Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sărbătoarea Sfântul Anton de Padova (1195-1231)

Anul Familiei: Părinții credincioși dau lui Dumnezeu și lumii, copii sfinți.

Deși sfântul Anton de Padova este cunoscut mai mult ca "Sfântul Minunilor", totuși Biserica dorește că noi să alergăm la sfântul Anton mai întâi ca la "un predicator de seamă al evangheliei", ca la un preot și ca la un misionar, pentru că aceasta este misiunea pe care Isus a încredințat-o fiecărui creștin, fiecărui ucenic. (cf. Mt 28,19-20; Mc 16,15-16; Lc 10,1-9; Fap 1,8); și numai după aceea trebuie să alergăm la sfântul Anton de Padova ca la unul care a primit de la Dumnezeu și darul de a face minuni, spre slava sa și spre mântuirea sufletelor.

Iată ce ne spune rugăciunea "Colecta" de la această sfântă Liturghie: "Dumnezeule atotputernic și veșnic, tu ai dăruit poporului tău, în sfântul Anton de Padova, un predicator de seamă al evangheliei și un mijlocitor puternic în necazuri..." Deci întâi ne este recomandat ca apostol și apoi făcător de minuni.

Suntem în Anul Familiei, când Dumnezeu cere ca familiile creștine să devină pepiniere de sfinți.

Chiar de la început trebuie să spunem că sfântul Anton a avut șansa de a se naște într-o familie nobilă, atât social, cât și religios. Tatăl său, Martin de Bouillon, ocupa un post înalt la Curtea Regală. Mama sa, Tereza de Treveira, era o femeie cu însușiri sufletești distinse. Copilul a primit la botez numele de Ferdinand și a fost crescut cu toată grija împreună frații si surorile sale. În familie domnea un autentic spirit creștin, iar el a fost hrănit prin învățături bune și mai cu seamă prin exemplul bun al părinților. Familia lui bună creștină și-a pus amprenta pe toată viața lui.

Cu o astfel de educație creștină, nu e de mirare că, de mic copil, Ferdinand era foarte supus, pios, milostiv față de săraci și trăia într-o curățenie sufleteasca desăvârșită. Nu lăsa să treacă nici o zi fără sfânta Liturghie și fără o faptă de milostenie. Totdeauna se arata serios și om cu voință tare.

Două întâmplări din copilăria sa, ne arată buna creștere creștină primită în familie:

Pe când era copil și se juca în fața casei părintești, Ferdinand, adică sfântul Anton de Padova de mai târziu, a auzit bătăi în poartă. A alergat să vadă cine este. În fața porții a văzut un copil de vârsta lui, de o frumusețe uimitoare, cu o traistă de cerșetor pe umăr. "Ce dorești?" l-a întrebat Ferdinand. Drumețul a pus traista jos, a desfăcut-o și l-a invitat să privească înăuntru, zicându-i: "Iată ce vreau! Vreau inima ta". În traistă avea o mulțime de inimi roșii, parcă vii și strălucitoare. "Dar cine ești? l-a întrebat Ferdinand. "Nu-i nevoie să-ți spun, a zis micul cerșetor de inimi, fiindcă mămica ta ți-a vorbit de multe ori despre mine" Strângându-și traista, a dispărut. Era Isus care i-a cerut inima. Fernando i-a dat-o, o dată pentru totdeauna.

Odată, voind să alunge o ispită de neîncredere în Dumnezeu, cu care diavolul îl necăjea, pe când se ruga la altarul Maicii Domnului, făcu o cruce cu degetul pe scara de marmoră. Ispita dispăru, însă crucea rămase întipărită, ca și cum ar fi fost făcută pe o ceară moale. Cu această minune începe seria de biruințe pe care acest om al lui Dumnezeu avea să le câștige asupra diavolului.

Deci, un copil cu o asemenea creștere bună nu avea să se mulțumească cu o viață creștină comună. El a voit să dea mai mult lui Dumnezeu și semenilor săi. Astfel că la vârsta de 15 ani, cunoscând pe deplin deșertăciunea pământească și pentru a-și pune la adăpost virtuțile îngerești, pe de o parte, și pentru a se ști dăruit cu totul în slujba lui Dumnezeu, pe de altă parte, se călugări în Mănăstirea Canonicilor regulari ai Sfântului Augustin, din apropierea orașului său natal Lisabona. Dorind apoi o deplină singurătate după care se zbătea sufletul său, trecu în mănăstirea din Coimbra.

Râvna cea mare cu care a pornit pentru deprinderea virtuților călugărești și știința luminoasă ce o agonisise timp de 9 ani îl duc la darul preoției, pe care l-a primit în anul 1219.

În anul 1220 se aduc cu mare cinste în Coimbra moaștele celor dintâi martiri Ordinului Franciscan: Bernard, Petru, Acursiu, Audiut și Oton. Trimiși de sfântul Francisc în Maroc, acești călugări au predicat evanghelia cu mare curaj și au luminat pe mulți cu învățătura lui Cristos. Pentru acest lucru, sultanul Miramolin i-a pus în lanțuri și a poruncit să fie apoi tăiați în bucăți și aruncați la câini. Însă Dumnezeu a preamărit moartea aceasta groaznică a slugilor sale cu mari minuni și creștinii s-au grăbit să adune și să cinstească moaștele lor, aducându-le în țară creștină cu mare pompă. Ferdinand luă parte la sărbătorire și, cuprins de dorul muceniciei, trece la franciscani, ca să poată merge și el în misiuni și aici să-și dea viața pentru credință. Avea atunci 25 de ani.

El cere să plece în Africa, în urma confraților săi, morți nu demult pentru credință. Dorința i se împlinește și pleacă fericit cu o corabie spre Maroc. Însă Providența dumnezeiască îl voia în altă muncă apostolică. Ajuns în Africa, se îmbolnăvește și e obligat să se întoarcă. O furtună se dezlănțuie cu mare furie pe mare și, în cele din urmă, după grele încercări, ajunge în Sicilia.

Dacă nu martir, atunci un predicator și un apostol. Era pregătit și pentru aceasta.

Era în anul 1222. Se ținea sfințire de preoți la Florii și, nefiind cine să predice, Anton fiind de față, primi poruncă să se urce în amvon și să țină el predica de ocazie. A fost o revelație!

Atunci s-a văzut cât dar dumnezeiesc se adăpostea în acest om umil, câtă putere de convingere avea în cuvânt. Sfântul Francisc, aflând de cele întâmplate, îl numi predicator, iar pentru a-i arăta stima ce o avea pentru dânsul, îi zicea episcopul meu.

Anton se puse cu tot zelul în slujba sufletelor și alerga acolo unde era primejdia mai mare. Ca și astăzi, timpurile de atunci erau foarte triste și moravurile erau stricate. Puterea lui de convingere, ajutată de știința teologică ce o stăpânea, și mai ales sfințenia vieții lui, aduceau în sufletele oamenilor lumina și tăria necesară întoarcerii la Dumnezeu.

Sfântul Anton a fost ales de însuși sfântul Francisc ca să învețe teologia pe ceilalți călugări din mănăstirea din Bologna, unde a demonstrat că este vrednic de titlul de doctor în teologie ce avea să i-l dea obștea. Papa Grigore al IX-lea, auzindu-l predicând, l-a numit "Chivotul legii". Pius al XII-lea, în anul 1946, l-a declarat învățător al Bisericii cu apelativul de "doctor evangelicus".

Isus însuși i s-a arătat pentru a-l mângâia și întări în muncile sale apostolice. La fel i-a apărut și Maica Domnului, pentru a-l încuraja și întări.

Pe când era odată la Camposampiero, orășel aproape de Padova, și veghea noaptea în rugăciune, în casa contelui de acolo, Pruncul Isus i se arătă într-o strălucire mare și se lăsă luat în brațe și dezmierdat de Anton, care, fericit la culme, îi spune cele mai dulci vorbe de iubire. Contele văzu și auzi totul și povesti și altora minunea aceasta. Iată pentru ce sfântul Anton apare pe icoane cu Pruncul Isus în brațe.

Într-o zi de 15 august, Fecioara Maria i s-a arătat în toată strălucirea de Regină a Cerului. Sfântul, îmbărbătat de această vedenie, a pus și mai mare râvnă în slujba mântuirii sufletelor.

Minunile pe care sfântul Anton pe care le-a invocat de la Dumnezeu și pe care cu putere de sus le-a înfăptuit, au fost numai spre slava lui Dumnezeu și spre convertirea inimilor.

Psalmistul spune: "Legea Domnului este desăvârșită, înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată, îl face înțelept pe cel neștiutor" (Ps 19,8).

Orașul Rimini era în stăpânirea ereticilor valdenzi și în nici un chip locuitorii nu veneau la calea cea bună. Sfântul, văzându-i peste măsură de îndărătnici, îi lăsă și merse la malul mării, chemă peștii ca să asculte ei cuvântul lui Dumnezeu. Și iată că, spre mirarea celor de față, o mulțime mare de pești se apropie de mal și, cu mare luare aminte, ascultă vorbele sfântului. Atunci multe suflete s-au întors la Dumnezeu.

Pentru a convinge pe ereticul Bonvillo că în sfânta Euharistie se află trupul și sângele lui Isus Cristos cu adevărat, sfântul a făcut ca un măgar să lase la o parte nutrețul și să cadă în genunchi înaintea sfintei Euharistii. Ereticul și tovarășii lui s-au convertit la credința adevărată.

Niște broaște gălăgioase împiedicau laudele lui Dumnezeu. Anton le-a poruncit să tacă. Și nu au mai deranjat niciodată predicile sfântului.

Altă dată satana însuși a venit să deranjeze predicile sfântului Anton, printr-un vânt ca la Rusalii, căci și Anton predica ca la Rusalii, căci toți îl auzeau și-l înțelegeau, și mulți se converteau. Numai cât a privit într-acolo, diavolul a fugit și nu a mai deranjat niciodată vreo predică a sfântului Anton.

Numărul sufletelor câștigate pentru o viață sfântă era nespus de mare, iar virtuțile lor creștinești ni le arată viața fericitei Elena Enselmini, ridicată la cinstea altarelor.

Cât de mult punem noi la inimă trimiterea pe care ne-a făcut-o Isus de a predica și învăța pe alții evanghelia? De la botezul nostru, am primit pe Duhul Sfânt și am fost trimiși în lume ca să vestim mântuirea adusă de Isus, prin jertfa sa de la cruce.

Și noi trebuie să spunem astăzi cu profetul Isaia și cu sfântul Anton de Padova: "Domnul m-a uns și m-a trimis să aduc săracilor vestea cea bună, să-i vindec pe cei cu inima zdrobită; să le vestesc celor închiși eliberarea și celor prinși în război libertatea; să dau de știre un an de milostivire al Domnului; să-i mângâi pe toți cei întristați; să aduc alinare celor care plâng în Sion; să le pun pe cap o coroană împărătească în locul cenușii de pocăință, să le schimb veșmântul de doliu cu untdelemnul bucuriei, să le pun haine de sărbătoare în locul disperării" (Is 61,1-3).

Astăzi sunt foarte mulți oameni sărăciți de diavol și care au inima zdrobită de durere; sunt foarte mulți prizonieri ai patimilor rele care așteaptă eliberarea; sunt foarte mulți oameni întristați și care plâng făcând pocăință; sunt foarte mulți oameni care așteaptă să schimbe veșmântul de doliu cu haina de sărbătoare. Suntem și noi chemați și trimiși la ei. Dacă acești oameni se pierd, într-o zi vom fi întrebați de soarta lor.

Ieri a fost timpul de lucru al sfântului Anton de Padova. Astăzi este timpul nostru de lucru în via Domnului. Sfântul Anton a lucrat cu darul primit de la Dumnezeu. Și noi trebuie să lucrăm cu darurile primite. Să nu uităm că cel care și-a îngropat "talantul" a fost aspru judecat de Dumnezeu.

Pentru că în această zi, când îl sărbătorim pe sfântul Anton de Padova, se binecuvântează copiii și crinii, ne îndreptățește să spunem că minunile pe care ni le cere nouă Dumnezeu astăzi sunt: să ne dobândim suflete curate ca de copil și vieți parfumate de virtuți. Minunile pe care Dumnezeu ni le cere nouă astăzi, sunt convertirile, aducerea semenilor noștri la credință. În fața acestor minuni însuși Dumnezeu și îngerii lui se bucură (cf. Lc 15,7.10).

Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat