales pentru preoți, slujitorii altarelor și apostolii iubirii Inimii Preasfinte.

"În iubirea și grija sa față de cei care sunt chemați să fie apostolii iubirii divine, preoții noului legământ, sfânta Biserică se apleacă cu viu interes spre ei, arătându-le necontenit marea demnitate de care se bucură, precum și responsabilitatea pe care trebuie să o arate în toată viața lor", se citește în scrisoarea PS Petru Gherghel adresată preoților din întreaga dieceză.

Anul acesta, Congregația pentru Cler, cu binecuvântarea Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, îndreaptă spre toți slujitorii altarelor și ai poporului lui Dumnezeu, ca o expresie de mare prețuire, o scrisoare specială, cu o invitație de suflet: "Aceasta este voința lui Dumnezeu: ca voi să fiți sfinți" (1Tes 4,3).

Solemnitatea Inimii Preasfinte le oferă tuturor preoților, și nu numai, ocazia unei rugăciuni comune, pentru ca drumul lor de slujire să fie un drum de sfințenie și de adevărat apostolat pentru vestirea și răspândirea cuvântului lui Dumnezeu și a credinței.

Celebrarea a început la ora 12.00. Înaintea preasfântului sacrament, celebrantul principal, pr. Eduard Soare, i-a invitat pe cei prezenți să înalțe rugăciuni către Marele Preot, rugăciuni pentru sfințirea lor, a celor care se parcurg drumul consacrării și al slujirii depline. A urmat proclamarea cuvântului lui Dumnezeu. Lectura luată din Prima Scrisoare a sfântului apostol Petru a reamintit îndemnul primit în ziua consacrării: "Păstoriți turma lui Dumnezeu care v-a fost încredințată!". Acesta este minunatul destin al preoților: să lucreze pentru sfințirea fraților lor, lucru care nu este posibil fără a lucra mai întâi la sfințirea proprie.

Evanghelia proclamată a cuprins un fragment din Evaghelia după sfântul Ioan, care a reamintit tuturor că toți cei care fac voia Tatălui nu mai sunt servitori, ci prieteni. Totodată, în textul evanghelic s-a amintit și faptul că darul Preoției nu aparține persoanei, ci lui Cristos. El este cel care cheamă.

După un scurt moment de meditație asupra darului primit, toți prezenți s-au rugat Ora medie. PS Petru Gherghel a invocat ajutorul și ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria pentru toți preoții diecezei, amintind și de acei preoți aflați în suferință, în încercări, precum și de cei care își desfășoară activitatea pastorală departe de casă, în alte țări.

A urmat binecuvântarea cu preasfântul sacrament și rostirea rugăciunii Angelus. În încheiere, Preasfințitul le-a mulțumi celor prezenți, dar și celor care, din cauza distanței sau a bolii, s-au aflat uniți în cuget și rugăciune cu cei adunați în catedrală.

În scrisoarea Congregației pentru Cler adresată preoților se poate citi:

"Astăzi, mai ales preoții, prin adorația și slujirea lor zilnică, trebuie să readucă totul la comuniunea trinitară: numai plecând de la ea și intrând în ea, credincioșii pot descoperi cu adevărat chipul Fiului lui Dumnezeu și actualitatea sa, și pot ajunge într-adevăr la inima oricărui om și în patria în care toți sunt chemați. Numai așa noi, preoții, putem oferi din nou oamenilor de astăzi demnitatea de a fi persoană, sensul relațiilor umane și al vieții sociale, și scopul întregii creații.

«A crede într-un singur Dumnezeu care este iubire»: nu va fi posibilă o nouă evanghelizare dacă noi, creștinii, nu vom fi în stare să uimim și să emoționăm lumea din nou prin vestirea naturii iubirii Dumnezeului nostru, în cele trei persoane divine care o exprimă și care ne învăluie în însăși viața lor.

Lumea de astăzi, cu rănile ei din ce în ce mai dureroase și mai neliniștitoare, are nevoie de Dumnezeu-Treime, iar vestirea lui este datoria Bisericii.

Biserica, pentru a putea împlini această datorie, trebuie să rămână în mod indisolubil unită cu Cristos și să nu se mai despartă de el niciodată; ea are nevoie de sfinți care să locuiască "în inima lui Isus" și care să fie martori fideli ai iubirii trinitare a lui Dumnezeu".

În încheiere preoții sunt chemați la sfințenie pentru a sluji lumea și Biserica, într-un context în care pericolele și răul se năpustesc cu furie asupra tuturor oamenilor, și mai ales asupra preoților, când slăbiciunile omenești îi amenință și pe toți, grija pentru sfințire trebuie să fie o preocupare și mai mare, așa încât, în lumina misterului iubirii și a crucii, toți să poată să se păstreze în comuniune cu acela care este izvorul iubirii și al sfințeniei și astfel să fie pentru ceilalți un continuu izvor sfințitor de suflete.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 iunie: Iași: Celebrarea Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat