Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Examen de bacalaureat la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

Părinții diaconi de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași au susținut la 14 iunie 2012 examenul de bacalaureat în teologie, în fața unei comisii de examinare coordonată de PS Petru Gherghel, din care au mai făcut parte pr. dr. Ștefan Lupu, profesor de teologie dogmatică; pr. dr. Lucian Farcaș, profesor de teologie morală; pr. dr. Iulian Faraonu, profesor de exegeză. Din aceeași comisie au făcut parte rând pe rând și părinții profesori care au coordonat lucrările finale ale candidaților la examenul de bacalaureat în teologie.

Din anul 1995, de când Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași este afiliat Universității Pontificale din Lateran, fiecare seminarist, la sfârșitul studiilor, susține un examen a cărui finalitate presupune primirea din partea candidatului a diplomei de bacalaureat în teologie, din partea universității sus-numite și a diplomei de licență, din partea statului român.

Anul acesta s-au prezentat pentru examenul de bacalaureat în teologie 14 candidați. Aceștia, cu o oră înainte de examenul propriu-zis, au tras la sorți câte două subiecte din cele zece propuse pentru examen, care abordează în manieră interdisciplinară teme din teologia dogmatică, exegeză și teologia morală. Totodată, pe parcursul ultimului an de teologie au pregătit câte o lucrare de circa 40 de pagini, lucrare pe care, de asemenea, au trebuit să o susțină în cadrul acestui examen.

La sfârșit, într-un cadru solemn, președintele comisiei, PS Petru Gherghel, în numele Universității Pontificale din Lateran și al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a făcut cunoscut absolvenților calificativul pe care l-au obținut cu ocazia acestui examen, urmând ca la o dată ulterioară aceștia să primească și diplomele care atestă calificativul obținut. Acesta poate fi: "bene probatus", "cum laude", "magna cum laude" sau "summa cum laude".

Bacalaureatul, în universitățile pontificale, constituie primul grad academic înaintea licenței și a doctoratului.

Andrei Dumitrescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 iunie: Iași: Examen de bacalaureat la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat