Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Din viața comunității catolicilor români

Deoarece o vorbă înțeleaptă spune că "este mai mare bucuria atunci când dai decât atunci când primești" dorim să împărtășim cu vizitatorii paginii dumneavoastră o serie de evenimente legate de viața comunității noastre catolice române din Padova.

1. Devoțiunea lunii mai

În seara zilei de 31 mai 2012, am încheiat printr-o celebrare deosebită devoțiunea lunii Preasfântului Rozariu. În prezența sfântului sacrament am meditat misterele de lumină oferind o ultimă jertfă de rugăciune pentru unitate. De fapt, în fiecare zi din această lună, ne-am strâns lângă altarul preacuratei pentru a ne ruga sfântul Rozariu și pentru a încredința Maicii Domnului unitatea Bisericii și a familiilor noastre. La terminarea rugăciunii de seară icoana a fost găzduită pe rând de familiile care s-a înscris și care au dorit ca în felul acesta să o aibă pe Maica Domnului ca oaspete deosebit în casele lor.

2. Pelerinajul la Medjugorje

În perioada 1-3 iunie 2012, un grup de 53 de credincioși, copii, tineri și mai vârstnici, a avut bucuria de a participa la un pelerinaj organizat la sanctuarul Maicii Domnului de la Medjugorje. A fost un moment deosebit cu atât mai mult cu cât, pe lângă rugăciunile care se fac în mod obișnuit, respectiv sfântul Rozariu pe Colina Aparițiilor și Calea Crucii pe muntele Krisevac, am avut ocazia de a fi printre cei prezenți la crucea albastră, în momentul în care Maica Domnului a transmis vizionarei Mirjana mesajul pentru luna iunie, așa cum o face în fiecare dată de 2 a lunii. Nu mică ne-a fost mirarea atunci când, ascultând conținutul mesajului, ne-am dat seama că Maica Domnului vorbește despre modul în care se poate deschide Poarta Raiului. Era tocmai tema cărțuliei pe care părintele ne-a citit-o în prima zi de pelerinaj, în timp ce călătoream spre Medjugorje: "La poarta Raiului". Mai în glumă, mai în serios, aceasta prezintă rolul pe care sfântul Petru îl are de a-i verifica pe cei care se înfățișează înaintea-i și a le hotărî, în funcție de cele săvârșite în viața pământească, soarta veșniciei.

3. Prima Împărtășanie

În solemnitatea Trupul și Sângele Domnului care, aici în Italia ca și în multe alte țări din Occident, s-a celebrat duminică, 10 iunie 2012, doi copii din comunitatea noastră, alături de alți patru veniți din localități învecinate, pentru prima oară în viață i-au oferit lui Isus sufletul lor curat și l-au primit cu vrednicie și cu mare bucurie în sfânta Împărtășanie. Alături de ei am împărtășit bucuria prezenței reale a Mântuitorului în sfânta Euharistie și am trăit și noi intensitatea emoției primirii lui Isus.

4. Tredicina Sfântului Anton

Tot în aceeași zi, la ora 12.15, în bazilica "Sfântul Anton", comunitatea noastră a participat alături de celelalte comunități de emigranți, la sfânta Liturghie a comunităților străine din cadrul Tredicinei Sfântului Anton. În fiecare zi, de pe 1 până pe 13 iunie, bazilica găzduiește comunități parohiale de pretutindeni care vin la mormântul sfântului și-i cinstesc amintirea lăudându-l pe Dumnezeu pentru minunile pe care le înfăptuiește prin intermediul vrednicului său slujitorului, sfântul Anton de Padova.

5. Procesiunea de Ziua Sfântului Anton

Anul acesta, pentru prima oară s-a dorit ca, la procesiunea tradițională care se face pe data de 13 iunie, în sărbătoarea Sfântul Anton de Padova, după Liturghia de la ora 17.00, alături de grupurile și organizațiile care însoțesc statuia sfântului, să fie și un grup de persoane îmbrăcate în costumele populare specifice comunității de emigranți din care provin. Am răspuns cu entuziasm acestei invitații însă vremea nu a permis desfășurarea procesiunii astfel încât am participat la sfânta Liturghie de la ora 19.00 cinstind în felul acesta, cred, într-un mod mai potrivit pe sfântul Anton decât dacă am fi reușit să ieșim în procesiunea dorită.

Comunitatea catolică română din Padova

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 iunie: Padova: Din viața comunității catolicilor români


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat