Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sfântul Nicolae": Conferirea sacramentului sfântului Mir

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, au administrat sacramentul Mirului, duminică, 10 iunie 2012, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.30, celor 120 de candidați, copii și tineri, din Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău.

Biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău a fost duminică un adevărat cenacol în care păstorii Bisericii locale, împreună cu preoții parohiei și preoți oaspeți, alături de un mare număr de credincioși, prieteni, rude, părinți și nași, i-au însoțit pe cei 120 de copii și tineri care au primit darul Duhului Sfânt.

Pentru evenimentul primirii sacramentului Mirului candidații s-au pregătit timp îndelungat. Au aprofundat învățătura Bisericii cuprinsă în catehism, au studiat și i-au întrebat pe profesorii de religie care s-au ocupat de pregătirea lor pentru acest moment și s-au bucurat de atenția și îndrumarea pr. Ciprian Bișoc și a pr. Marius-Claudiu Dumea, care s-au străduit ca aceia care vor primi sacramentul Mirului să știe ce primesc și să fie conștienți la ce se angajează prin acest sacrament al maturității creștine.

Pentru sfânta Liturghie biserica a fost atent pregătită, pentru a fi un adevărat cenacol în care Duhul să coboare și să se simtă bine între oameni, în casa lui Dumnezeu. Însă podoaba cea mai frumoasă au reprezentat-o candidații pregătiți să-l primească pe Duhul Sfânt cu darurile sale. Ei au participat sâmbătă la o zi intensă de pregătire, când s-au spovedit alături de părinții și nașii lor, au făcut o repetiție generală și o repetiție la cântările pentru Liturghie; astfel încât, la sfânta Liturghie de Mir, susținuți de orgă, chitară, vioară și tobe au cântat deosebit de frumos, exprimându-și bucuria revărsării Duhului prin sacramentul sfântului Mir.

Liturghia a fost precedată de procesiunea din biserica "Sfântul Nicolae" către biserica "Sfinții Petru și Paul", crucea procesională fiind ca un stindard pe care tinerii, urmați de păstorii lor, l-au urmat până în fața altarului unde aveau să primească darul Duhului. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași. Alături de excelența sa au concelebrat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău și paroh al comunității Bacău "Sfântul Nicolae", pr. Anton Săbăoanu, directorul Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău, pr. Comorașu Iosif, paroh la "Sfânta Cruce" Bacău, pr. Andrei Cocianga, paroh la "Sfântul Francisc" Bacău, pr. Isidor Mocanu, pr. Felix Măriuț, pr. Pius-Petru Iancu, pr. Ștefan Ghența, pr. Ștefan Erdeș, pr. Vincențiu Grosu, pr. Ciprian Bișoc și pr. Marius Claudiu Dumea.

Cuvântul de învățătură a fost susținut de PS Aurel Percă, candidații fiind deosebit de captivați când Preasfințitul, pentru a-i face pe deplin conștienți de angajarea pe care o fac prin sacramentul Mirului, a făcut apel la asemănarea cu rețeaua de socializare Facebook, spunându-le că Duhul Sfânt îi introduce într-un mare "grup" - asemenea grupurilor de pe Facebook - al Bisericii Catolice, ei fiind de acum datori să facă dovada unor membri cât mai activi și angajați în viața Bisericii.

Sfânta Liturghie, ca, de altfel, orice eveniment din biserica "Sfinții Petru și Paul", a putut și urmărită în direct pe pagina de internet www.decanatcatolicbacau.ro

(http://www.decanatcatolicbacau.ro/images/video/playerbacau1.swf).

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru darului Duhului Sfânt pe care l-a revărsat asupra celor care au primit sacramentul sfântului Mir în parohia noastră. La sfârșitul celebrării ochii tuturor au fost îndreptați spre porumbeii albi care s-au înălțat spre cer, care au fost un simbol al Duhului în mijlocul nostru. Suspinul copiilor și al tinerilor, care au fost înflăcărați de Duhul Sfânt, a fost ascultat:

Vino, Duhule Preasfinte!

Iustian-Ionuț Petre

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iunie: Bacău "Sfântul Nicolae": Conferirea sacramentului sfântului Mir


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat